- Reklama -

Devils i podruhé vítězně, skvělý Levi na vše nestačil

- Reklama -

I dnešní odveta v pražské O2 Areně v rámci NHL Global Series vyšla lépe týmu z New Jersey. Ďáblové soupeře drtivě přestříleli a zvítězili 3:1. Úvodní slavnostní buly obstaral tentokrát Patrik Eliáš. Klubová ikona Devils vhodila puk mezi hokejky Nico Hischiera a Jiřího Kulicha (tomu přepustil své místo na buly hezkým gestem kapitán Rasmus Dahlin).

Sestavy obou celků doznaly oproti pátku určitých změn. Oba týmy vcelku podle očekávání prostřídaly gólmany. Na straně Buffala nemohli hrát Benson a Aube-Kubel, jejich místa zaujali Jiří Kulich a Peyton Krebs. Český útočník hrál ve druhém útoku po boku Dylana Cozense a Jacka Quinna.

Ondřeje Paláta, který nemohl nastoupit z rodinných důvodů (narození dítěte), nahradil Kurtis MacDermid, který se zařadil na křídlo čtvrtého útoku. Do třetí lajny povýšil po včerejším výborném výkonu Paul Cotter.

V první třetině přinesla největší vzrušení bitka. Alex Tuch vyzval po šesti minutách hry na souboj Brendena Dillona poté, co obránce Devils tvrdě zastavil Peterku. Dillon obdržel pětiminutový trest za bitku (stejně jako Tuch) a k tomu dvouminutový trest za nedovolené bránění. Přesilovku Sabres ale využít nedokázali.

- Reklama -

Německý útočník J.J. Peterka, který si dosud evropské turné Global Series parádně užíval, se do utkání už nevrátil. Podle posledních zpráv utrpěl při srážce otřes mozku. Kouč Lindy Ruff na tiskové konferenci po utkání sdělil, že bližší informace o stavu svého svěřence zatím nemá. Uvedl ovšem, že Peterka není v nemocnici, ale zůstal s týmem.

Mezi faulující hráče se o chvíli později zapsal i Jiří Kulich, jeho spoluhráči však oslabení také ubránili. Devils, v zápise o utkání vedeni jako domácí, byli v úvodní třetině aktivnější, soupeře přestříleli 12:5. Devon Levi ale předvedl několik výtečných zákroků a vypadal velmi jistě.

Na ledě se začalo trochu přiostřovat. Náznak větší potyčky tu byl už na konci první části a pak také v úvodu druhého dějství. V další přesilovce při vyloučení Tucha si Devils vypracovali dvě výborné střelecké příležitosti, ale Levi se opět vyznamenal.

Také Jake Allen na druhé straně ukazoval, že by v něm a Jacobu Markströmovi mohli mít Ďáblové skutečně velmi dobrý tandem. Do velké šance se po dlouhé přihrávce z vlastního obranného pásma dostal Tomáš Tatar, ani on ale na Leviho nevyzrál. V polovině utkání měl gólman Buffala na kontě už 20 úspěšných zásahů.

Zápas poté dostal obrátky, hrálo se nahoru dolů. Allen zneškodnil tutovku Thompsona, Levi se vyznamenal při dalším přečíslení dvou na jednoho. A pak to přišlo. V čase 28:18 Sabres doslova dotlačili puk do branky. Autorem gólu byl Tage Thompson, asistovali Jordan Greenway a Alex Tuch.

Vedení Šavlím ale dlouho nevydrželo. Autor branky byl zanedlouho vyloučen za nedovolené bránění brankáři a Devils touto nabídkou nepohrdli. V čase 31:59 srovnal v přesilovce stav zápasu nováček Seamus Casey (na snímku), pro něhož to byla premiérová trefa v NHL.

A mohlo být pro Sabres ještě hůř. Hned při následné akci totiž musel Levi opět vytáhnout skvělý zákrok a v následné přesilovce Buffala zase musel řešit samostatný únik. Poté se vyznamenal i při bombě Dougieho Hamiltona při přesilové hře Ďáblů. Po 40 minutách byl tak stav nerozhodný 1:1, navzdory drtivé střelecké převaze New Jersey (28:10).

Ve třetí části Devils nadále stupňovali svůj tlak a byli po zásluze odměněni, když v brejku dvou na jednoho sehráli parádní akci Jack Hughes a zakončující Paul Cotter, který se tak trefil v obou pražských zápasech. Jak se později ukázalo, jednalo se o vítězný gól zápasu.

V čase 54:14 se Ďáblům podařil další brejk a opět to v koncovce vymysleli náramně. Jesper Bratt obkroužil branku a předložil lahůdku Timo Meierovi – 3:1. Švýcar dal výsledku konečnou podobu, nic na tom nezměnila ani hra Sabres bez brankáře.

Hrál se svižný a mnohem otevřenější hokej než včera, se spoustou šancí. Mnohem spokojenější z Prahy odjíždějí pochopitelně Devils, kteří se vracejí do zámoří se čtyřmi body. Nutno říct, že naprosto zaslouženě. Jediný český aktér zápasu si hodně vyčítal ztrátu puku před vítězným gólem soupeře. „Chtěl jsem si to co nejvíc užít, ale po té chybě už to moc nešlo,“ smutnil po utkání Kulich.

NHL Global Series 2024 v Praze je minulostí. Základní část NHL pokračuje zápasy na americkém kontinentu v noci z úterý na středu. Ročník 2024-25 právě odstartoval a slibuje parádní podívanou.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -