- Reklama -

Osm let pro Fabera. Minnesota si pojistila klíčového mladého beka

- Reklama -

Generální manažer Bill Guerin v pondělí oznámil, že Wild podepsali nový dlouhodobý kontrakt s obráncem Brockem Faberem. Jednadvacetiletý rodák z Maple Grove ve státě Minnesota si během osmi let vydělá 68 milionů dolarů. Jeho roční cap hit činí 8,5 milionu. Kontrakt vstoupí v platnost před sezónou 2025-26, kdy Faberovi doběhne nováčkovská smlouva.

Americký mladík, kterého draftovali Králové z Los Angeles ve druhém kole v roce 2020 jako celkovou pětačtyřicítku, vlétl do NHL ve velkém stylu. Po prohraném finále univerzitní soutěže NCAA na jaře 2023 debutoval v nejslavnější lize světa. V základní části 2022-23 stihl odehrát dvě utkání a zaujal v nich natolik, že dostal důvěru i pro play-off. V sérii proti Dallasu nastoupil do všech šesti duelů a byl jediným hráčem Wild, který nebyl na ledě u jediného inkasovaného gólu.

Nebylo pochyb o tom, že pro ročník 2023-24 si řekl o pevné místo v sestavě. Vzhledem ke zraněním v zadních řadách Wild (zejména Spurgeon) dostal prakticky od začátku své kariéry v NHL významnou roli. Nakonec odehrál všech 82 utkání, posbíral nečekaných 47 bodů (8+39) a naprosto právem byl nominován na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny (nakonec skončil v hlasování druhý za Connorem Bedardem).

- Reklama -

Vytvořil také několik klubových rekordů. Žádný jiný obránce-nováček v historii klubu nezískal tolik bodů jako právě Faber. Jediným produktivnějším nováčkem Wild byl v ročníku 2020-21 útočník Kirill Kaprizov (51 bodů).

A když už jsme u klubových rekordů, padl i jeden rekord NHL. Faberův průměrný icetime 24:58 je nejvyšší, jaký kdy kterýkoli nováček v NHL zaznamenal. Pětadvacet minut za zápas! Několikrát dokonce jeho čas na ledě překročil třicítku. Další důkaz o tom, jakou důvěru si od trenérů tenhle rookie vysloužil.

Ale nejde jen o vysokou minutáž. Faber pravidelně nastupoval proti nejlepším řadám soupeřů, hrál první oslabení, v části sezóny také první přesilovku, trenéři jej posílali do klíčových okamžiků zápasů a také do prodloužení. Jednou dokonce neslezl z ledu dlouhé čtyři minuty, a když se pak na střídačce trochu vydýchal, po 30 vteřinách už se hlásil znovu do hry. „Něco takového jsem ještě neviděl,“ kroutil hlavou GM Bill Guerin.

O tom, že jeho agent se s vedením klubu dohodl na podmínkách nové smlouvy, se Faber dozvěděl telefonicky v neděli večer. Než mu zazvonil telefon, byla to pro něj úplně obyčejná neděle. Vypral špinavé prádlo, udělal si večeři. O telefonátu, který mu změnil život, okamžitě informoval rodiče. Ti neváhali a dorazili za synem, aby v pondělí byli u toho, když spojil svou budoucnost s milovaným klubem.

„Vždycky jsem se snažil být sám sebou, respektovat tento sport a své spoluhráče. Tahle smlouva a peníze nezmění to, kým jsem, a jaký je náš společný cíl. Všichni v kabině si přejeme jediné, vyhrát pohár,“ prohlásil juniorský mistr světa z roku 2021. „To jediné mě zajímá. Jsem šťastný za tuto příležitost. Věřte mi, že nikdo na světě si nepřál hrát za tenhle klub víc než já. Pro mě a mou rodinu je tohle splněný sen,“ dodal hráč, který sezónu dohrával se zlomenými žebry.

„Je nesmírně důležité ve vedení klubu správně identifikovat, kdo bude v budoucnu základním stavebním kamenem vašeho týmu, okolo kterých hráčů chcete stavět tým. Není žádných pochyb o tom, že Brock je jedním z těch hráčů. Chtěli jsme ho mít pod smlouvou na maximální možnou dobu. Cesta k vítězství spočívá v tom, že si pojistíte skvělé mladé hráče, kteří jsou zcela oddaní týmu. Všichni jsme cítili, že Brock tohle všechno ztělesňuje,“ komentoval podpis smlouvy generální manažer Bill Guerin. „Je to velký den pro naši organizaci a pro celé město. Podepsat dlouhodobou smlouvu s místním klukem je neskutečně cool,“ dodal.

Někteří fanoušci, zejména jiných týmů, tvrdí, že nasypat takový balík klukovi, který má odehráno pouhých 90 zápasů v NHL (v součtu základní části a playoff) je bláznovství. U většiny expertů však převažuje názor, že tohle bude jednou pro Minnesotu velmi výhodná smlouva.

Faber má stále teprve jednadvacet let, měl by se s přibývajícími zkušenostmi nadále zlepšovat. V Minnesotě v něm bezpochyby vidí legitimního prvního beka týmu. A zřejmě není daleko doba, kdy se stane kapitánem Wild, je to přirozený lídr. Už nyní jej mnozí přirovnávají k bostonskému Charliemu McAvoyovi. Wild si zajistili jeho služby přes nejlepší léta kariéry, prakticky do jeho třiceti let. A platový strop se bude nadále zvyšovat, takže těch 8,5 milionu nebude pro elitního beka zase taková „raketa.“

Pokud by Guerin s prodloužením smlouvy otálel a Faberovi by se nadcházející ročník hodně vydařil, mohl si za rok říct o částku mezi 9 a 10 miliony. Faber taky mohl chtít kratší, tzv. bridge deal, a třeba za tři roky dostat ještě větší balík. Tím, že podepsal rovnou na osm let, udělal vůči klubu vstřícné gesto. Zkrátka win-win situace. Krásné peníze pro mladého kluka a z dlouhodobé perspektivy velmi rozumný závazek pro klub.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -