- Reklama -

Hertl se připomněl dvěma góly. San Jose pomstilo tvrdý faul na Tennysona

- Reklama -

Od někdejších čtyř branek v jednom utkání uplynulo už hodně času a útočník San Jose Tomáš Hertl se přesvědčil, že podobný večer už nemusí v NHL nikdy zažít. Jeho kamarád z juniorských reprezentací Dmitrij Jaškin proti němu v pondělí nenastoupil, protože po návratu z farmy St. Louis v AHL zůstal jen mezi zdravými náhradníky.
Dvaadvacetiletý Hertl se v prvním týmu kalifornského celku drží, moc prostoru ale nedostává. V pondělí trenérovi připomněl, že by mohl zase dostat víc důvěry. Během dvaadvaceti střídání strávil na ledě necelých 17 minut (16:37) a na výhře Sharks 6:3 se podílel dvěma góly.
Hlavní postavou večera ale nebyl. Titulky opanoval čtyřbodový Joe Thornton (2+2), první hvězdou večera byl vyhlášen Logan Couture (2+1). Dostalo se i na Hertla, který byl druhou hvězdou. Na straně poražených byl vidět se třemi body Vladimír Tarasenko (1+2), kapitán David Backes vstřelil svůj 200. gól v NHL (710 utkání).

200. branka Davida Backese v NHL


Martin Jones v bráně Sharks pochytal 25 puků. San Jose má z posledních dvaceti zápasů skvělou bilanci 14 výher, tří proher a tří proher v prodloužení. To je 31 ze 40 možných bodů. Čtyři nebo více gólů nastříleli Žraloci ve čtyřech z posledních pěti utkání.
Produktivní Joe Thornton nasbíral čtyři body poprvé od 15. října 2013, také tehdy takto výrazně bodoval ve Scottrade Center. Blues jsou zřejmě jeho oblíbeným soupeřem. Ve 46 utkáních proti tomuto celku nasbíral v kariéře 53 bodů.
„Bylo to dobré,“ řekl jeden z nejzkušenějších hráčů týmu. „Měli jsme rychlý začátek. Samozřejmě těch prvních pět minut bylo ohromných, branka v přesilovce pět na tři byla důležitá. Vždycky je dobré hrát ve vedení, dneska jsme odvedli dobrou práci.“
O rychlý start do utkání se postaral právě Tomáš Hertl. Nejprve se na konci 5. minuty zjevil před bránou, když se sem protáhl od zadního mantinelu a zaskočil brankáře Briana Elliotta. O pět minut později využil z dorážky před bránou přesilovku. Na 3:0 zvýšil v početní výhodě pět na tři Couture a domácí už to pak měli hodně těžké. Ve zbytku zápasu ztrátu nedohnali.
Do přesilovky pět na tri poslal hosty svým sekáním Robert Bortuzzo. Krátce před ním byl vyloučený na pět minut a do konce utkání Ryan Reaves, který tvrdě narazil na hrazení obránce Sharks Matta Tennysona. Šlo o rozhodující momenty utkání.

Hit Reavese na Tennysona


„Naše hra se mi líbila, dokonce ještě před těmi přesilovkovými góly,“ pochválil své mužstvo trenér Sharks Pete DeBoer. „Troufnu si tvrdit, že jsme na ně vlétli připraveni hrát, tvořili jsme hru. Samozřejmě si taky myslím, že nejlepší odplata za takový faul je dát v přesilovce dva nebo tři góly. Nakonec je to stálo zápas,“ vypíchl klíčové okamžiky kouč.
Kromě prohry mrzí fanoušky St. Louis i zranění gólmana Briana Elliotta, kterého v závěru 13. minuty po třech inkasovaných brankách z patnácti střel nahradil uzdravený Jake Allen. Ten kvůli zranění kolena vynechal předchozích sedmnáct utkání a teprve v neděli ho Blues uschopnili ke hře.
„Nevím, co přesně se Brianovi stalo, ale snad to nebude nic vážného. Je to smůla, ale musíme se s tím vyrovnat a připravit se na čtvrteční zápas. Měsíc a půl jsem nechytal. Jsem totálně vyčerpaný,“ řekl Allen, který čelil sedmnácti střelám a připsal si patnáct bezchybných zákroků. „Dostali jsme v první třetině tři góly a pak se to strašně těžko dohánělo.“

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -