- Reklama -

Cesta na MS 2024: Česko má aktuálně deset posil z NHL

- Reklama -

87. mistrovství světa v ledním hokeji, jehož pořadateli budou česká města Ostrava a Praha, začíná už 10. května. Sledujte s NHLnews.cz, jak se na něj připravují jednotliví účastníci. Den co den vám přineseme ty nejdůležitější informace.

Kompletní program MS v hokeji naleznete ZDE.


Fandi v českých barvách! Největší výběr zboží národního týmu ZDE.


Zprávy z 29. dubna

Další zámořská posila pro Suomi. Ve čtvrtek se k Finsku připojí Valtteri Puustinen, který si letos vybojoval místo v Pittsburghu a předváděl solidní výkony.

——————————————————-

- Reklama -

Kouč Jukka Jalonen doplnil finský výběr před Českými hokejovými hrami v Brně o dvě posily z NHL – obránce Olliho Määttäho z Detroitu a útočníka Jesseho Puljujärviho z Pittsburghu.

BRANKÁŘI    Emil Larmi (Växjö/Švéd.), Lassi Lehtinen (MoDo Hockey/Švéd.), Harri Säteri (Biel/Švýc.)
OBRÁNCI    Juuso Riikola, Vili Saarijärvi (oba Langnau/Švýc.), Atro Leppänen (Sport Vaasa), Aleksi Matinmikko (Ässät Pori), Jesper Mattila (KalPa Kuopio), Tobias Winberg (Jyväskylä), Oliwer Kaski (HV 71/Švéd.), Olli Määttä (Detroit/NHL), Axel Rindell (Timra/Švéd.), Rasmus Rissanen (Örebro/Švéd.)
ÚTOČNÍCI     Juha Jääskä, Iiro Pakarinen (oba IFK Helsinky), Pekka Jormakka, Patrik Puistola (oba Jukurit Mikkeli), Arttu Hyry (Kärpät Oulu), Oliver Kapanen (KalPa Kuopio), Julius Mattila (Lukko Rauma), Markus Nurmi (TPS Turku), Eemeli Suomi (Ilves Tampere), Hannes Björninen (Örebro/Švéd.), Jere Innala (Frölunda/Švéd.), Joona Luoto (Bern/Švýc.), Saku Mäenalanen (Langnau/Švýc.), Ahti Oksanen (Oskarshamn/Švéd.), Lauri Pajuniemi (Malmö/Švýc.), Jesse Puljujärvi (Pittsburgh/NHL)

——————————————————-

——————————————————-

Trenér české reprezentace Radim Rulík odhalil nominaci hráčů, kteří v Brně v rámci Českých hokejových her odehrají generálku na MS. Nechybí deset posil ze zámoří!

BRANKÁŘI
Karel Vejmelka (Arizona.), Petr Mrázek (Chicago), Lukáš Dostál (Anaheim).
OBRÁNCI
Radko Gudas (Anaheim), Michal Kempný, Jakub Krejčík (oba Sparta), Dominik Mašín (Ilves), Jan Rutta (San Jose), Jan Ščotka (Brno), David Špaček (Iowa), Jiří Ticháček (Kladno), Libor Zábranský (Ässät).
ÚTOČNÍCI
Ondřej Beránek (Karlovy Vary), Roman Červenka (Rapperswill), Jakub Flek (Brno), Filip Chlapík, Pavel Kousal (oba Sparta), Ondřej Kaše (Litvínov), Petr Kodýtek (Ilves), Jáchym Kondelík (České Budějovice), Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík (oba Jukurit), Dominik Kubalík (Ottawa), Radan Lenc (HV71), Tomáš Nosek, Ondřej Palát (oba New Jersey), Matěj Stránský (Davos), Michael Špaček (Ambri-Piotta), David Tomášek (Färjestad), Jakub Vrána (Springfield), Filip Zadina (San Jose), Radim Zohorna (Pittsburgh).

Zprávy z 28. dubna

Hokejisté Německa budou mít na mistrovství světa minimálně tři hráče z NHL. Účast na květnovém šampionátu v Praze a Ostravě přislíbili brankář Philipp Grubauer ze Seattlu a útočníci Nico Sturm ze San Jose a JJ Peterka z Buffala. Trio z elitní ligy se k mužstvu připojí ve středu na závěrečnou fázi přípravy.

——————————————————-

Potvrzeno. Podle novináře Steve Warna přiletí posílit reprezentaci podle očekávání útočník Dominik Kubalík

——————————————————-

Zprávy z 27. dubna

Čeští hokejisté porazili na bratislavském ledě Slovensko 4:1 a ovládli i šestý zápas v přípravě na mistrovství světa v Praze. Dvěma góly o vítězství rozhodl útočník Petr Kodýtek, který v čase 47:44 posunul tým kouče Radima Rulíka do vedení 2:1 a v 54. minutě v přesilové hře také zvýšil náskok.

Slovensko – Česko 1:4

Góly
Domácí: 39:49. Cingel
Hosté: 11:30. D. Špaček, 47:44. Kodýtek, 53:20. Kodýtek, 59:30. Červenka

Sestavy

Domácí: Škorvánek (Tomek) – Bučko, Ivan (A), Grman, Bačik, Gachulinec, Golian, Brincko, Petrovický – Lantoši, Cingel, Baláž – Cehlárik (A), Sukel‘ (C), Kudrna – Faško-Rudáš, Tamáši, Okuliar – Kašlík, Petrovský, Baláž – Kollár
Hosté: Málek (Frodl) – Ticháček, Ščotka, Krejčík, Pyrochta (A), D. Špaček, Mašín, Zábranský, Galvas – Chlapík, M. Špaček, Červenka (C) – O. Kaše, Tomášek (A), Vrána – Kousal, Kodýtek, O. Kovařčík – Kantner, Kondelík, Rychlovský

Stadion

Arena Ondreja Nepelu, Bratislava

Návštěva

8745 diváků

Zprávy z 26. dubna

Čeští hokejisté vyhráli i pátý přípravný duel před domácím MS. V Trenčíně zdolali domácí Slovensko 4:2, když tři góly dali už v první třetině. O ten první se postaral Jakub Vrána, další přidali Jakub Flek a Matěj Stránský.

Slovensko – Česko 2:4
Góly

Domácí: 22:52. Kudrna, 58:30. Takáč
Hosté: 12:13. Vrána, 17:29. Flek, 18:04. Stránský, 56:54. Zábranský

Sestavy

Domácí: Hlavaj (Tomek) – Bučko, Ivan (A), Grman, Bačik, Gachulinec, Golian, Brincko, Petrovický – Lantoši, Cingel, Baláž – Cehlárik (A), Sukel‘ (C), Kudrna – Faško-Rudáš, Tamáši, Okuliar – Kašlík, Kollár, Takáč – Petrovský
Hosté: Klimeš (Málek) – Zábranský, Kempný (A), D. Špaček, Krejčík, Pyrochta, Ticháček, Šustr, Ščotka – O. Kaše, M. Špaček, Červenka (C) – Chlapík, Tomášek (A), Vrána – Flek, M. Kovařčík, Lenc – Stránský, Filippi, Beránek

Zprávy z 25. dubna

S reprezentací Lotyšska se už připravuje brankář Elvis Merzlikins z Columbusu Blue Jackets.

——————————————————-

USA oznámily seznam prvních 15 jmen, kterou berou na světový šampionát do Česka:

——————————————————-

Rakousko bude reprezentovat útočník Marco Rossi z Minnesoty.

——————————————————-

Kanada potvrdila svůj trenérský tým. Hlavním trenérem bude André Tourigny z Utahu. Asistenty budou Dean Evason, Steve Ott  a Jay Woodcroft.

Zprávy z 23. dubna

——————————————————-

USA přiletí se silným výběrem. Účast na turnaji potvrdil obránce Zach Werenski z Columbusu. Dalšími beky na turnaji budou např. Seth Jones, Luke Hughes či Jake Sanderson.

——————————————————-

První posily z NHL hlásí i Finsko. V Česku se představí Mikael Granlund, Jesse Puljujärvi a Olli Määttä. Reprezentovat naopak nebude Joel Armia.

——————————————————-

Potvrzeno! Slovenskou reprezentaci na šampionátu oficiálně posílí pět hráčů z NHL. Příští týden se do přípravy s národním týmem zapojí obránce Šimon Nemec a kvarteto útočníků Tomáš Tatar, Juraj Slafkovský, Martin Pospíšil a Pavol Regenda, který strávil většinu ročníku na farmě v AHL.

Zprávy z 22. dubna

Útočník Pavol Regenda má v zámoří po sezóně, když jeho San Diego (AHL) nepostoupilo do play-off, a je volný pro potřeby slovenské reprezentace.

——————————————————-

Švýcaři hlásí první posilu z NHL. Je jí Philipp Kurashev z Chicaga.

——————————————————-

Velká posila pro Švédsko na MS! Účast potvrdil obránce Erik Karlsson z Pittsburghu. Dále reprezentovat budou také André Burakovsky, Victor Olofsson či Joel Eriksson Ek. Už dříve nominaci potvrdil Rasmus Dahlin.

——————————————————-

K národnímu týmů se připojí Jakub Vrána. Útočník, který letos odehrál 42 utkání (16+20) v AHL za Springfield Thunderbirds, už Česko reprezentoval na třech mistrovství světa a teď se popere o účast na dalším.

Zprávy z 21. dubna

——————————————————-

Slovenští hokejisté se po čtvrteční prohře v přípravě s Německem (3:7) předvedli v sobotní odvetě v úplně jiném světle a po zlepšeném výkonu triumfovali 5:4 po prodloužení.

Německo – Slovensko 4:5 pp (0:1, 3:2, 1:1 – 0:1)
Góly: 25. Michaelis (Kahun, Tuomie), 35. Hungerecker (Plachta), 35. Ehl (Michaeslis, Kahun), 51. Stachowiak – 13. Baláž (Cingel, Lantoši), 32. Kašlík (Petrovský, Ivan), 38. Lantoši (Baláž), 43. Ivan (Lantoši, Cingel), 63. Faško-Rudáš. Sudí: Schadewald, Hoppe – Römer, Reinold, Vyloučení: 5:4, Přesilovky: 1:1, Oslabení: 0:0, 6179 diváků (vyprodáno).

——————————————————-

Dalšího hráče z NHL uvidíme v dresu Německa. Hlavní útočnou hvězdou bude JJ Peterka z Buffala.

——————————————————-

Zprávy z 20. dubna

Výhrou v Linzu zakončil národní tým druhý dvojzápas přípravy na mistrovství světa. V sobotním utkání Češi vyhráli nad Rakouskem 3:2. To hlavní však přišlo na řadu až po boji, když trenérský štáb totiž poprvé provedl řez soupiskou, aby udělal místo pro nové posily. Tým opouštějí obránci Daniel Gazda s Jakubem Sirotou a útočníci Jiří Černoch s Adamem Kubíkem.

Rakousko-Česko 2:3

Góly
Domácí: 13:46. Feldner, 57:23. Wallner
Hosté: 17:39. Gazda, 24:48. Rychlovský, 29:38. Rychlovský

Sestavy

Domácí: Madlener (Honeckl) – Wolf, Schnetzer, Zundel, Heinrich, Brunner, Wimmer, Kernberger, Sollinger – Feldner, Maxa, Romig – Peeters, Scherzer, Zwerger – Neubauer, Kainz, Bohm – Wallner, Bretschneider, Bar
Hosté: Frodl (Klimeš) – Mašín, Zábranský, Galvas, Pyrochta, Sirota, Šustr, Ščotka, Gazda – Lenc, Filippi, Flek – Červenka, Špaček, Stránský – Rychlovský, M. Kovařčík, Kubík – Kodýtek, Kondelík, Černoch

Stadion

Linz AG Eisarena

——————————————————-

Slovensko má už nyní jistotu tří posil z NHL. Dorazí Juraj Slafkovský z Montrealu, Šimon Nemec z New Jersey a Martin Pospíšil z Calgary.

——————————————————-

Účast na šampionátu potvrdil švédský zadák Rasmus Dahlin z Buffala Sabres. Švédský hokejový svaz pak oslovil i beka Pittsburghu Erika Karlssona. Ten si zatím vzal čas na rozmyšlenou.

——————————————————-

Bylo oznámeno, že USA z pozice hlavního trenéra povede John Hynes.

Dosavadní nominace USA:
Obránci: Luke Hughes (New Jersey), Seth Jones (Chicago), Jake Sanderson (Ottawa)
Útočníci: Cole Caufield (Montreal), Johnny Gaudreau (Columbus), Shane Pinto, Brady Tkachuk (oba Ottawa), Tage Thompson (Buffalo), Trevor Zegras (Anaheim)

——————————————————-

Vedení Kanady oslovilo Sidneyho Crosbyho. Kapitán Penguins si zatím ale vzal čas na rozmyšlenou. Stejnou reakci obdržela Kanada i od útočníků Andrewa Mangiapanea a Jonathana Huberdeaua z Calgary.

Dosavadní potvrzená nominace Kanady:
Brankáři: Jordan Binnington (St. Louis).
Obránci: Bowem Byram, Owen Power (oba Buffalo), Kaiden Guhle (Montreal).
Útočníci: Connor Bedard (Chicago), Dylan Cozens (Buffalo), Jared McCann, Brandon Tanev (oba Seattle), Dawson Mercer (New Jersey).

Zprávy z 19. dubna

Reprezentovat Kanadu by měli také Dylan Cozens, Bowen Byram a Owen Power.

——————————————————-

Útočníci Filip Mešár a Dalibor Dvorský vypadli se svými týmy z play-off kanadské OHL a oba dva by měli posílit slovenskou reprezentaci.

——————————————————-

Slovenští hokejisté utrpěli první prohru v rámci přípravy na MS v Česku. Ve čtvrtek podlehli domácím Němcům vysoko 3:7.

Německo – Slovensko 7:3 (2:2, 3:1, 2:0)
Góly: 2. Samanski (Tuomie), 16. Stachowiak (Plachta, Ugbekile), 27. Soramies (Ugbekile, Pfaffengut), 28. Tuomie (Stachowiak), 36. Schütz (Plachta, Ugbekile), 42. Fischbuch (Stachowiak, Hüttl), 56. Schinko (Michaelis) – 9. Lantoši, 12. Okuliar (Cingel, Lantoši), 29. Lantoši (Kollár, Bučko). Rozhodčí: Rohatsch, Polaczek – Merk, Heffner, Vyloučení: 5:4, 3100 diváků.

Německo: Ancicka – Zimmerman, Müller, Hüttl, Wagner, Ugbekile, Fohrler, Weber, Karrer – Ehl, Michaelis, Kahun – Fischbuch, Stachowiak, Schütz – Plachta, Samanski, Tuomie – Schinko, Pfaffengut, Soramies – Krauss

Slovensko: Hrenák (41. Tomek) – Ivan, Grman, Golian, Bučko, Bačik, Gachulinec, Petrovický, Brincko – Okuliar, Cingel, Lantoši – Takáč, Kollár, Faško-Rudáš – Kašlík, Tamáši, Kukuča – Hecl, Baláž, Kusko

Zprávy z 18. dubna

Účast švýcarského útočníka Tima Meiera z New Jersey na MS 2024 je zatím ve hvězdách, jak se vyjádřil sám hráč. Naopak z kádru Devils by Švýcaři měli přivést Nica Hischiera.

——————————————————-

Ondřej Palát z New Jersey Devils vyjádřil touhu zahrát si na šampionátu v Praze. „Rád pojedu na mistrovství světa,“ řekl útočník zámořským novinářům v rámci rozhovorů po konci sezony. Mužstvo z Newarku totiž play off mine. Druhý český útočník z Devils, Tomáš Nosek, v souvislosti se šampionátem mluvil konkrétněji. „Je to teď můj cíl. Na mistrovství jsem nikdy nehrál,“ uvedl Nosek.

——————————————————-

Češi porazili v prvním ze dvou přípravných utkání Rakousko 5:1. Góly národního týmu v Českých Budějovicích dali Adam Kubík, obránci Andrej Šustr s Jakubem Galvasem, Jiří Černoch a Michael Špaček, který dnes vedl tým v roli kapitána.

Česko – Rakousko 5:1

Góly

Domácí: 02:45. Kubík, 17:19. Šustr, 24:58. Galvas, 50:51. Černoch, 52:19. Špaček

Hosté: 28:40. Baumgartner

Sestavy

Domácí: Málek (Frodl) – Mašín, Zábranský, Galvas, Zámorský (A), Sirota, Šustr, Ščotka, Gazda – , Špaček (C), Flek, Lenc– M. Kovařčík, Filippi, Kubík – Rychlovský, Černoch, Stránský (A) – Kondelík, Kodýtek, Beránek.

Hosté: Höneckl (Madlener) – Schnetzer, Wolf, Brunner, Zündel, Wimmer, Söllinger, Klassek, Kernberger – Romig, Maxa, Feldner – Scherzer, Baumgartner, Peeters – Böhm, Kainz, Neubauer – Bär, Bretschneider, Wallner.

Rozhodčí

Jeřábek, Ondráček – Zíka, Rampír

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice, CZE

Návštěva

6385 diváků

Zprávy z 17. dubna

Slováci se těší z pozitivních zpráv. Podle Erica Engelse ze stanice Sportsnet přijede na šampionát útočník Montrealu Juraj Slafkovský. Další pozitivní zprávy přinesla novinářka Amanda Steinová, která uvedla, že na MS pojede i obránce New Jersey Šimon Nemec.

——————————————————-

V českých barvách by se měl představit gólman Chicaga Petr Mrázek, který chytá nadstandardní sezonu. Očekává se, že bude jedničkou národního týmu.

Marcel Marcel a Michal Teplý po základní části volní nebudou, neboť Rockford už má jistý postup do vyřazovacích bojů v AHL.

Zprávy z 15. dubna

Slováci mají za sebou první týden oficiální přípravy na MS. V Humenném absolvovali pětidenní kemp, během kterého odehráli dvě přípravná utkání se Švýcary (výhry 3:0 a 5:3).

Nyní je 18. a 20. dubna čeká dvojzápas proti Německu.

Nominace Slovenska na dvojzápas proti Německu (15.-22. dubna 2024):

brankáři: Samuel Hlavaj (Škoda Plzeň), Dávid Hrenák (Bílí Tygři Liberec), Matej Tomek (Litvínov)

obránci: Patrik Bačik (HC’05 Banská Bystrica), Boris Brincko (HK Poprad), Martin Bučko (Škoda Plzeň/Dynamo Pardubice), Daniel Gachulinec (HKM Zvolen), Andrej Golian (Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Rayen Petrovický (Dukla Trenčín)

útočníci: Jozef Baláž (Dukla Trenčín), Lukáš Cingel, Andrej Kollár (oba Kometa Brno), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec), Marek Hecl, Matej Kašlík (oba HKM Zvolen), Andrej Kukuča (HK Poprad), Silvester Kusko (HC Olomouc), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Oliver Okuliar, Alex Tamáši (oba Mountfield Hradec Králové), Servác Petrovský (Owen Sound Attack)

Zprávy z 13. dubna

České hokejisty čekal další přípravný zápas proti úřadujícím vicemistrům světa Němcům. Svěřenci kouče Radima Rulíka v něm navázali na čtvrteční duel, který díky hattricku útočníka Davida Tomáška vyhráli v Karlových Varech 3:0.

Česko – Německo 4:2

Góly

Domácí: 18:09. Lenc, 25:48. Kodýtek, 31:36. Šustr, 39:02. Kovařčík

Hosté: 17:46. Schütz, 58:57. Karachun

Sestavy

Domácí: Klimeš (Málek) – Galvas, Zábranský, Pyrochta, Zámorský, Sirota, Šustr, Ščotka, Gazda – Rychlovský, Filippi (C), Stránský, Kondelík, Kodýtek, Flek (A), Kovařčík O., Kovařčík M., Kubík, Lenc (A), Černoch, Beránek

Hosté: Tiefensee (Treutle) – Wagner (A), Hüttl, Ugbekile, Fohrler, Müller (C), Sennhenn, Karrer, Weber – Napravnik, Soramies, Ehl, Plachta, Loibl (A), Schinko, Karachun, Pfaffengut, Hungerecker, Schütz, Stachowiak, Fischbuch, Krauss

Rozhodčí

Jeřábek, Pilný – Gerát, Klouček

Návštěva

5693 diváků

Zprávy z 12. dubna

Slováci očekávají první posilu ze zámoří. Tým AHL Wilkes-Barre/Scranton Penguins uvolnil pro potřeby reprezentace útočníka Maxima Čajkoviče.

K dispozici by měl být ale i obránce Šimon Nemec (New Jersey), Tomáš Tatar (Seattle) či vycházející hvězda Montrealu Juraj Slafkovský.

——————————————————-

Kanada chce na mistrovství světa v Praze a Ostravě útočit na zlato. Zemi javorového listu k triumfu má pomoct budoucí megahvězda Connor Bedard z Chicaga či brankář Jordan Binnington ze St. Louis. S oběma hráči se počítá.

Zprávy z 11. dubna

Čeští hokejisté vstoupili do herní přípravy před domácím MS vítězně, když v Karlových Varech porazili v duelu hraném v rámci Euro Hockey Challenge tým Německa 3:0. Hattrickem se blýskl David Tomášek, čisté konto udržel ve svém druhém zápase v reprezentaci brankář Dominik Frodl.

Česko – Německo 3:0

Góly

Domácí: 12:50. Tomášek, 33:35. Tomášek, 58:47. Tomášek

Sestavy

Domácí: Frodl (Klimeš) – Mašín, Zábranský, Pyrochta, Zámorský (A), Sirota, Šustr, Ščotka, Gazda – Červenka (C), Špaček, Stránský, Lenc, Tomášek, Kubík, Kovařčík O., Kovařčík M., Flek, Rychlovský, Filippi (A), Beránek

Hosté: Ancicka (Tiefensee) – Müller (C), Sennhenn, Ugbekile, Fohrler, Wagner (A), Hüttl, Karrer, Weber – Schütz, Stachowiak, Krauss, Plachta, Loibl (A), Fischbuch, Karachun, Pfaffengut, Schinko, Napravnik, Soramies, Ehl, Hungerecker

Rozhodčí

Kika, Šindel – Gerát, Brejcha

Návštěva

5549 diváků

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -