- Reklama -

Ne podruhé. Zbyněk Michálek vstupuje potřetí do stejné řeky

- Reklama -

V srpnu 2005 přišel Zbyněk Michálek do Phoenixu cesivnhl-logo-150x150-3z Minnesoty výměnou za Erika Westruma a Dustina Wooda. Strávil zde pět sezón, poté se na stejnou dobu upsal Pittsburghu. Jenže Tučňáci ho už po dvou letech Kojotům vrátili a vybrali si od nich (kromě jiného) právo volby ve třetím kole draftu. Když se loni rodákovi z Jindřichova Hradce chýlil kontrakt ke konci a s nadějemi týmu na play off to nevypadalo nijak valně, přišel trejd do St. Louis.
V květnovém rozhovoru český obránce prozradil, že prodloužení smlouvy s Blues by se nebránil. Ovšem když se 1. července otevřely brány hokejového trhu, stačilo pár hodin a z Michálka byl znovu člen Coyotes. Pokračování vzájemné spolupráce stvrdily obě strany podpisem pod dvouletou dohodou za 6,4 miliónu dolarů.
„Nerad bych zase odcházel,“ přiznal v nedávném rozhovoru pro klubové stránky. „Tohle místo bylo pro mě i pro moji rodinu vždycky něčím speciální. Tenhle klub mi dal příležitost stát se hokejistou NHL. Rád tady hraju a žiju, tady vyrostly mé děti. Je to dobrá organizace vedená výbornými lidmi, proto jsem se vrátil.“

V minulé sezóně přeskakoval mantinel zejména s Oliverem Ekmanem-Larssonem. V nové dostane na starost 24letého Klase Dahlbecka, jenž přišel loni během svého premiérového ročníku v NHL zažil stěhování z Chicaga do Glendale (za Antoinea Vermettea, který se mezitím do arizonské pouště vrátil). Kromě lektorské role bude k Michálkovým povinnostem nadále patřit práce ve speciální formaci pro oslabení.
„Jsem týmový hráč, myslím, že v minulosti už jsem to ukázal. Jsem hlavně šťastný, že jsem tu nazpátek. Udělám cokoliv, abych mužstvu pomohl,“ říká majitel stříbra a bronzu z mistrovství světa.
K úspěchům, kterých dosáhl jako člen reprezentačního týmu v letech 2006 a 2011, se loni na klubové úrovni ani zdaleka nepřiblížil. Coyotes skončili v Západní konferenci předposlední, od postupových příček je dělila hrozivá 41bodová propast. Ačkoliv jsou i letos svěřenci Davea Tippetta řazeni k outsiderům, Zbyněk Michálek věří, že tým skončí v úplně jiných sférách tabulky.
„Minulá sezóna dopadla tak, jak si nikdo nepřál, ale já chci být součástí řešení pro tento rok. Vidím před tímhle mužstvem zářivou budoucnost, i když vím, že je před námi spousta práce. Nejde jen tak cvaknout přepínačem a skočit z 29. místa na první,“ uvědomuje si 32letý veterán, který se už se s 539 starty v NHL zařadil ve sdružených klubových statistikách Coyotes/Jets na páté místo mezi obránci.
„Bude to bolestné, ale věřím, že se staneme konkurenceschopným týmem. Pokud budeme hrát tak, jak si myslíme, že jsme schopni, můžeme porazit kohokoliv,“ dodává Michálek.
Foto/photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -