- Reklama -

Stovky bych si cenil víc než padesáti gólů, říká David Pastrňák

- Reklama -

Mezinárodní oddělení NHL.com zorganizovalo ve čtvrtek odpoledne konferenční videohovor českých hokejistů působících v NHL. Tohoto online setkání se zúčastnila čtveřice ve složení David Krejčí, David Pastrňák, Tomáš Hertl a Dominik Kubalík, kterou doplnil jako moderátor Patrik Eliáš.
Bývalý vynikající útočník New Jersey si povídal s krajany zhruba tři čtvrtě hodiny a během té doby pokládal kvartetu útočníků otázky, které mu předem zaslali zástupci médií. Pozvánku k tomuto setkání obdržel i redaktor nhlnews.cz. Zde je výběr toho nejzajímavějšího, co ve video hovoru zaznělo.
Fanda NHL
Kde v současnosti trávíte čas?
David Krejčí je v těchto dnech se ženou a dětmi v Jižní Karolíně. „Manželka odsud pochází. Jezdíme sem v létě už asi pět nebo šest let,“ vysvětluje. To jeho parťák z týmu zůstal v Bostonu. „Koupili jsme si s přítelkyní psa a museli jsme zařizovat nějaké papíry, takže jsme v Bostonu,“ říká David Pastrňák. „Doufejme, že se to zase rychle otevře, abychom mohli začít něco dělat,“ dodal.
„Já jsem doma v Plzni s přítelkyní a s rodinou. Hned jak byla první možnost, tak jsme se vrátili domů,“ hlásí Dominik Kubalík. Do vlasti se vrátil i Tomáš Hertl. „Jsem už asi měsíc v Praze. Čtrnáct dní jsem měl karanténu a teď už jsem na svobodě,“ směje se. Měl jsem nedávno zranění, tak chodím na terapie a do posilovny, abych se s tím nějak srovnal,“ říká Hertl.
Chybí vám hokej?
„Jasně, že jo. Já jsem už tři měsíce zraněný, takže bych dal cokoli za nějaký sport, kdybych si třeba mohl zahrát tenis, a ne být jenom v posilovně nebo na fyzioterapiích,“ svěřil se „Hertlík“. „Celkově je to dost nuda, když ani v televizi nedávají žádný sport,“ postěžoval si.
„Samozřejmě, že mi hokej chybí, jako asi nám všem. Ale na druhou stranu bylo fajn na chvíli vypnout. Když jsem se vrátil, tak jsem hrál prakticky obden tenis. Bylo dobré na chvíli změnit sport, ale teď už se vracíme k tomu klasickému trénování. Za mě můžu říct, že mi to chybí,“ říká Dominik Kubalík.
„Beru to jako letní přípravu, ale nejde to od začátku dubna pořád pětkrát týdně. Bůh ví, kdy začne sezóna. Snažím se trochu udržovat, ale není to úplně ideální letní příprava jako na ledě,“ komentuje současnou situaci bez ledu David Krejčí.
„Co ty, Pasto, děláš kromě toho Fortnite něco?“ obrátil se moderátor Eliáš na bostonského střelce. „Je to těžké, no. Já nejsem moc fanda do domácí posilovny. Nemám tady na posilování vůbec nic. Občas si chodím zaposilovat před barák, zaběhat nebo na kolečkové brusle. Snažím se tu kondičku trochu naběhat, ale bylo by to lepší třeba při tenise,“ odpověděl „Pasta“ Eliášovi.
Co jste během karantény měli možnost dělat?
„Já chodím každý den na dvouhodinovou procházku a nechápu, kolik věcí jsem o Bostonu zjistil,“ směje se Pastrňák. „Já sice nejsem moc procházkový typ, ale s přítelkyní chodíme. Je to jedna z možností, jak se dostat ven,“ vysvětluje.
„Ze mě se stal zahradní dělník, kutil. Máma mě zapřáhla na zahradě,“ usmívá se Dominik Kubalík. „Ale zjistil jsem, že mě to docela baví,“ dodal. „Na zahradníka ani nepotřebuješ maturitu, Kubaldo, ne?,“ vstoupil do hovoru Pastrňák. „Já ji ale mám, Davide,“ bez váhání zareagoval Kubalík.
S kým byste chtěli a nechtěli být v karanténě?
„Já asi řeknu Pastu, protože se známe docela dlouho a víme, jak bychom se společně zabavili. A nejmíň bych asi chtěl být se Zdendou Chárou. On by vstával moc brzo a museli bychom trénovat. To by mě asi moc nebavilo,“ říká Krejčí.
„Já bych byl taky s Krejčou, bez problému. Mohli bychom hrát tenis, golfíček, přečíst pohádky dětem před spaním,“ zasnil se Pastrňák. „A s kým bych nechtěl být? Napadá mě asi Marchand. On furt posiluje, dělá ty svoje cviky na horní část těla, a já nesnáším posilovat vršek, jenom nohy. Takže asi s ním,“ má jasno.
„Já bych byl s Filipem Chlapíkem. Snažíme se zdokonalit ve Fortnite, jako všichni ostatní,“ usmívá se Tomáš Hertl. „A nechtěl bych být s Radimem Šimkem. Toho zajímají jenom kapři a sezení u rybníka. To já jsem trochu akčnější.“
Kubalík: Chvilku mi trvalo si v Chicagu zvyknout
Nováček v dresu Blackhawks působil před svým přesunem do zámoří v Plzni a švýcarském klubu Ambri-Piotta. Jak si zvykl na život ve velkoměstě, jako je Chicago?
„Samozřejmě to chvilku trvalo. Ze začátku jsem byl vykulenej, nic jsem neznal. Nebylo to úplně jednoduché, ale postupem času si člověk najde ty svoje věci a restaurace, kam rád chodí. První měsíc byl takový na rozkoukání a potom už to bylo dobré,“ říká „Kubalda“ o životě v Americe.
A jaká byla změna prostředí z hokejového hlediska? „Já si nedával žádné velké cíle. Chtěl jsem se hlavně probojovat do týmu a objevit se v Praze, což pro mě nakonec byl jeden z nejkrásnějších momentů kariéry,“ vzpomíná na start sezóny proti Philadelphii před českými fanoušky. „Bylo super zahrát si první zápas před rodiči.“
„Prvních dvacet zápasů nebylo z mé strany takových, jak jsem chtěl. K tomu to cestování, chvíli jsem si zvykal. Když mě ale dali dohromady s Toewsem, tak si to sedlo od prvního zápasu. Nemohl jsem si to vynachválit a užíval jsem si to,“ říká Kubalík.
Se psem už nezávodím, říká Pastrňák. Stovky by si cenil víc než padesáti gólů
Před časem umístil David Pastrňák na sociální sítě vtipné video, jak se svým pejskem závodí v pojídání dobrot z podlahy. Vítězem netradičního souboje byl tehdy Pastrňákův pes. Útočník Bostonu ale říká, že to byla výjimečná záležitost a na odvetu už údajně nedošlo. „Vyhrál, no. Zkusili jsme to jednou a on se hned poblil. Nezvládl to. Tak jsme od toho upustili,“ vysvětluje.
Pak už přišla řeč opět na hokej. Když se NHL zastavila, měl na kontě 48 branek a celkem 95 bodů. Pouhé dva zásahy mu tedy chyběly k pokoření padesátigólové hranice a jen pět bodů ho dělilo od magické stovky. Který z těchto milníků ho láká víc? Která meta má pro něj větší význam?
„To je dobrá otázka. Možná to někoho překvapí, ale asi těch sto bodů. Jsou hráči, kteří dělali sto bodů každou sezónu, ale zase tolik jich není. Podle mě je těžší na to dosáhnout než na těch padesát gólů,“ odpověděl nejlepší střelec letošního ročníku.
Calder Trophy? Hrozně se mi líbil Makar, říká Kubalík
Útočník Chicaga je v širším okruhu kandidátů na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny, byť není největším favoritem. Komu by tuto cenu dal on? „Mě se hrozně líbil Makar z Colorada. Dal bych hlas jemu. Bek, na přesilovku, hrozně šikovný, skvělá střela. Ale i kdyby to byl Hughes, to je taky super obránce. Jeden z nich to bude určitě,“ má jasno český kanonýr.
Halák je borec
Bostonští hráči se měli také vyjádřit k tomu, že slovenský gólman Jaroslav Halák prodloužil v Bostonu smlouvu. „Já jsem hrozně rád. Jaro je borec. Jsem rád, že jsem ho poznal, je to super kamarád, super člověk. Každý den přijde do kabiny a má dobrou náladu, jsem moc rád, že s námi zůstane,“ pochvaluje si Pastrňák.
„Kdo ho poznal, nemůže o něm říct špatné slovo. Super hráč, super chlap,“ souhlasí Krejčí. „Ve spoustě týmů by byl jedničkou. Je to výborný gólman a jsme rádi, že podepsal,“ má jasno rodák ze Šternberka. „Neviděl jsem gólmana, který by na tréninku takhle dřel,“ říká Pastrňák.
Co byste vzkázali fanouškům?
„Fanouškům a všem lidem chci popřát, ať jsou hlavně zdraví. Tahle situace není jednoduchá, ale já věřím, že to společně nějak zvládneme a vrátíme se zpátky na led. Fanoušci snad budou moci zase koukat na hokej a vrátíme se zpátky do toho života, který má smysl. Teď hlavně ať jsou všichni zdraví a v bezpečí s rodinou a nějak to vydrží,“ vzkázal David Krejčí.
„Buďte všichni opatrní, vidíme, že se to u nás pomalu rozvolňuje. Noste ještě roušky, ale samozřejmě choďte i ven na čerstvý vzduch, vyvětrat se, nabrat imunitu. Musíme se hlavně starat o ty starší, nechceme jim ublížit. A chceme poděkovat všem, kteří v této době jeli na plné pecky, doktoři, policisté, pro ně to bylo náročné,“ děkuje Tomáš Hertl. „Doktorům a policistům patří velký dík,“ přidal se i David Pastrňák. „A užijte si čas s rodinou,“ vzkazuje Dominik Kubalík.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -