- Reklama -

Otevírací duel sezóny ovládli Devils. Buly vhodil Jágr, Palát nebodoval

- Reklama -

National Hockey League v Praze rozehrála ročník 2024-25. Páteční duel mezi týmy New Jersey Devils a Buffalo Sabres vyzněl lépe pro svěřence kouče Sheldona Keefea, kteří po výhře 4:1 zapsali první dva body do tabulky základní části. Radost z výhry má pochopitelně i jediný český aktér zápasu, Ondřej Palát. Sabres se pokusí svému soupeři oplatit porážku už za necelých 24 hodin. Začátek sobotní odvety je totiž už v 16:00.

Ještě, než zápas začal, vzpomínalo se na tragicky zesnulé bratry Johnnyho a Matthewa Gaudreauovy. Zazněla americká a česká státní hymna. Slavnostní buly vhodil Jaromír Jágr, kterému aplaudovala zaplněná hala (zítra by se této čestné funkce měl ujmout Patrik Eliáš).

Samotné utkání příliš nevybočovalo z tradice otevíracích zápasů sezóny. Nehrál se kdo ví jak fantastický hokej. Přesto byly k vidění pěkné akce a zajímavé momenty.
Na úvodní branku čekali diváci jen necelých devět minut. Sabres v úvodu nevyužili přesilovku, a tak udeřilo na druhé straně. Po chybě v obranném pásmu Buffala otevřel v čase 8:39 skóre střelou pod horní tyč Stefan Noesen (asistence Jonathan Kovacevic). Dobrým napadáním k tomu přispěl i Ondřej Palát.

- Reklama -

Ani Devils následně nevyužili svou první přesilovku, nicméně v čase 15:38 už to bylo o dvě branky, když se střelou od modré prosadil Jonathan Kovacevic (Jonas Siegenthaler, Dawson Mercer). Pro tohoto zadáka to byl už druhý bod v utkání. Lepší debut v novém týmu si „Kovy“, který v minulé sezóně hájil barvy Montrealu, nemohl vysnít. Však jej také kouč Keefe na pozápasové tiskovce překřtil na Kovečkina.

Do kabin šli mnohem spokojenější Ďáblové, kteří soupeře v úvodním dějství přestříleli 11:7. Buffalo bylo také velmi blízko ke gólu, když po Dahlinově nahození od modré dorážel Aube-Kubel do úplně odkryté branky. Jacob Markström, chytající první ostrý zápas v novém klubu, ale vytasil fantastický zákrok. „Nechápu, jak se ten puk odkutálel pryč, ale evidentně (Marky) něco udělal,“ kroutil uznale hlavou Sheldon Keefe.

V čase 23:29 zaburácela vysočanská hala potřetí a opět se radovali hráči New Jersey, tentokrát zásluhou Nico Hischiera (Nathan Bastian, Paul Cotter). Před polovinou utkání Buffalo soupeře v početní výhodě hodně mačkalo, Markström však odolával.
Při hře pět na pět měli stále navrch Ďáblové, na kterých bylo vidět, že s vědomím tříbrankového vedení v zádech si na ledě víc dovolí. Buffalo se opět trochu nadechlo při další přesilovce, za 40 minut hry ale stále nenašlo recept na výtečného Markströma.

Sabres se snažili s výsledkem ve třetí třetině ještě něco udělat, poměr střel postupně převážili na svou stranu (soupeře v zápase přestříleli 31:22). Nakonec se svěřenci Lindyho Ruffa přece jen dočkali v čase 50:07, kdy se trefil obránce Owen Power (JJ Peterka,  Bowen Byram).

Markström byl ve třetí části zaměstnanějším mužem, další puk už ale za svá záda nepropustil. Sabres poměrně brzy odvolali gólmana, záhy však inkasovali. Konečnou podobu dal výsledku v čase 57:32 Paul Cotter (Nathan Bastian), který zavezl kotouč do opuštěné branky. Z výhry v poměru 4:1 se tak radují Devils.

NHL se v Praze předvedla v dobrém světle. Zase to byla dobrá show s dobrým DJem a tím vším okolo. Atmosféra určitě nebyla špatná, ale ani bouřlivá. Jednak přijelo hodně cizinců, a také byli fanoušci rozděleni na dva tábory, žádný tým nehrál ve své domácí hale. Převahu v hledišti měli určitě příznivci Devils. S blížícím se koncem zápasu se objevily i mexické vlny. Hokej byl sice plný chyb a nepřesností, diváci si ale i tak přišli na své.

V sobotu od 16 hodin je na programu odveta. Zasáhne do ní kromě Paláta i některý z dalších českých hráčů?

Foto: NHL.com

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -