- Reklama -

Obránce, co nedostává góly. Defenziva Wild má nového lídra

- Reklama -

Letošní souboj o Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny bude mimořádně zajímavý. Mezi hlavní favority patří pochopitelně ofenzivní hvězdy Connor Bedard, Logan Cooley nebo Adam Fantilli. Pak je tu třeba gólman Buffala Devon Levi, zapomínat by se ale nemělo ani na obránce.

Do NHL se jich v poslední době prosadilo poměrně dost. Nejvíce se mluví o těch, kteří byli vysoko draftovaní, jako jsou Luke Hughes z New Jersey, David Jiříček z Columbusu nebo Kevin Korchinski z Chicaga.  A pak je tu jeden nenápadný kandidát – minnesotský Brock Faber.

Nedávno jsme psali o tom, že vstřelil svůj první gól v NHL. Stalo se tak v otevíracím zápase sezóny proti Floridě. V následujícím duelu na ledě Toronta sice Wild prohráli 4:7, Faber ale zakončil duel s málo vídanou bilancí +3. Mezi hráči Minnesoty působil jako zjevení.

A pak je tu ještě jedna, těžko uvěřitelná statistika. Rodák z Maple Grove ve státě Minnesota dosud odehrál v nejlepší lize světa 11 utkání – dva zápasy na konci loňské základní části, šest duelů play-off proti Dallasu a tři utkání v letošní sezóně. Wild v nich inkasovali celkem 37 branek. A teď, považte, Brock Faber byl na ledě pouze u jediného z oněch 37 obdržených gólů. A aby toho nebylo málo, jednalo se o gól při přesilovce soupeře, tedy v oslabení.

- Reklama -

Jinými slovy, tenhle jednadvacetiletý obránce-nováček, který často nastupuje proti největším hvězdám soupeře (nedávno hrál hodně třeba na Austona Matthewse), ještě v NHL nedostal gól při vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Co víc můžete od mladého beka, vlastně od jakéhokoli beka, chtít, než aby udržel soupeře bez vstřelené branky?

Faber také ve zmiňovaných jedenácti duelech zablokoval 21 střel, rozdal devět hitů a bilanci za účast na ledě při gólech má +9. Když k tomu letos připočteme i solidní bodový příspěvek v podobě jedné branky a jedné asistence (za tři zápasy), nedá se Faberovi vůbec nic vytknout. Právě naopak. I když je stále na nějaké soudy brzy, pomalu se o něm začíná mluvit.

Navíc je potřeba si uvědomit, že Faber nehraje jen pár minut za zápas někde ve třetím páru, proti slabším útokům soupeře. Naopak. Jeho průměrný icetime v letošní sezóně je 23:06. Žádný obránce Wild netráví na ledě více času, ani Jonas Brodin. Žádný hráč v týmu není využíván víc, než tento nováček. Jen si to představte – máte odehráno sotva deset zápasů v NHL, přesto vás trenér posílá na led nejčastěji z celého týmu. To je něco naprosto nevídaného.

Jisté je, že bez inkasovaného gólu nevydrží věčně. Jednou to přijde, a pak ještě mnohokrát. Takový je hokejový život. Třeba již dnes, kdy se Wild utkají s Los Angeles Kings, tedy s týmem, který Fabera v roce 2020 draftoval (ve 2. kole z celkové 45. pozice).

Králové ho ale loni v červnu vyměnili spolu s volbou v prvním kole draftu (Liam Öhgren) do Minnesoty za Kevina Fialu. Švýcar s českými kořeny měl za sebou životní sezónu, ve které nasbíral 85 bodů. A Kings měli nadbytek mladých pravorukých beků. Když si GM Wild Bill Guerin vyžádal do výměny Fabera, nakonec na to kývli.

A oba týmy mohou být spokojené. Fiala v L.A. navázal na dobré výkony a dál si udržuje průměr přes bod na zápas, Minnesota zase získala mladého obránce, ze kterého, zdá se, roste pilíř minnesotské defenzivy na velmi dlouhou dobu.

„Přece nemůže být v každém zápase naším nejlepším hráčem,“ hřímal kouč Evason po porážce v Torontu. Mířil tím na slabý výkon svých veteránů. Faber byl, společně s dalším mladíkem Rossim, jediným světlým bodem utkání. Wild, kteří přišli o Matta Dumbu (Arizona), postrádají na začátku sezóny svého kapitána Jareda Spurgeona. A ostatní beci zrovna nezáří.

Jon Merrill a Alex Goligoski jsou bez bodu a v mínusových číslech. V záporných hodnotách jsou i Jacob Middleton a Calen Addison. Kdo ví, jak by na tom svěřenci Deana Evasona byli bez Fabera (+4) a Jonase Brodina (+5). Právě tento obranný pár má nemalou zásluhu na tom, že Minnesota dvě utkání ze tří vyhrála.

Vůči Kings Faber žádnou hořkost necítí, zvýšenou motivaci podle svých slov dnes mít nebude. „Není mezi námi žádná zlá krev. Chovali se ke mně hezky,“ říká přesvědčivě. Uvidíme, zda se proti němu dnes v noci Kopitar, Fiala, Dubois a spol. prosadí.

Co myslíte, prodlouží Faber svou sérii bez inkasovaného gólu? A zamíchá kartami v souboji o Calder Trophy?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -