- Reklama -

Pittsburgh a San Jose – víc podobnosti, než se na první pohled zdá

- Reklama -

Hodně společného mají letošní finalisté pohárových bojů. Pittsburgh i San Jose za sebou nemají zrovna vynikající sezónu, oba týmy chytily skvělou formu hlavně v její druhé polovině a pochopitelně v play off. Také herní styl mají podobný. Hrají spíš útočně. Odborníci i fanoušci se těší na ofenzivní rej a hodně branek. Mají ve svých řadách velké osobnosti i talentované mladíky.


Bude vás zajímat:


„Jsou to dva týmy, které jen chtějí hrát svou hru a komu se to povede více a lépe, ten vyhraje. Bude to dobrá série,“ zavěštil si kapitán Pittsburghu Sidney Crosby.
Paralely mezi oběma týmy ale nejsou jen v herním stylu. Podobnosti najdeme skoro na všech postech, od brankářů, přes obranu, po útok. Jejich rekapitulace si můžete přečíst níže.

Letang a Burns

Dva výborní obránci. Oba patřili k nejlepším zadáků sezóny. Vynikají schopností přispět ofenzivě, svoje si odehrají i vzadu. Burns dokonce část kariéry odehrál v útoku na křídle. 27 vstřelených branek za základní části je druhým nejlepším střeleckým výkonem obránce za posledních dvacet let. 353 střel vyslaných na bránu překonalo všechna maxima, krom dvou obránců: Bobbyho Orra a Raye Bourquea.
V prvních třech kolech play off nasbíral Burns 20 kanadských bodů, včetně devíti na přesilovce a 60 střel. Letang je s 53 střelami druhý mezi beky, k tomu přidal 10 kanadských bodů.
„Oba mají skvělou střelu, umí poslat puk do brány. Dobře bruslí, jsou pohybliví. Letang je trochu elegantnější bruslař, ale Burns je rychlý. Je to velký chlap, bude to proti němu těžké,“ zhodnotil oba klíčové beky jiný obránce Penguins Justin Schultz.

- Reklama -

Cullen a Thornton

Jednomu je 39, druhému 36 let. Pořád dost zdraví a pohybliví, aby dokázali učit a předávat zkušenosti ostatním. V play off mají odehráno přes 100 zápasů. Cullenových 16 gólů ze základní části je jeho nejlepším výsledek za posledních sedm let. Thornton skončil letos jen tři body za Crosbym, 82 bodů je jeho nejlepší výsledek za šest let, 63 nahrávek byl druhý nejlepší výkon v lize.

Murray a Jones

Oba velmi nezkušení brankáři. Dvaadvacetiletý Murray letos debutuje, o čtyři roky starší Jones toho krom necelých čtyř desítek zápasů v Los Angeles do letošní sezóny taky moc neodchytal. Jones vyrovnal ligový rekord, když vyhrál svých osm prvních startů v prosince 2013 u Kings, v konkurenci s Jonathanem Quickem to měl ale hodně těžké.
Matt Murray byl s Marcem-Andrem Fleurym v podobné pozici, jenomže jednička se v prosinci zranila (otřes mozku), po návratu dostala v play off jednu šanci a tu nevyužila a tak chytá dál nezkušený mladíček. A chytá dobře. Finále bude zajímavým soubojem dvou mladých brankářů.
„Jsou si podobní, pokud jde o sebevědomí,“ řekl Jeff Zatkoff, další brankář Pens. „Na ledě chytají trochu odlišně, ‚Jonesy‘ je techničtější, ‚Murr‘ je atletičtější. Mentálně jsou si velmi podobní.“

Rust a Donskoi

Tajné zbraně. Fin Donskoi si vysloužil přezdívku „X-factor“, umí překvapit, vystoupit v pravý čas. Američan Rust překvapil sám sebe, včetně trenéra Sullivana, když se z něj stal hrdina sedmého utkání proti Tampě Bay, kdy dvěma góly rozhodl. Oběma je 24 let, jsou to rychlá a nebezpečná křídla. Překvapí nějakým důležitým golem i ve finále?
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -