- Reklama -

Zlaté časy se vrací, věří legenda Islanders Mike Bossy

- Reklama -

Hra je rychlejší, brankáři větší, výstroj lepší a i pravidla doznala značných změn. Legendární útočník NY Islanders Mike Bossy ale nepochybuje o tom, že i v pokročilém hokejovém světě by se dokázal prosadit stejně suverénním způsobem, jakým se prezentoval na přelomu 70. a 80. let. „Kdybych hrál v dnešních době, pořád bych byl schopný nastřílet 50 branek za sezónu. V tom mám jasno.“ Stejně tak má jasno o vysokém potenciálu současného kádru.
Osmapadesátiletý Kanaďan měl včera tu čest vhodit slavnostní buly na úvod zápasu mezi NY Islanders a Bostonem. Podobné pocty se v průběhu letošního ročníku dostalo i jeho bývalým spoluhráčům Billymu Smithovi, Denisi Potvinovi, Bobbymu Nystromovi, Clarku Gilliesovi a Bryanu Trottierovi. Ostrované se totiž loučí s Nassau Coliseum, který bylo jejich domovem po 43 let. Od příštího ročníku budou hrát v Barclays Center v Brooklynu, kde nastupují k domácím zápasům i basketbalisté Nets.
Ale zpět k Bossymu. Rodák z Montrealu věří, že současný kádr má na to, aby odchod do nového působiště oslavil ve velkém stylu. A pokud to nevyjde letos, Bossy nepochybuje o tom, že v příštích letech by Tavares a spol. mohli navázat na slavná osmdesátá léta.

„Užívají si to hlavně fanoušci, kteří tak dlouho čekali na to, až se jejich klub znovu vrátí mezi elitu. Navíc nikdy nevíte, co se může stát. V minulosti tu byly týmy, které jako by se vynořily z mlhy a k překvapení všech dokázaly získat Stanley Cup. A myslím, že něco podobného se může povést i tomuto týmu,“ řekl Bossy.
Ostrované jsou aktuálními lídry Metropolitní divize a zároveň ztrácejí pouze jeden na Tampu Bay, která vévodí konferenční tabulce. „Letošní sezóna je příjemným překvapením pro všechny. Po loňsku asi málokdo očekával, že tento tým bude tak vysoko v tabulce,“ řekl Bossy, který v letech 1980-1983 dopomohl Islanders ke čtyřem Stanley Cupům v řadě.
„Máte tady výborného gólmana, což je nezbytná součást každého úspěšného mančaftu. Obrana je kompaktní a dokáže si poradit z každou nepříjemností. A co je hlavní – a neberte to jako výraz neúcty k hráčům, kteří zde působili dříve – toto mužstvo má konečně k dispozici sehranou partu a vzájemná chemie funguje ve všech formacích,“ řekl nejlepší nováček NHL v sezóně 1978.
„Pokaždé když jsou tady a hovoří o starých dobrých časech, člověk na to pohlíží s velkým respektem a s touhou dokázat něco podobného,“ řekl kapitán John Tavares, momentálně osmý nejlepší střelec ligy se 23 zásahy. Ten poslední si připsal právě ve včerejším utkání proti Bostonu, ve kterém však jeho mužstvo prohrálo 2:5.

Čtyřiadvacetiletý útočník je nejlepším střelcem svého týmu, ale aby někdy v budoucnu mohl přestihnou Bossyho v historických tabulkách, k tomu by potřeboval spíš kulomet než hokejku. Bossy nastřílel za svojí kariéru celkem 573 gólů, dalších 85 branek přidal v play off. Je 21. nejlepším kanonýrem v historii NHL.
Nutno však dodat, že všichni hráči, jejichž jména figurují v tabulce výše, odehráli o stovky zápasů více. Bossy totiž odehrál pouze 10 sezón, ale v devíti z nich dokázal nastřílet přes 50 gólů. Ale teď už je na mladších, aby vedli NY Islanders k zářivým zítřkům.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -