- Reklama -

Jistotu jsem neměl, ale vyhazovu jsem se nebál, tvrdí znovuzrozený kouč Bostonu Claude Julien

- Reklama -

Co se mohlo pokazit, to se pokazilo. Mužstvo Bostonu se letos poprvé po osmi letech nekvalifikovalo do play off a to i přesto, že ještě loni projeli Medvědi základní částí jako nůž máslem a se ziskem 117 bodů ovládli ligovou tabulku. I proto bylo vcelku logické, že letošní fiasko Bruins si musí někdo odskákat.
Prvním aspirantem na jednosměrný let do neznáma byl generální manažer Peter Chiarelli, jehož odchod z klubu skutečně nabyl reálných obrysů 15. dubna. Mnozí se domnívali, že s sebou stáhne i hlavního trenéra Claudea Juliena.
Ostatně byl to právě Chiarelli, který v červnu roku 2007 nabídl kanadskému kouči místo na střídačce Bruins. Společnými silami pak spravovali mužstvo, které v roce 2011 vybojovalo Stanley Cup a o dva roky později si zopakovalo finálovou účast. Ale každá pohádka jednou končí.
Tedy alespoň pro Chiarelliho, který přišel o svoje pečlivě budované dítko. To Julien dostane ještě jednu šanci, jak nám minulý týden prozradilo vedení klubu. Teď už ve spolupráci s novým manažerem Donem Sweeneym.
„Vím, že ohledně mojí budoucnosti v klubu kolovaly různé spekulace. Jestli tady zůstanu nebo odejdu, jestli mě tady vedení naší organizace bude držet jen do té doby, než nalezne vhodného kandidáta, který by mě nahradil. Ale my už jsme v té době době spřádali plány, kudy nasměrovat vývoj našeho mužstva, abychom mu opět dodali ztracenou jiskru. S Donem jsme se na mnohém shodli a máme velmi podobný pohled na to, co je potřeba udělat a jakým způsobem toho můžeme dosáhnout. V tomhle ohledu nic nedrhlo,“ řekl Julien.
„Samozřejmě je to dáno i tím, že se s Donem známe už léta. Takže nešlo ani tak o to, jestli si navzájem sedneme. Spíše bych řekl, že potřeboval nějaký čas, aby se dokázal sžít s novým postem a vším, co jeho současná práce obnáší,“ dodal kanadský kouč.

Sweeney nejenže neodvolal Juliena z postu hlavního kouče, ale zachoval kompletní i celý jeho trenérský tým. Doug Houda, Doug Jarvis, Joe Sacco i Bob Essensa – ti všichni se mohou těšit na další sezónu v barvách Bostonu.
„Nemůžu vám popsat, jak probíhala jednání mezi Donem a mými asistenty, protože jsem u toho jednoduše nebyl. Pravděpodobně se s každým z nich setkal osobně a z těchto rozhovorů pak vydedukoval, že všichni čtyři mají tomuto klubu stále co nabídnout,“ prohlásil Julien.
Situace kolem trenérského štábu Bostonu byla celkově hodně zamotaná. Zatímco s Chiarellim se vedení klubu opravdu nemazlilo – 11. dubna skončila základní část, 15. dubna byl odvolán a 20. května bylo známo jméno jeho nástupce – Julien a spol. měli definitivně jasno teprve 5. června.
„Především jsem se snažil pochopit situaci, do které jsem se dostal. Z mužstva odešel Peter Chiarelli, s nímž jsem spolupracoval dlouhá léta, a osobně si myslím, že pro tuto organizaci odvedl obrovský kus poctivé práce. Ale mně nezbývalo nic jiného, než se s tím smířit a pomalu si zvykat na to, že budu muset pracovat po boku někoho jiného. A na toho člověka jsem zase nechtěl zbytečně tlačit, protože byl ve své funkci pár dní a teprve se rozkoukával,“ řekl Julien.
„Posledních několik týdnů pro mě nebylo jednoduchých, na druhou stranu nemohu říci, že bych se cítil nějak frustrovaný. Spíše jsem se snažil vyhodnotit celkový stav věci a porozumět všemu tomu humbuku okolo. Několikrát jsem se za tu dobu sešel s Donem a probírali jsme snad všechno, co se nějakým způsobem dotýká fungování našeho klubu – práci trenérů, tréninky atd. Chtěl si vytvořit nějakou ucelenou představu toho, jak se věci mají, a podle toho se pak rozhodoval,“ pokračoval pětapadesátiletý trenér.
„Jestli ve mně hlodaly pochybnosti? Samozřejmě. Nikdy nevíte, co vám změny přinesou. Ale naštěstí jsem obklopen lidmi, kteří ve mě mají důvěru, takže to nikdy nezašlo tak daleko, abych se začal vážně bát o svoje místo,“ dodal Julien.
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -