- Reklama -

Být kapitánem Devils? Měli by hledat někoho jiného, tvrdil Patrik Eliáš. Potom si to ale rozmyslel

- Reklama -

Patrik Eliáš se před týdnem nechal slyšet v zámořských médiích, že se necítí na to, aby byl kapitánem New Jersey. Český útočník prohlásil, že pokud by ta nabídka přišla, zvažoval by ji, ale myslí si, že jiným hráčům by „céčko“ na dresu slušelo lépe. Eliáš byl lídrem Devils v sezóně 2006-07, před dalším ročníkem ale o funkci přišel.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Takové věci se prostě stávají. Už nevím, proč se to tehdy stalo. Ani jestli to byla volba hlavního kouče Brenta Suttera. Asi o tom nerozhodl on sám. Nicméně po téhle zkušenosti už o kapitánství ani moc nestojím,“ přiznal Eliáš.
„Je to pocta, o tom není pochyb. Zvažoval bych to. Ale myslím si, že máme v týmu jiné kluky, kteří se pro tuhle funkci víc hodí,“ prohlásil Eliáš, jehož v této roli před osmi lety vystřídal Jamie Langenbrunner.
„Nebyl jsem naštvaný, že jsem přišel o ‚céčko‘, vadil mi způsob, jakým k tomu došlo. Nevadilo mi, že se rozhodli dát ho někomu jinému. V tomhle směru to bylo naprosto v pohodě, ale já se to dozvěděl, až když se mě jeden novinář zeptal‚ jak vnímám ztrátu funkce kapitána. Chtěl jsem jen vysvětlení.“

Od Brenta Suttera a ani tehdejšího prezidenta a generálního manažera Devils Louie Lamoriella (letos v létě odešel do Toronta) nikdy žádné vysvětlení nedostal.
„Když jsem nosil céčko, snažil jsem se až moc, protože to není lehká role. Ostatní to možná tolik nerozlišují, ale na někoho to zkrátka padne, že se musí najednou starat i o spoustu věcí, které možná řešit nemusel. Kapitánem vás zvolí z nějakého důvodu, protože se jim líbíte, jak v týmu působíte, a vy se snažíte hrát stejně, ale není to jednoduché,“ zavzpomínal před pár dny rodák z Třebíče na úskalí života s céčkem na hrudi.
V roce 2011 se stal kapitánem New Jersey Zach Parise a poslední dva roky zastával tuto prestižní funkci Bryce Salvador. Ten ale na začátku září ukončil aktivní kariéru, takže generální manažer Ray Shero a trenér John Hynes teď hledají nového kapitána.
„Pokud by mě s takovou nabídkou oslovili, tak bych ji přijal. O tom není pochyb, protože je to pro mě čest,“ přehodnotil Eliáš svůj postoj ke kapitánství, kterým se prezentoval v médiích v závěru minulého týdne.
„Máme tu spoustu mladých a nových hráčů. Myslím, že mohu v této roli odvést lepší práci než před těmi zhruba deseti lety. Někdy se podvědomě snažíte až moc a být důležitým spojovacím článkem mezi hráči a trenérem. Když jste starší, zjistíte, co je zapotřebí, abyste zároveň nebyl frustrovaný,“ uvedl Eliáš v rozhovoru pro NJ Advance Media.

- Reklama -

Devětatřicetiletý Eliáš vstupuje do své devatenácté sezóny v NHL, všechny odehrál v dresu New Jersey. Po jeho boku vyrostli hráči jako Andy Greene, Adam Henrique, nebo Mike Cammaleri. Právě někdo z nich by se mohl stát novým kapitánem Devils.
Ray Shero ovšem nedávno přiznal, že si není jistý, kdo bude v nastávající sezóně novým lídrem Ďáblů. Eliáš, jenž vede klubové statistiky v počtu gólů (406), asistencí (611) i bodů (1017) v posledních letech plnil roli asistenta.
„Myslím si, že můžu říct, že jsem lídrem. Rád jsem v té pozici. Vždycky jsem chtěl být na ledě, když byl zápas na hraně a vy jste měli za úkol s tím něco provést. Možná se to ne vždycky povedlo, ale pořád chcete být v téhle pozici. Je to jeden ze způsobů, jak být tím, koho chtějí ostatní následovat,“ zakončil Eliáš.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -