- Reklama -

Lehner nebo Crawford? Chicago řeší příjemné problémy

- Reklama -

Fanshop týmuRobin Lehner po životní sezoně s New Yorkem Islanders překvapil mnohé, když jako volný hráč podepsal roční kontrakt s Chicagem Blackhawks. Někdejší vítězná dynastie se nyní potácí v suterénu a jejich dosavadní opory jako Duncan Keith, Jonathan Toews nebo Patrick Kane citelně stárnou. Obměna mužstva se nevyhnutelně blíží. A alespoň v brankovišti to vypadá, že by Chicago mohlo řešit příjemné problémy.
Ke dvěma ze tří Stanley Cupům, které v poslední době získali, došli Blackhawks s Coreym Crawfordem v brance. Ten se však potýká s častými zraněními. V uplynulých dvou letech nastoupil do pouhých 28, respektive 39 utkání základní části. Spousta práce tak v loňském ročníku zůstala na jiném veteránovi – Camu Wardovi. Ten však neodváděl optimální výkony a po jedné sezoně u Blackhawks se rozhodl ukončit profesionální kariéru. Ani Collin Delia, mladý pětadvacetiletý gólman, na tom nebyl lépe. Před generálním manažerem Chicaga Stanem Bowmanem se tak rýsoval náročný úkol – sehnat kvalitní náhradu za Crawforda.
Konec jedné éry?
Crawford má do konce tohoto ročníku kontrakt na šest milionů dolarů. Ve 34 letech a se svým chorobopisem může těžko čekat, že by si do dalších let polepšil. Doba, kdy byl tento vytáhlý brankář považován za jistotu, už je dávno pryč.
Podle analytiků The Hockey News Kena Campbella a Ryana Kennedyho je nepravděpodobné, že by se cesty Chicaga a Crawforda rozdělily ještě před uzávěrkou přestupů. Přeci jen, jak Campbell připomněl, je sázka na Lehnera stále velmi nejistou. Švéd loni zažil průlomovou sezonu, kterou ale bude muset potvrdit. Do té letošní sice vykročil jistě, je ale potřeba hodnotit až po předložení finálního účtu po skončení ročníku.
Podle Kennedyho by v případě, že Lehner obstojí, mělo Chicago přesto v létě podepsat oba brankáře. Crawford je zkušený harcovník, jehož tělo už nezvládá zátěž plnohodnotné gólmanské jedničky. Lehner je na vzestupu, ale zatím nikdy nebyl vyloženě tím mužem, na kterém leží hlavní zodpovědnost. S Crawfordem se stejně jako loni s Greissem o zátěž dělí rovnoměrně.
Správné řešení by podle Kennedyho mělo být následující: V létě nebo ideálně ještě dříve se domluvit s oběma. Přičemž Lehner, jenž nyní má roční smlouvu na pět milionů dolarů, by měl dostat dlouhodobější kontrakt. Ten by jasně říkal „Robine, ty jsi naše volba do budoucna“.
Crawford by pak slevil ze svých současných šesti milionů na úroveň smlouvy brankáře, jenž odchytá okolo 25 utkání. Takový kontrakt by se měl pohybovat zhruba v rozmezí 2,5-3 milionů ročně a měl by trvat dva nebo tři roky.
Přistoupil by Crawford na takové podmínky? Vedení Blackhawks by mohlo hrát do karet, že Kanaďana pojí s klubem mimořádné pouto. Vyhrál zde dva Stanley Cupy, dvě Jennings Trophy, prostředí dobře zná,…
Chtěl by si v 35 letech zvykat jinde? Kdyby zůstal, měl by určitě i otevřenější dveře k tomu, aby po skončení profesionální kariéry vstoupil do klubu v jiné pozici než hráčské.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -