- Reklama -

Chára je proti němu trpaslík

- Reklama -

Kariéru ukončil v roce 2006, po jedenácti sezónách v nejslavnější lize světa. Aktivní sport ale ze svého života nevyškrtnul. Dvakrát týdně obleče dres a nazuje brusle … a na ledě je se svými 218 centimetry opravdu nepřehlédnutelný. Jeho jméno však ani velice zapáleným hokejovým fanouškům nic neřekne.
Připravili jsme si na vás totiž chyták. Greg Ostertag, o němž je řeč, není bývalým hokejistou, nýbrž basketbalistou. V roce 1995 si ho při draftu NBA vybrali v prvním kole Utah Jazz, s nimiž se dvakrát dostal do finále a za něž až na jeden ročník odehrál celou profesionální kariéru. Po jejím skončení si americký košíkář řekl, že by nebylo marné zkusit jiný sport.

Ve Scottsdale v Arizoně, kde žije, vyráží na stadión dvakrát týdně. Ve středu hraje místní amatérskou soutěž na základní úrovni, ve čtvrtek nastupuje za středně pokročilé. Se svojí postavou je platný v obraně i při útočení.
„S pukem mi to nejde zrovna skvěle, ale vím, jak se dostat do správné pozice. Občas mám taky štěstí. Snažím se co nejvíc stínit brankáři a potom na poslední chvíli uhnout,“ popisuje strategický prvek, jenž často využívá také bostonský kapitán Zdeno Chára. Ten by se vedle Ostertaga ztrácel, měří o dvanáct centimetrů méně.
Spoluhráč a bývalý protivník Marc Kamin v rozhovoru pro USA Hockey Magazine popisuje další přednosti slavného parťáka. „Obsáhne na ledě velký prostor a pochopitelně má velký dosah, to jsou jeho největší přednosti. Když k tomu přidáte jeho dlouhou hokejku, připadáte si, že musíte objet dva protihráče, když se snažíte kolem něho projít.“

Jednačtyřicetiletý Ostertag se hokeji věnoval v dětství na předměstí Dallasu, ale kvůli neuspokojivé finanční situaci rodiny toho musel nechat. Všestranný sportovec koketoval také s baseballem, americkým i klasickým fotbalem, než se definitivně rozhodl pro hru pod bezednými koši.
„Když jsem skončil s basketbalem, jednoho dne jsem se rozhodl, že si najdu i jiné sportovní vyžití než každodenní golf. Naštěstí mi jeden chlápek z Utahu poslal brusle. Začal jsem chodit na stadion a bruslit a když jsem si to oživil, přihlásil jsem se do místní ligy,“ popisuje Ostertag návrat ke sportovním kořenům.
„Nedělám to kvůli tomu, abych se udržel ve formě. Hraju hokej, protože je to zábava, kterou miluju. Rád chodím mezi kluky. Hrál bych klidně pětkrát týdně, kdyby to bylo možné,“ říká.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -