- Reklama -

Desátý zápas, třetí gól. "Nakažlivý" Faksa prožívá play off snů

- Reklama -

Přízviskem z titulku našeho článku označil Radka Faksu trenér Dallasu Lindy Ruff. Chtěl jím sdělit, jak velký význam mají trefy českého útočníka pro výkony Hvězd v letošních vyřazovacích bojích. Rodák z Vítkova vsítil vítězný gól úvodního zápasu prvního kola s Minnesotou, do střeleckých listin se zapsal i na počátku série se St. Louis.
Ve včerejším utkání vyrovnával ve 25. minutě na 1:1, brzy nato se prosadil Patrick Sharp. Bluesmani zásluhou Paula Stastnyho ještě před přestávkou srovnali, takže na rozuzlení se muselo počkat až do prodloužení. Po trefě Codyho Eakina je stav série 2:2.
„Vypadá to, že tenhle kluk dokáže dávat důležité góly v klíčových okamžicích. Od chvíle, kdy byl povolán z farmy, je důležitou součástí našeho týmu,“ chválí kolegu kapitán mužstva Jamie Benn. „Předvádí skvělý hokej. Je výborné vidět něco takového od mladíka, který hraje svoji první sezónu.“
Před čtyřmi roky byl Faksa nejproduktivnějším nováčkem juniorské OHL. V roce 2014 získal s celkem Texasu mistrovský titul v nižší AHL. Letos dostal poprvé příležitost v NHL, v základní části odehrál za Dallas 45 utkání. Na premiérový gól (a bod) čekal skoro měsíc, dvakrát byl ještě poslán na farmu. Když se začátkem února vrátil nazpět, jen paběrkoval, ale v posledních devíti utkáních první fáze sezóny se opavský odchovanec gólově prosadil čtyřikrát.
Včera proti Blues Faksa jako vedoucí třetí formace Hvězd (s Alešem Hemským a Antoinem Rousselem na křídlech) strávil na ledě rovných 18 minut. Osmnáckrát se postavil na buly, jedenáctkrát opouštěl kruhy jako vítěz. Kromě oslabení dostával prostor i při přesilovkách.
Ze tří Faksových přímých střel na bránu se ujala hned ta první, na kterou mu ideálně „nahrál“ obránce Bluesmanů Joel Edmundson.
„Byl to hodně důležitý gól. Blues dobře narušovali naše akce a 1:0 vedli. Fox dal důležitou branku, stejně jako už několikrát v play off,“ děkuje spoluhráči Cody Eakin.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -