- Reklama -

Crosby překonal metu 1 600 bodů, jako pátý nejrychlejší hráč v historii

- Reklama -

Do utkání proti Buffalu vstupoval kapitán Tučňáků Sidney Crosby s 1 599 body na kontě. Jeho parťák Jevgenij Malkin měl v kolonce gólů číslo 499. Duel proti Sabres tak byl netrpělivě očekáván. To, co si fanoušci přáli, se stalo skutečností. Obě dlouholeté opory klubu svůj zápis zakulatily.

Nejprve se dočkal sedmatřicetiletý rodák z Cole Harbour. V čase 11:01 si připsal asistenci u branky Bryana Rusta a bod číslo 1 600 byl na světě. V čase 43:26 pak Malkin svou pětistou trefou v NHL otočil stav zápasu na 4:3 (Penguins prohrávali 0:2 a 1:3).

Hosté pak ještě jednou překlopili vedení na svou stranu, Pens ale zvládli dovést duel do prodloužení. A v něm si opět vzali slovo jubilanti. V čase 61:38 rozhodl o výhře domácích Crosby, druhou asistenci zapsal u vítězného gólu Malkin.

- Reklama -

Bylo to jako za starých časů. Rus v utkání zaznamenal čtyři body (1+3), Kanaďan jen o bod méně (1+2). Tahle dvojka táhla svůj tým k vítězství, jako v dobách, kdy Penguins vyhrávali Stanley Cupy. Jako by jim oběma netáhlo na čtyřicítku.

Crosby se stal teprve desátým hráčem v dlouhé historii NHL, který na kulatou metu dosáhl. A jen čtveřice hráčů to dokázala rychleji, tedy potřebovala na dosažení milníku menší počet zápasů (Gretzky, Lemieux, Dionne, Jágr). Jágrovi stačilo na 1 600 bodů 1 274 utkání, tedy o tři méně, než potřeboval dvojnásobný olympijský vítěz z Kanady (1 277).

Joe Sakic (1 641) na devátém místě historického bodování má na Crosbyho aktuálně náskok 39 bodů, to byl měl Kanaďan zvládnout ještě v této sezóně. Další na řadě pak nebude nikdo menší než Mario Lemieux (1 723). No a potom další legendy – Yzerman, Dionne, Francis, Howe, Messier, Jágr… Jen nedostižný Gretzky (2 857) může být v klidu.

„Je pro mě velká pocta být v této společnosti. Upřímně, moc o tom nepřemýšlím. Snad bude v budoucnu čas se ohlédnout a bilancovat. Ale jsem poctěn, že jsem mezi těmito jmény,“ uvedl skromně trojnásobný vítěz Stanley Cupu.

„Zasloužil si každý bod. Je to náš lídr, náš kapitán. Neustále tvrdě pracuje, dokazuje to na každém tréninku. Zasloužil si těch 1 600 bodů i ten gól v prodloužení,“ poklonil se svému kolegovi Malkin.

„Měl jsem velké štěstí, že jsem mohl být po tak dlouhou dobu součástí této organizace. Majitel klubu, management, všichni hráči, kteří klubem prošli za dobu mého působení, ti všichni mi to hodně ulehčili,“ poděkoval Crosby.

Až jednou pověsí brusle na hřebík, bude se na něj vzpomínat jako na nejlepšího hráče své generace a jednoho z nejlepších, kteří kdy hráli tuhle hru. Při zvážení všech faktorů, jako jsou týmové úspěchy (třikrát Stanley Cup), mezinárodní úspěchy (dvakrát zlato ze ZOH, zlato z MS i MSJ, Světový pohár), nejprestižnější individuální trofeje (Art Ross Trophy, Hart Trophy, Conn Smythe Trophy, Maurice Richard Trophy – vše dvakrát) a historické bodování NHL (už nyní v top ten), ho už dnes mnozí řadí do kategorie Bobbyho Orra či Gordieho Howea, hned za Gretzkyho a Maria Lemieuxe.

Kam až dokáže v historických tabulkách vystoupat?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -