- Reklama -

Faber vzal Filipu Kubovi klubový rekord. Napodobí Makara s Hughesem?

- Reklama -

Jednadvacetiletý zadák Minnesoty Brock Faber prožívá vskutku mimořádnou sezónu. Ve své dosavadní kariéře nikdy nepatřil mezi beky, kteří sbírají hromadu bodů. Byl oceňován především pro své defenzivní schopnosti, výtečné bruslení, vůdcovské kvality a vysokou herní inteligenci.

Po přechodu do NHL ale ukazuje, že i směrem dopředu má co nabídnout. Po zranění Jareda Spurgeona navíc dostal příležitost dirigovat první přesilovkovou formaci Wild, což se na jeho produktivitě také projevilo.

Aktuálně má na kontě 28 bodů za 4 branky a 24 asistencí (ve 47 zápasech). To dělá průměr 0,60 bodu na utkání, což je na obránce, navíc nováčka, velmi dobrá produkce. Faber k tomu navíc přidává výbornou defenzivu. Přestože na ledě stráví v průměru okolo 25 minut za zápas a většinu z toho proti nejlepším hráčům a elitním útokům soupeřů, pohybuje se po celou sezónu v plusových číslech.

V bodování nováčků mu patří druhá příčka za momentálně zraněným Connorem Bedardem, v asistencích mezi rookies jasně vede. Pro spoluhráče připravil víc branek než opěvovaní útočníci Cooley, Fantilli a další.

- Reklama -

Stejně jako nedávno odvolaný kouč Dean Evason mu i současný kouč John Hynes maximálně důvěřuje. Hned pětkrát odehrál juniorský mistr světa a účastník ZOH v zápase přes 30 minut, což je nevídaná porce. Žádný nováček v historii měření času na ledě nepolykal takové porce minut!

Když ve včerejším duelu proti Washingtonu otevřel ve 2. minutě skóre, bodoval v pátém zápase v řadě. Vytvořil tím nový klubový rekord organizace Wild. Žádný jiný obránce-nováček v historii klubu neměl takto dlouhou bodovou sérii. Až dosud byly maximem čtyři zápasy s bodem v řadě. V premiérové sezóně klubu v NHL (2000-01) bodovali čtyřikrát za sebou Willie Mitchell a český obránce Filip Kuba. Včera je z klubových kronik vymazal právě Faber.

Pokud by rodák z Maple Grove v Minnesotě zůstal zdravý a udržel stávající tempo, zastavil by se jeho bodový účet na konci sezóny na čísle 49. To je slušná bilance pro ostříleného útočníka ze druhé lajny. Pro nováčka v obraně, který hraje svou první sezónu? Fantastický počin.

Připomeňme, že pouze tři aktivní obránci nasbírali ve své nováčkovské sezóně alespoň 50 bodů – Cale Makar, Quinn Hughes a Mo Seider. To je pěkně vybraná společnost. I kdyby Faber nakonec na padesátku nedosáhl, jeho premiérový ročník v NHL snese ta nejpřísnější měřítka.

Cenu pro nejlepšího nováčka může stále získat Connor Bedard, ale šestitýdenní absence jeho šance výrazně snížila. Stačí si vzpomenout, jak zranění připravilo o Calder Trophy třeba Connora McDavida. Výborní jsou i další nováčci jako Luke Hughes, Adam Fantilli, Logan Cooley, Marco Rossi, Conor Zary, Pavel Mintyukov, Leo Carlsson a další, nejvážnějším vyzyvatelem Bedarda o tuto trofej je ale nyní Brock Faber.

V příštích letech by se dokonce mohl objevit v širším okruhu kandidátů na Norris Trophy. Vždyť už nyní je v elitní dvacítce bodování obránců celé NHL. Až za ním jsou hráči jako Miro Heiskanen, Jakob Chychrun, Jake Sanderson, Zach Werenski, Alex Pietrangelo, Moritz Seider nebo John Carlson.

„Je obdivuhodné, jak konzistentní výkony podává. Tohle je jeho první sezóna v NHL, nikdy nezažil takto náročný rozpis. Stavíme ho do všech situací, hraje první přesilovku, první oslabení, proti těm nejlepším hráčům, a vždy odvede svou práci, vždy se na něj můžeme spolehnout,“ chválí svého svěřence kouč John Hynes.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -