- Reklama -

Žraloci chtějí navázat na šest předchůdců z historie a přežít i šestý zápas finále

- Reklama -

Jsou poprvé ve finále, ale nechtějí ho opouštět jen jako učedníci, kteří dostali lekci z toho, jak se hraje o Stanley Cup. Zároveň se ale nehodlají rozptylovat myšlenkami na celkový triumf. San Jose Sharks nastoupí potřetí na domácím ledě a hodlají udělat maximum pro to, aby srovnali finálovou sérii s Pittsburghem na 3:3. Až pak budou myslet na sedmý zápas.
„Uvědomujeme si, že vyhrát zápas doma nás jen posune k sedmému utkání a na to se teď snažíme soustředit,“ tvrdí obránce Paul Martin. „Kdykoliv dostanete nějakou příležitost, měli byste ji využít,“ dodává útočník Joel Ward. „Myslím, že se nám v prvních dvou kolech play off podařilo v klíčových momentech zasáhnout naše soupeře tak, že jsme série vyhráli. Odvedli jsme tehdy dobrou práci a já doufám, že podobného momentu využijeme i teď a podaří se nám navázat na předešlý zápas.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Historické statistiky mluví jasně. Od roku 1939 se povedlo jen šesti týmům, které prohrávaly ve finálové sérii 1:3, přežít i po šestém zápase. A jen jeden jediný dokázal vyhrát i rozhodující sedmý duel – Toronto Maple Leafs v roce 1942! Takže pokud by to zopakovali i Žraloci, jednalo by se o jeden z nejlepších obratů v historii NHL. Naproti tomu – Pittsburgh už dvakrát zažil, jaké to je ztratit sérii, ve které vedl 3:1. V roce 2011 prohráli s Tampou a před dvěma lety je podobně zaskočili New York Rangers.
Tehdy u toho byl i Paul Martin, jenž dres Penguins oblékal. „Myslím, že je to hodně mentální záležitost. Máte v hlavách, jak moc jste blízko triumfu, zatímco každá porážka posiluje vašeho soupeře,“ vzpomíná na to obránce, který letos stojí na druhé straně. „V předchozím zápase bylo našim hlavním cílem dostat se do šestého utkání a vrátit sérii zpátky k nám. To se povedlo a teď je před námi zase úplně jiný zápas. Soustředíme se na to doma uspět a být zase o něco lepší než minule,“ dodává Martin.

Sázet při tom budou znovu na skvělou formu brankáře Martina Jonese, který je prvním brankářem od roku 1967, jenž dotáhl svůj tým ve finále Stanley Cupu ke dvěma výhrám při více než 40 zásazích v každém z nich. Dokáže to ale ještě dvakrát zopakovat? Pittsburgh je totiž v sérii lepším týmem a San Jose téměř pokaždé přestřílel. „Joner (Martin Jones) měl neuvěřitelné zákroky, ale nemůžeme jim dovolit tolik střílet,“ uvědomuje si útočník Sharks Chris Tierney.
Pomáhat při bránění tak musí i útočníci. „Musíme víc forčekovat a snažit se mít puk hodně pod kontrolou. A když ne, tak přitvrdit při hře bez něj,“ nabádá spoluhráče kapitán Joe Pavelski. „Musíme být pohotovější. Potřebujeme, aby se kluci vraceli a zodpovědně pokrývali prostor, nedávali šanci střílet z dorážek.“ Pokud to neudělají, další šanci už nedostanou. Hraje se o všechno a Pittsburgh je pořád ve výhodnější pozici. Poslední porážka 2:4 možná v jejich hlavách jen odložila myšlenky na oslavnou párty.
„U nás doma to jsou ale odlišné zápasy,“ varuje Martin. „V naší aréně hrajeme jinak. Zodpovědněji v defenzívě. Už nedostávají tolik prostoru pro střelbu a očekávám, že to zopakujeme znovu.“ Jinak hrají Žraloci i proto, že udělali pár změn v sestavě. Například proti hvězdnému Sidney Crosbymu nasazují těsnou obranu, kterou má na starosti obránce Marc-Edouard Vlasic. Možná i proto Crosby v posledním zápase zaznamenal jen dvě střely na branku a naopak byl u dvou inkasovaných gólů.

- Reklama -

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Šmerda
Narozen v krásném roce 1971, kdy ještě v lese zpívali ptáci a na stromech rostlo ovoce bez chemického postřiku :-), NHL mě fascinuje pro svoji rychlost a neuvěřitelně zvlaštní energíí, která mně okamžitě vtáhne do dění na ledě... Zvlášť atraktivní bylo pro mě sledování celé kariery mého nejoblíbenějšího hráče a tím není nikdo jiný než Tomáš Kaberle... Díky za vše Tome!

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -