- Reklama -

Roman Josi – Muž ve stínu

- Reklama -

Nepřetahuje se se Zdenem Chárou o post chlapíka s nejrychlejší střelou v NHL, ani se jeho jméno neskloňuje ve spojitosti s příštím majitelem Norrisovy trofeje, určené nejlepšímu zadákovi zámořské soutěže. Ale i když Roman Josi (na snímku vpravo) v minulosti přebýval ve stínu svého kolegy Shei Webera, letos si svými výkony důrazně řekl o větší pozornost.
Švýcarský obránce si v úterním zápase proti Coloradu připsal branku a asistenci. Se 44 body je šestým nejproduktivnějším bekem NHL a v závěsu za sebou nechává právě i svého parťáka Webera. Oba pak výraznou měrou přispívají k tomu, že mají Predátoři bodově nejpilnější defenzivu v celé soutěži.
„Zasluhuje větší uznání za své výkony, než jakého se mu doposud dostalo. Příliš se o něm nemluví, přestože je to vynikající hokejista a své kvality dokazuje v každém zápase. Ale lidé už si brzy začnou uvědomovat, jak výborným je vlastně hráčem. Jsme rádi, že ho máme v týmu,“ ocenil svého spoluhráče brankář Pekka Rinne.
Josi a Weber hrají bok po boku již třetí ročník. Švýcarský obránce tak nahradil Ryana Sutera, který nastupoval ve dvojici s Weberem po dobu šesti sezón, až do léta 2012, kdy zamířil do Minnesoty jako volný hráč. A v Nashvillu si položili logickou otázku – bude Josi plnohodnotnou náhradou za Sutera, který patřil (a stále patří) k nejlepším bekům v NHL?
A čas ukázal, že sázka na rodáka z Bernu se vyplatila. Už loni posbíral Josi 40 bodů (13+27). Letos má na svém kontě o čtyři více a to Predátoři odehrají před koncem základní části ještě dalších 21 utkání.

„Hrajeme spolu tak dlouho, že už jsme sehraní tak dobře, jako kdysi já s Ryanem. Dokážeme předvídat, co ten druhý udělá, což nám dává nezpochybnitelnou výhodu proti našim soupeřům,“ řekl Weber.
„Nemůžu si pomoci, ale hodně mi připomínají Sheau s Ryanem. Josi dokáže udržet puk před napadajícími protihráči, chytře rozehrát nebo se prohnat obraným pásmem soupeře jako vichr,“ řekl Rinne.
Na Josiho agresivním, ofenzivním stylu hry – naleznete ho častěji na polovině soupeře než ve vlastním pásmu – je patrná práce trenéra Petera Lavioletta, který se snaží udržet své obránce útočně naladěné. Čtyřiadvacetiletý Švýcar sice ve včerejším utkání proti Minnesotě nebodoval, ale v předchozích čtyřech duelech posbíral čtyři body.
„Vždy se snažíme podpořit naše útočné formace a vypracovat nějakou gólovou příležitost. Trenéři nás ženou k tomu, abychom útočili, vytvářeli šance a stříleli branky. A funguje to,“ řekl Josi.
„Jeho rychlost, bruslení a schopnost proniknout s pukem hluboko do soupeřových obraných řad z něj činí vskutku velmi nebezpečnou útočnou zbraň,“ přidal svoje postřehy Laviolette.
Ale i přes impozantní ofenzivní čísla je Roman Josi stále především obráncem. Se 163 zblokovanými střelami (druhý v lize) a 20 plusovými body v tabulce pravdy na svém kontě jasně dokazuje, že je důležitým pilířem Predátorů na obou stranách kluziště. Přestože nemá takovou reputaci jako Weber, sám si z toho těžkou hlavu nedělá.
„Mám obrovské štěstí, že už od své druhé sezóny v NHL mohu hrát po boku tak skvělého hokejisty, kterého považuji za vůbec nejlepšího obránce současnosti. Dokud s ním budu hrát, pak mi nálepka ‚toho druhého chlápka‘ vůbec nevadí,“ řekl Josi.
Foto: Icon Sportswire
https://www.youtube.com/watch?v=VrkfqwkZFSk

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -