- Reklama -

Flyers a Wings jsou v cílové rovince, dnes v přímém souboji

- Reklama -

Úterní nečekaná domácí prohra Bostonu s Carolinou jim oběma hraje do karet, nic ale nemění na faktu, že před hokejisty Detroitu a Philadelphie je jeden z nejdůležitějších zápasů sezóny. Ze tří kandidátů na poslední postupové příčky Východní konference se dostane jen na dva.
Všichni čekatelé jsou v tuto chvíli srovnáni na 91 bodech, ale každému zbývá odehrát rozdílný počet utkání: Letcům čtyři, Rudým křídlům tři, Medvědům dvě. Red Wings a Bruins se perou o třetí místo Atlantické divize (přičemž Detroit má ještě šanci předstihnout druhou Tampu, na níž ztrácí čtyři body), méně úspěšný tým má možnost získat druhou divokou kartu na úkor Flyers.
„Bude to skvělý závěr týdne. Pokud vás nenadchne tohle, nevím, co jiného by vám rozproudilo krev. Budou to velice intenzivní zápasy a my už se těšíme na středeční večer,“ říká brankář Jimmy Howard. Množné číslo, které používá, je na místě. Už zítra totiž čeká Wings další přímý souboj o postup s Bostonem.
„Popsal bych to jako dvě největší příležitosti,“ doplňuje ho trenér Jeff Blashill. „Věděli jsme ale už delší dobu, že tomu tak bude. To je jeden z důvodů, proč cítíme, že máme osud ve vlastních rukou i po prohře s Montrealem z minulého týdne. Máme možnost hrát proti těmhle dvěma týmům. Oni ale můžou říct to samé, takže to bude velká příležitost pro všechny.“
Jeho svěřenci by postupem prodloužili sérii svých účastí v play off na 25, což je nejdelší aktivní šňůra mezi „velkou čtyřkou“ amerických profesionálních sportů. Absolutní rekord NHL v délce 29 sezón drží Bruins z období 1968-96.
Obě mužstva vstupují do dnešního vzájemného souboje s bilancí tří výher z posledních čtyř startů, ale to není vůbec směrodatné.
„Zapomněli jsme rychle na naše porážky a stejně tak na naše vítězství. Snažíme se hledět jen kupředu,“ říká útočník Letců Wayne Simmonds.
Pohled nazpět však neuškodí. Předchozí dva souboje (v půlce ledna a v polovině března) skončily nejtěsnějším vítězstvím Philadelphie, v prvním případě až po samostatných nájezdech. Jednobrankovým rozdíl ostatně registrujeme u poloviny všech zápasů Letců v této sezóně.
„Hodně jsme mluvili o tom, jak vyhrávat vyrovnané zápasy a jak je správně hrát,“ prozrazuje generální manažer Ron Hextall připravenost svých svěřenců po teoretické stránce. „Dříve jsme s tím měli problém, za stavu 0:1 jsme se snažili dát tři branky během minuty a najednou to bylo 2:0 pro soupeře. Částečně je to psychická záležitost a my jsme v tomhle procesu pokročili.“
Wings mají zase jinou zkušenost. I když šňůra jejich účastí v play off je úchvatná, nutno připomenout, že zvláště v posledních letech už si postup nezajišťovali s takovou suverenitou jako kdysi. Loni například získali definitivu až v předposledním zápase a do vyřazovacích bojů proklouzli jen s dvoubodovou rezervou.
„V předchozích čtyřech letech už jsme museli bojovat do poslední chvíle, není nám to cizí,“ připomíná kouč Blashill, který v té době sledoval situaci zpovzdálí jako lodivod záložního celku v Grand Rapids. „Jádro našeho týmu v téhle situaci už několikrát bylo, takže si hodně věříme. Skutečná sebedůvěra pramení z toho, že máte dovednosti, abyste uspěli, a jste připraveni uspět. To o sobě tohle mužstvo ví, teď to musí přenést na led.“
Wings dnes večer hrají o víc. Pokud neuspějí, mají už jen dvě šance na opravu, zatímco Flyers o jednu více. Použijeme-li srovnání s českou extraligou, Detroit s Philadelphií už hrají předkolo play off.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -