- Reklama -

1983: Takhle se vyhrává Stanley Cup, zjistili Gretzky a Kurri

- Reklama -

Seriál

FINÁLOVÉ SÉRIE STANLEY CUPU

Díl 5/40

1983

- Reklama -

EDMONTON OILERS vs NEW YORK ISLANDERS 0-4

________________________________________________________________________________
Průběh série:
0 – 1 Edmonton – Islanders 0:2
0 – 2 Edmonton – Islanders 3:6
0 – 3 Islanders – Edmonton 5:1
0 – 4 Islanders – Edmonton 4:2



Nejproduktivnější hráči série:
Duane Sutter (NYI) 7 (2+5)
Ken Morrow (NYI) 5 (3+2)
Brent Sutter (NYI) 5 (3+2)
Mike Bossy (NYI) 4 (2+2)
Bob Bourne (NYI) 4 (2+2)
Bryan Trottier (NYI) 4 (1+3)
Wayne Gretzky (EDM) 4 (0+4)
Gólmani:
Billy Smith (NYI)
240 minut, 6 inkasovaných branek, průměr 1,50
Andy Moog (EDM)
240 minut, 15 inkasovaných branek, průměr 3,75
Nejproduktivnější hráč celého play-off:
Wayne Gretzky (EDM) – 16 zápasů/38 bodů (12+26)
Conn Smythe Trophy: Billy Smith (NYI)
Soupiska vítězů (v abecedním pořadí):
Mike Bossy, Bob Bourne, Paul Boutilier, Billy Carroll, Greg Gilbert, Clark Gillies, Butch Goring, Mats Hallin, Tomas Jonsson, Anders Kallur, Gord Lane, Dave Langevin, Mike McEwen, Roland Melanson (G), Wayne Merrick, Ken Morrow, Bob Nystrom, Stefan Persson, Denis Potvin (C), Billy Smith (G), Brent Sutter, Duane Sutter, John Tonelli, Bryan Trottier
Al Arbour (kouč), Bill Torrey (generální manažer)
Příběh:
Trojnásobní šampioni nevstoupili do sezóny příliš přesvědčivě. Po třech letech, kdy strávili hodně času náročnými bitvami play-off, se na nich přece jen začala projevovat únava. „Tři dlouhé sezóny za sebou se na nás projevily, fyzicky i psychicky,“ uznal Bob Bourne.
Fanshop týmu
I přes dobrý finiš základní části Ostrované teprve podruhé za posledních osm let nepřekonali stobodovou hranici. Kapitán Denis Potvin měl průměr méně než bod na zápas a Bryan Trottier nenasbíral sto bodů, což byly věci v uplynulých pěti letech nevídané.
To Mike Bossy si udržel vysokou výkonnost, když nasázel 60 branek a celkem si připsal 118 bodů. Za solidní sezónu ale tentokrát Ostrované vděčili především výtečné defenzivě v čele s gólmany Billym Smithem a Rolliem Melansonem. Islanders inkasovali jen 226 branek, v tomto směru byli nejlepším týmem v lize.
O deset bodů je v tabulce Patrickovy divize předstihli Flyers, kteří ale v prvním kole play-off nestačili na New York Rangers. To Islanders si nejprve poradili s Washingtonem (3:1) a poté i s Jezdci (4:2). V konferenčním finále na ně čekal Boston, vítěz základní části.
Ani Medvědi ale na úřadující šampiony nestačili. Po výsledku 4:2 na zápasy postoupili Islanders opět do finále. Vítěznou branku ve všech čtyřech vítězných zápasech proti Bruins vstřelil Mike Bossy. V cestě za čtvrtým pohárem v řadě stáli Oilers, tou dobou už uznávaná ofenzivní mašina s fenomenálním Gretzkym.
Finále ale bylo jednoznačnou záležitostí. Isles povolili svému soupeři ve čtyřech zápasech pouhých šest branek a Gretzkyho dokonce udrželi úplně mimo střelecký zápis. Bylo to poprvé v sezóně, kdy Gretzky neskóroval ve čtyřech utkáních v řadě. Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off obdržel gólman Billy Smith.
Šestnáctka hráčů mohla společně s koučem Arbourem a generálním manažerem Torreym oslavit čtvrtý triumf za sebou. O rok později si oba soupeři finálový souboj zopakovali. Isles si dělali zálusk na pátý triumf v řadě, čímž by se vyrovnali slavné montrealské dynastii druhé poloviny padesátých let (1956-60). Tentokrát se ale radovali Oilers.
Přesto se Ostrované zapsali do historie. Devatenáct vyhraných sérií play-off v řadě mezi lety 1980 a 1984 je dosud platným rekordem NHL, který se bude jen těžko překonávat.
Řekli o sérii:
„Jsme nejlepší tým všech dob. Pokud o tom někdo pochybuje, dělá si legraci,“ prohlásil v euforii ze čtvrtého titulu v řadě kapitán Denis Potvin. „Všichni říkali, že Edmonton je neporazitelný. Možná i proto jsme se na tuhle sérii připravili po mentální stránce nejlépe ze všech sérií od našeho prvního triumfu,“ řekl útočník Duane Sutter.
„Asi nejsem úplně objektivní, ale z toho, co jsem viděl, bych řekl, že Billy Smith je nejlepší gólman všech dob,“ prohlásil na adresu svého brankáře útočník John Tonelli. „Je to skvělý pocit, a bude ještě lepší, až se za nějaký čas budu na boje o Stanley Cup dívat ze svého gauče. Budu se přitom usmívat, pyšný na to, že jsem hrál za New York Islanders,“ dodal.
„Chtěli jsme je porazit víc, než kohokoli jiného. Mysleli si o sobě, že jsou ta nejlepší věc od vynálezu krájeného chleba,“ prohlásil o finálovém soupeři sarkasticky Clark Gillies. S tím souhlasil také útočník Bob Bourne. „Jsou zatraceně namyšlení. Vůbec nás nerespektují. Nejsou to šampioni. My ano,“ řekl doslova. Pak ale uznale dodal: „Říkal jsem své ženě, že Oilers ten pohár brzy získají. Za rok, maximálně za dva. Jen doufám, že to nebude proti nám.“
„My nebudeme chodit a říkat každému na potkání, jak jsme skvělí. My jim to prostě ukážeme,“ řekl Butch Goring. „Edmonton ten pohár jednou vyhraje, a nebude to trvat dlouho,“ předpověděl. Jak se už příští rok ukázalo, nemýlil se.
Jeden z nejlepších hokejistů historie, Gordie Howe, byl z výkonu Ostrovanů ohromen. „Vyrovnají se nejlepším týmům z jakékoli éry,“ řekl. A když byl generální manažer Bill Torrey dotázán na legendární dynastie Montrealu z 50. a 70. let, prohlásil sebevědomě: „Právě teď bychom si s těmi týmy rádi zahráli o spoustu peněz.“
„Naprosto nad námi dominovali, pořád byli o krok před námi,“ uznal Kevin Lowe, obránce poražených Oilers. „Věřím, že budeme patřit ke špičce po dlouhou dobu a ještě se do finále dostaneme. Ale doufám, že tohle je naposled, co se vidíme s nimi (Islanders),“ řekl kouč Oilers Glen Sather.
Všeobecně známá je historka, jak po posledním zápase procházeli Wayne Gretzky a Jari Kurri kolem kabiny vítězů. „Jen tam tiše seděli, nikdo příliš neslavil. Posrkávali pivo, ledovali šrámy. Říkali jsme si s Jarim, že tohle tedy obnáší být šampionem. Nikdo z nás nebyl tak dobitý, jako oni,“ popsal Gretzky, který tak pochopil, že k celkovému vítězství je potřeba vydat ze sebe úplně to nejlepší a jít až na hranici sebeobětování. Tahle lekce jim o rok později pomohla vyhrát.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -