- Reklama -

Pro Švýcary je Spengler Cup něco jako juniorské MS, říká Boucher

- Reklama -

Má ve sbírce tři zlata z mistrovství světa osmnáctiletých a jedno z „dvacítek“ – ovšem jako asistent trenéra. V roce 2010 dostal životní šanci vést některý z klubů NHL, ale v Tampě vydržel jen dvě a půl sezóny. Teď stojí Guy Boucher před další trenérskou výzvou, stojí na střídačce kanadské reprezentace při Spenglerově poháru.
K možnosti zúčastnit se nejstaršího turnaje v hokejových dějinách se dostal díky svému angažmá ve švýcarském Bernu. Národní tým javorových listů je také v převážné míře sestaven z hráčů působících v zemi helvétského kříže, kterých na 24členné soupisce najdeme čtrnáct. Sedm hokejistů dodala nižší zámořská AHL, dva přiletěli z Finska a jeden dorazil ze sousedního Rakouska.
Pozornost kanadských fanoušků bude v závěru kalendářního roku kromě NHL upřena především ke světovému šampionátu dvacetiletých, ale tradiční turnaj, který národní tým z hokejové kolébky během svých třiceti návštěv v Davosu dvanáctkrát vyhrál, nezůstane zcela opomenut. Boucherovi sousedé v jeho současném přechodném bydlišti tyhle dvě události staví na stejnou úroveň.
„Ve Švýcarsku má Spengler Cup stejnou sledovanost jako pro nás doma juniorské MS,“ říká bývalý kouč Blesků. „Je to pro ně součást vánoční tradice, je to TEN vánoční turnaj.“
Do letošního soupeření zasáhnou kromě Kanady a pořádajícího Davosu ještě chorvatský Medveščak Záhřeb v Cattiniho skupině, v Torrianiho skupině se utkají další dva zástupci KHL – Jokerit Helsinky a Salavat Julajev Ufa – s obhájci titulu Servette Ženeva. Boucherova role v porovnání s ostatními kolegy je nesnadnější v tom, že svěřenci se mu sešli jen pár dnů před zahájením turnaje.
„Ostatní týmy jsou velmi kvalitní a na rozdíl od nás jsou pohromadě už několik měsíců, zatímco my musíme poskládat sestavu a plán hry během jediného dne,“ připomíná. „Je potřeba rychle najít společnou řeč na ledě i mimo něj. Je to velká výzva, ale já takovéhle výzvy miluji. Ať dělám cokoliv, očekávám, že můj tým se popere o vítězství.“
Pro čtyři hokejisty nebudou Boucherovy příkazy žádnou novinkou, protože je denně slýchají v Bernu (brankář Nolan Schaefer, obránce Marc-Andre Gragnani a útočníci Byron Ritchie a Bud Holloway). Až na posledně jmenovaného mají také něco odehráno v NHL. V tomhle ohledu je rekordmanem obránce Jim Vandermeer (461 utkání), momentálně oblékající dres Klotenu. Osm mužů si zopakuje loňskou účast, pět v minulosti reprezentovalo Kanadu na mládežnických šampionátech.
„Klíčové bude najít pro hráče co nejrychleji jejich role, protože nemáme čas, aby je měnili čtyřikrát nebo pětkrát za turnaj. Musíme dát dohromady kluky, co spolu hráli dříve, abychom co nejrychleji našli společnou chemii. Najít hráče pro přesilovky a oslabení a hlídat si, abychom nasazovali správně útoky proti soupeřovým formacím,“ vypočítává Guy Boucher.
„Bude potřeba střídat čtyři řady, na to si musím zvyknout. Když jsem trénoval v NHL nebo v AHL, hráli jsme někdy jen na tři útoky a některé hráče protáčeli dvakrát. Kdybych to udělal tady, budou na konci mrtví,“ uvědomuje si 43letý kouč.
Spengler Cup odstartoval včera, Kanaďané v prvním duelu podlehli Davosu 1:2. Dnes je čeká zápas se Záhřebem a pokud nevyhrají skupinu, v pondělí boj o postup do semifinále. Ta jsou naplánována na úterý, ve středu se hraje o zlato.
Foto: Icon Sportwire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -