- Reklama -

Čtyři hráči, jeden agent, mnoho otázek. Jaký osud čeká tahouny Caroliny?

- Reklama -

Nežije tam, ani nepracuje. Od klubu neinkasuje žádné peníze, s tamější organizací toho celkově nemá moc společného. Přesto by někdo mohl namítnout, že v současné době je to právě on, kdo rozhoduje o budoucnosti Caroliny Hurricanes. Kam nemůžou majitelé ani generální manažer, tam vládne hráčský agent Rick Curran.
Curran zastupuje kapitána týmu Erica Staala, jeho bratra Jordana, brankáře Cama Warda a mladého útočníka Jeffa Skinnera. Přiřaďte si k tomuto kvartetu ještě ruského forvarda Alexandera Sjomina a dostanete jména pěti nejlépe placených hráčů Hurricanes.
Každé z nich může být zapsáno na černé listině generálního manažera Rona Francise, který by se v rámci procesu přestavby kádru rád rozloučil s některými ze svých svěřenců. Přitom ještě loni, kdy byl do své funkce jmenován, se rozhodl zachovat status quo a žádné velké změny neprovedl. Nicméně po katastrofální sezóně 2014-2015 mu nezbývá mnoho variant, jak naložit s osudem klubu.
Jednou z nich je výměna hráčů. Ericu Staalovi a Camu Wardovi končí v létě příštího roku smlouva. Jordan Staal má platný kontrakt až do roku 2023, nicméně bratská soudržnost může být silnější a pokud by se Eric stěhoval pryč, jeho o čtyři roky mladší sourozenec by ho mohl následovat (ostatně do Caroliny přišel právě proto, aby mohl hrát se svým bratrem).
Mladík Jeff Skinner má smlouvu ještě na tři roky, ale pokud chce Ron Francis měnit hráče s vyhlídkou na solidní protihodnotu, pak patří Skinner k tomu nejcennějšímu, co může nabídnout ostatním klubům.
Jenže všechny čtyři hráče zastupuje Curran. Jakákoliv forma diskrétního či tajného jednání s jednotlivými hokejisty je v tomto případě naprosto vyloučená.

„Za ta léta, co jsem v téhle branži, jsem podobným situacím čelil mnohokrát. Když jsem zastupoval třeba pět nebo šest hráčů v jednom týmu, u kterých se řešila jejich budoucnost. Pokud jednáte jménem svého klienta, snažíte se docílit dohody, která by mu nejvíce vyhovovala. Ale jestliže nastane stejná situace, jaká se nám vytvořila kolem hráčů Caroliny, pak si musíte vytvořit obecný obrázek toho, čeho vlastně chcete dosáhnout. Protože dohoda v případě jednoho klienta může mít negativní vliv na toho druhého atd. Prostě nic se nesmí uspěchat,“ vysvětloval Curran.
Základní problém tkví v tom, že Ward i oba bratři Staalové mají ve své smlouvě zakotvenou klauzuli, která jim zaručuje, že mohou být vyměněni pouze s vlastním výslovným souhlasem. A i kdyby byli ochotni z týmu odejít, určitě si pečlivě sestaví seznam míst, kam je Francis může poslat. Na téhle šachovnici prostě vládne Curran.
„Je to jednodušší v tom ohledu, že nemusíte jednat se čtyřmi hráčskými agenty, ale jenom s jedním. Jinak se naše schůzky s Curranem v podstatě neliší od těch, které absolvujeme s jinými zástupci hokejistů. Snažíme se o otevřený a upřímný dialog. Přece jenom zastupuje čtyři hráče a každý z nich má svoje vlastní požadavky,“ řekl Francis.
Nutno připomenout, že pro Hurricanes není tato situace ničím unikátní. S Curranem se něco najednal už předchozí generální manažer Jim Rutherford. Ale to nemění nic na tom, že soupiska Caroliny potřebuje změny a potřebuje je co nejdříve. Jinak se místo hurikánu znovu dočkáme jen slabého vánku.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -