- Reklama -

Zrodila se hvězda. Cale Makar vzal NHL útokem

- Reklama -

V posledních letech jsme si už zvykli, že se po arénách NHL prohání celá řada skvělých mladých hráčů a nových tváří. V sezóně 2015-16 to byli Connor McDavid, Jack Eichel, Dylan Larkin, Shayne Gostisbehere nebo o něco starší Artěmij Panarin. O rok později nastoupila na scénu torontská trojice Auston Matthews, Mitch Marner, William Nylander, Finové Patrik Laine a Mikko Rantanen, dále pak Matthew Tkachuk či Brayden Point.



Ročník 2017-18 byl ve znamení fenomenálního Matthewa Barzala, kterému se s velkým odstupem dívali na záda Kyle Connor, Brock Boeser, Clayton Keller, Alex DeBrincat nebo Nico Hischier. Loni pak nováčkům vládli Elias Pettersson, Rasmus Dahlin, Anthony Cirelli, Brady Tkachuk či Miro Heiskanen.
Také letos je skupina hráčů, kterým přísluší statut nováčka, velmi zajímavá. Patří do ní zejména Jack a Quinn Hughesovi, Kaapo Kakko, Victor Olofsson, Ilja Michejev, Cody Glass, Nick Suzuki nebo čeští útočníci Nečas s Kubalíkem. Po necelé čtvrtině sezóny je tu ale jeden muž, který ční nad ostatními. Je jím coloradský obránce Cale Makar.
Fanshop týmu
Slovo obránce je v jeho případě poněkud nepřesné – Makar totiž na ledě často vypadá spíš jako čtvrtý útočník. Ofenzivních beků je spousta, ale obvykle své body sbírají v přesilovkách a střelami od modré. Málokdo na ledě předvádí to, co tento jednadvacetiletý zázrak.
Vždyť není výjimkou, že se během jediného zápasu dostane několikrát do přečíslení či samostatného úniku. I když je na podobná srovnání pochopitelně brzy, stylem hry připomíná legendárního zadáka Bruins 70. let – Bobbyho Orra. Ten naprosto revolučním způsobem změnil styl hry, jaký byl do té doby pro obránce obvyklý. Když sledujete Makara, s jakou lehkostí projede celé kluziště s pukem na holi, myšlenkám na Orra se zkrátka neubráníte.
Narozdíl od ryze ofenzivních beků, kteří často hoří směrem dozadu, je Makar velmi dobrý také ve vlastním pásmu. Díky dobré poziční hře, vysokému hokejovému IQ a fantastickému bruslení zvládne vybruslit ze spousty situací. A umí i přitvrdit, jak už nejednou prokázal.
Pochopitelně i on se má ještě co učit. Měl pár zápasů, kdy nebyl tak výrazný a kouč Bednar mu zkrátil čas na ledě. Nevyhnul se občasným chybám, viditelná byla třeba ta v prodloužení zápasu proti Pens, kdy byl na ledě u rozhodujícího gólu soupeře a dostatečně důrazně nepokryl skórujícího hráče. Pozitivních věcí ale bylo z jeho strany zatím daleko více.


Za uplnyulý týden byl Makar vyhlášen třetí hvězdou týdne, když ve třech zápasech zaznamenal celkem šest bodů za tři branky a stejný počet asistencí. Aktuálně má na kontě 17 bodů v 17 zápasech, stejně jako třeba Sidney Crosby. Jasně vede bodování nováčků, když si na čele vypracoval už pětibodový náskok. Pořád nezapomínejme na to, že se bavíme o obránci.
Ze všech beků NHL je momentálně třetí nejproduktivnější, před ním jsou už jenom John Carlson a Dougie Hamilton. Za sebou tak nechává jiná ofenzivní esa, jako jsou Erik Karlsson, Brent Burns, P. K. Subban a další. To vše ve své nováčkovské sezóně.
Je teprve čtvrtým bekem v historii NHL, který ve svých prvních sedmnácti utkáních nasbíral stejný počet bodů. Za posledních 95 let to kromě něj dokázal už pouze Larry Murphy v sezóně 1980-81.
Minulý týden nejprve zapsal v úterý asistenci proti Dallasu. Ve čtvrtek se třemi body (1+2) podílel na kanonádě proti Nashvillu (9:4). Po premiérovém tříbodovém zápase kariéry následoval první multigólový zápas, když se v sobotu dvakrát trefil do sítě Columbusu.
Svůj dvoubrankový zápis komentoval s typickou skromností. „Nemyslím si, že jsem dnes hrál nějak zvlášť dobře,” prohlásil. Od přestěhování klubu do Denveru v roce 1995 je vůbec prvním zadákem-nováčkem Avs, který dokázal skórovat dvakrát v jednom zápase.
Zároveň je teprve druhým hráčem Colorada, který se jako nováček dočkal ocenění mezi hvězdami týdne. Před ním se to povedlo jen Mattu Ducheneovi v roce 2009. Ze všech obránců Avalanche (nikoli nováčků) se mezi hvězdy týdne před ním dostali jen John-Michael Liles a Tyson Barrie.
Atmosféru nejlepší ligy světa ochutnal už na jaře, kdy rovnou po finále Frozen Four podepsal smlouvu s Avs a naskočil do rozjetého play-off, kde pomohl Lavině vyřadit Calgary a hodně potrápit San Jose. V deseti duelech zapsal skvělých šest bodů a stal se dokonce úplně prvním bekem-nováčkem v historii, který debutoval zápasem play-off a hned v něm skóroval. Tahle zkušenost z vypjatých bojů o Stanley Cup se mu nyní náramně hodí. Do sezóny vlétl ve velkém stylu.
Loni byl nejproduktivnějším obráncem mezi nováčky Rasmus Dahlin, který zaznamenal výtečných 44 bodů, další skvělý bek Miro Heiskanen se zastavil na čísle 33. Makar má nyní našlápnuto k atakování 80 bodů. Je sice pravděpodobné, že ho v průběhu dlouhé sezóny potkají výkyvy formy a slabší období. I kdyby ale nakonec nasbíral 60-70 bodů, jednalo by se o vskutku historický počin. Našlápnuto k tomu má výborně. Přidá další body už dnes proti Winnipegu?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -