- Reklama -

Zlomí Kačeři prokletí sedmého zápasu?

- Reklama -

Tak tohle pro ně musí být velmi nepříjemné déja vu. Poté, co Anaheim Ducks hladce ztratili šestý duel série na ledě Edmontonu, ožívá jejich noční můra. Ve čtyřech (!) předchozích sezónách totiž skončili Kačeři svou cestu za Stanley Cupem vždy v rozhodujícím sedmém zápase, přestože měli pokaždé výhodu domácího prostředí. Nyní je čeká další sedmý zápas, opět před domácími fanoušky v Honda Center. A historie skutečně není na jejich straně…
Jejich celková bilance v sedmých zápasech je 2:6. V domácí hale mají bilanci 1:4, jejich jediný úspěch v sedmém zápase doma se datuje do roku 2006, kdy Kačeři vyřadili v prvním kole Calgary. Čtyři poslední rozhodující bitvy ale ztratili, to už nemůže být náhoda. Jako by se partě okolo kapitána Getzlafa vždy rozklepala kolena z toho, že mohou sérii, která se až doposud vyvíjela příznivě, nakonec ztratit.
Vše jim přitom hrálo do karet. Poté, co doma prohráli oba úvodní duely, dokázali otočit sérii na 3:2 ve svůj prospěch. V pátém utkání se navíc zapsali do historie nevídaným obratem, když v posledních čtyřech minutách vymazali tříbrankové manko a v prodloužení rozhodli o důležité výhře. V Edmontonu mohli sérii ukončit, místo toho ale schytali krutý debakl 7:1.
Neschopnost uzavřít série, ve kterých vedou 3:2 na zápasy, je až zarážející. Kouč Randy Carlyle se ale vzpomínkami na minulost nezabývá. „Máme trochu jiný tým, navíc já u toho nebyl, tak mě s tím nespojujte,“ odmítá Carlyle tohle nepříjemné stigma. Pravdou je, že pod čtyřmi posledními selháními je podepsán Bruce Boudreau. Nicméně i Carlyle pamatuje s Kačery jednu bolestivou vzpomínku. V roce 2009 byl na střídačce u toho, když Ducks prohráli sedmý zápas s Detroitem.
„Polovina kluků, které tu dnes máme, to nezažila. Připravujeme se tak, abychom byli nachystaní na tento velký zápas. Nezáleží na tom, jaká je situace, důležité je vyhrát. Buď vyhrajeme, nebo končíme,“ říká kapitán týmu Ryan Getzlaf.
Ačkoli čtyři poslední výbuchy v sedmých zápasech část týmu nepamatuje, opory týmu (Getzlaf, Perry, Fowler, Cogliano, Lindholm, Silfverberg a Vatanen) mají v rozhodujících  zápasech celkovou bilanci 3:31. To je až hrozivá statistika.
„Nemyslím, že by to mělo hrát nějakou roli. Každým rokem má tým novou identitu. Pořád máme před sebou výbornou příležitost postoupit do finále konference a neměli bychom se zabývat minulostí,“ neláme si s tím hlavu obránce Cam Fowler.
„Půjdu domů a budu si hrát se svým psem, vyčistím si hlavu. To nejhorší, co bychom teď mohli udělat, je myslet pořád jen na hokej. Život není jen hokej. Fyzicky i psychicky si odpočineme a ve středu budeme připraveni se o postup porvat,“ prozradil Fowler svůj plán po porážce v šestém utkání.
Kouč Carlyle označil za příčinu nedělního debaklu emocionální vyčerpání svých svěřenců, kteří po neuvěřitelném a historickém obratu v předchozím zápase nebyli na další duel dostatečně soustředěni a jen těžko hledali nějakou energii. Kouč souhlasí s Fowlerem v tom, že není možné myslet pořád jen na hokej a trápit se porážkami.
„Ano, takhle se na to díváme. Musíme prostě otočit list. V pondělí si odpočineme a v úterý se vrátíme k tréninku. Na středu budeme připraveni,“ říkal Randy Carlyle po utkání v Edmontonu.
Přepíší dnes Kačeři historii nebo opět ožije jejich noční můra?
Sedmé zápasy Ducks za poslední čtyři roky
2013 – prohra v 1. kole s Detroitem (2:3)
V 57. minutě snižoval obránce Francois Beauchemin na rozdíl jediné branky, vyrovnat už ale Kačeři nezvládli.
2014 prohra ve druhém kole s Los Angeles (2:6)
Kouč Boudreau poslal do branky dvacetiletého Johna Gibsona namísto zkušenějšího Jonase Hillera a tento tah mu nevyšel. Mladý gólman inkasoval na začátku druhé třetiny počtvrté a přepustil své místo Švýcarovi. Před závěrečnou třetinou ztráceli Kačeři 1:5 a Kings si postup zkušeně pohlídali.
2015 prohra ve finále Západní konference s Chicagem (3:5)
Kačeři vedli nad svým soupeřem 3:2 na zápasy a byli jen krůček od postupu do finále Stanley Cupu. V šestém a sedmém utkání však povolili soupeři pokaždé pět branek. V první třetině rozhodující bitvy se dvakrát trefil Jonathan Toews.
2016 prohra v 1. kole s Nashvillem (1:2)
Přestože Predátoři hráli sedmý rozhodující série poprvé ve své historii, zvládli ho. Největší zásluhu na postupu měl Pekka Rinne, který předvedl 36 bezchybných zákroků. Colin Wilson a Paul Gaustad skórovali v první třetině a Preds už soupeři vyrovnat nedovolili. Bruce Boudreau byl po dalším neúspěchu v play-off nahrazen Randym Carlylem, který dovedl Kačery v roce 2007 k jedinému Stanley Cupu v klubové historii.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -