- Reklama -

Po boji s těžkou nemocí zemřel Börje Salming

- Reklama -

Švédská legenda, bývalý důrazný obránce Toronta Maple Leafs, Börje Salming, podlehl nemoci ALS.

Salming zemřel v 71 letech několik měsíců poté, co odhalil veřejnosti, že trpí nemocí ALS. Salming byl důležitou postavou v historii NHL, svým přístupem a způsobem hry změnil pohled Američanů a Kanaďanů na evropské hráče.

„Börje byl průkopníkem, ikonickým hráčem s nezdolnou povahou a důraznou hrou. Byl výjimečný na hřišti i mimo něj, tím jak se zasloužil o komunitu,“ nechal se slyšet prezident Maple Leafs Brendan Shanahan.

Švédský obránce strávil v Torontu 16 sezon, během kterých odehrál 1 099 zápasů a připsal si 768 bodů. Poslední sezonu v NHL odehrál v dresu Detroit Red Wings. Následně se vrátil do své vlasti a tři sezony nastupoval za AIK Stockholm.

- Reklama -

V roce 1996 byl zařazen do Hokejové síně slávy. O 11 let později byl zařazen do 100 nejlepších hráčů ledního hokeje v historii. Švédové jej také zařadili do nejlepší formace historie švédské hokejové reprezentace do obranného páru s Nicklasem Lidströmem.

Začátkem listopadu Maple Leafs ocenili na ledové ploše svého stadionu Börjeho Salminga před utkáním s Pittsburghem. Salming se svojí rodinou byli přítomni i v následujícím domácím zápase s Vancouverem, které zahájil slavnostním vhazováním. V posledních měsících života jej nemoc připravila o možnost mluvit. I proto byla jeho účast na utkáních jeho Maple Leafs speciální.

Odpočívejte v pokoji, pane Salmingu.

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -