- Reklama -

Parťák pro Vladaře. Gólman Wolf prodloužil s Calgary

- Reklama -

Flames v úterý oznámili podpis nové dvouleté smlouvy s americkým gólmanem Dustinem Wolfem. V nadcházející sezóně se jedná o kontrakt dvoucestný, ve druhém roce se pak změní na jednocestný. Roční zátěž pro platový strop činí 850 tisíc dolarů. Třiadvacetiletý rodák z Kalifornie by měl vytvořit dvojici s Danielem Vladařem, třetím do party je pak po odchodu Jacoba Markströma Devin Cooley.

U nové smlouvy malinko překvapil poměrně nízký plat a také skutečnost, že Wolf souhlasil s dvoucestnou smlouvou, kdy má garantováno jen necelých čtyři sta tisíc. Vzhledem k tomu, že v něm mnozí vidí budoucí brankářskou jedničku Flames a potenciální hvězdu, se opravdu nejedná o žádný super kontrakt. Samotný brankář si z toho ale těžkou hlavu nedělá. Věří, že se naplno prosadí do NHL a lepší smlouva v budoucnu přijde.

„Každý byl chtěl jednocestku, že? To by byl ideální scénář. Rozhodli se nabídnout mi tohle a já věřím, že budu stabilním gólmanem NHL, takhle se na to dívám. Nestresuju se z toho, že by mě mohli zase poslat do AHL. Mým cílem je přijít do přípravného kempu, mít nejlepší kemp v životě a zajistit si místo v týmu. A nejen to, chci už v týmu zůstat a chytat dobře,“ prozradil své plány Wolf.

Ten teoreticky může být i v příští sezóně poslán na farmu bez toho, aby musel projít přes waiver. Nehrozí tedy, že by si jej některý z týmů stáhl z této listiny zadarmo. Tento scénář ale není příliš pravděpodobný. V AHL nemá juniorský mistr světa už co dokazovat. Dvakrát se stal nejlepším gólmanem ligy, jednou dokonce jejím nejužitečnějším hráčem (MVP).

- Reklama -

Po odchodu Markströma je nejen volné místo „nahoře“, k dispozici je také post týmové jedničky. Na ten si pochopitelně brousí zuby každý z trojice gólmanů. Brankářem budoucnosti má být pro Flames Wolf, zkušenější český brankář mu ale cestu neuvolní bez boje. Konkurence v brankovišti může být nakonec prospěšná pro všechny.

„Věřím, že si zasloužím chytat v NHL. Chci ukázat, že mohu na této úrovni chytat a být úspěšný,“ říká mladík, kterého si Flames vybrali v sedmém kole draftu 2019 z celkové 214. pozice.

Po celou kariéru mu všichni předhazovali, že je příliš malý a na další úrovni se neprosadí. On tyto řeči nevnímal a staral se jen o svůj „byznys.“ Dvakrát byl nejlepším brankářem juniorské WHL, jednou dokonce nejlepším gólmanem celé CHL (kanadské juniorky WHL, OHL a QMJHL). No a o jeho dominanci po přechodu k profíkům do AHL už byla řeč.

V nejlepší lize světa doposud nastoupil k 18 duelům. V sedmnácti loňských startech měl průměr 3,16 inkasované branky na zápas při úspěšnosti zásahů 89,3 %. To nejsou úplně oslnivá čísla. Střídal pár skvělých zápasů s několika slabými výkony. Je třeba si ale uvědomit, že nováčkům, zvláště s touto postavou, obvykle nějakou dobu trvá, než se na úroveň NHL adaptují. Povzbuzením může být, že poslední čtyři duely, do kterých nastoupil, všechny vyhrál.

Všeobecně se soudí, že ani příští sezóna nebude pro Flames úplně jednoduchá a při adaptaci na NHL se zřejmě vyskytnou určité „porodní bolesti.“ Vsázet proti tomuto pracovitému klukovi s vynikajícím pohybem v brankovišti a skvělými reflexy se ale dosud vždy ukázalo jako chyba. Flames už hodně dlouho nedokázali draftovat a poté správně „vypiplat“ kvalitního gólmana. Od Wolfa se očekávají velké věci, navzdory jeho malé postavě. Bude z něj nový Juuse Saros?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -