- Reklama -

Bryzgalov uspěl na zkoušce v Anaheimu, dostal jednoletý kontrakt

- Reklama -

Ruský gólman Ilja Bryzgalov bude i letos chytat v National Hockey League. Čtyřiatřicetiletý veterán uspěl na zkoušce v Anaheimu, kde svou zámořskou kariéru před třinácti lety začínal a získal roční kontrakt v hodnotě 2,88 miliónu dolarů. Kačeři poslali novou akvizici na rozehrání na farmu do Norfolku (AHL).
Ducks draftovali Bryzgalova v roce 2000 ve druhém kolem ze 44. místa. V kalifornském klubu působil mezi lety 2001-07. Většinou plnil roli náhradního gólmana a dres Ducks oblékl jen v 69 zápasech. V listopadu 2007 si ho z listiny nechráněných hráčů vybral Phoenix, kde zažil nejlepší období kariéry.
V červnu 2011 ho Coyotes vyměnili do Philadelphie, která mu po čtrnácti dnech nabídla devítiletý kontrakt na 51 miliónů dolarů. Bryzgalov ale u Flyers nepřesvědčil a odchytal tu jen dvě sezóny. V červnu 2013 využili Flyers možnosti vyplatit ho ze smlouvy. V listopadu téhož roku získal angažmá v organizaci Edmontonu Oilers.
Na začátku března 2014 přestoupil do Minnesoty výměnou za volbu ve čtvrtém kole posledního draftu. Mezi Oilers příliš dobré statistiky neměl, což ale souviselo s hrou celého týmu. V mužstvu ze St. Paul, které mělo v té době na marodce Niklase Bäckströma i Joshe Hardinga, se mu dařilo podstatně lépe.
Ve dvanácti utkáních sedmkrát zvítězil, procento úspěšnosti zákroků měl 91,08, průměr obdržených branek 2,12. Rodák z Togliatti byl sice pořizován hlavně jako záskok za talentovaného Darcyho Kuempera, třiadvacetiletý nováček ale výkonnostně uvadl a navíc se v březnu zranil. Z Bryzgalova se tak stala jednička brankoviště a pomohl Divochům postoupit do druhého kola play off.
V létě vypršela Bryzgalovovi smlouva a i po otevření trhu s nechráněnými volnými hráči zůstal bez angažmá. Na konci srpna se nechal v médiích slyšet, že by chtěl pokračovat v kariéře v Minnesotě. Wild potom pozvali Bryzgalova do přípravného kempu, novou smlouvu mu však nenabídli.
Před šesti dny se Bryzgalovovi ozvali činovníci Anaheimu se zkušebním kontraktem. Kačeři mají totiž na marodce Johna Gibsona (problémy s třísly)‚ který by se měl vrátit na led až koncem prosince. Mimo hru je také Jason LaBarbera, jenž laboruje s blíže nespecifikovaným zraněním v horní části těla a jeho rekonvalescence potrvá ještě dva až tři týdny. Jedničkou brankoviště Ducks je pětadvacetiletý Dán Frederik Andersen, záda mu v posledních týdnech kryl o dva roky mladší Igor Bobkov.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -