- Reklama -

Preview play-off: Západní konference

- Reklama -

Začíná nejlepší období hokejové sezony, nesmiřitelné bitvy dvou oponentů o všechno. V redakci NHLnews.cz jsme se podívali na jednotlivé série prvního kola play-off a identifikovali u každého týmu důvody, proč by se štěstěna měla přiklonit zrovna na jejich stranu.

Užijte si naše preview play-off Západní konference. Jak vidí šance jednotlivých týmů naši redaktoři Roman Blaha a Lukáš Zitka?

Vegas Golden Knigths – Winnipeg Jets

Vegas

Golden Knights se po roční pauze vracejí do play-off a do vyřazovacích bojů vstupují jako vítězové Západní konference. Za šest let existence klubu tak chyběli v bojích o Stanley Cup pouze jednou. Pod novým koučem Brucem Cassidym se pokusí navázat na úspěch ze své inaugurační sezóny, kdy došli až do finále. Atmosféru play-off poprvé v kariéře zakusí centr prvního útoku Jack Eichel. Turbulentní ročník za sebou mají gólmani. Už v srpnu bylo oznámeno, že Robin Lehner letos vůbec chytat nebude. Nováček Logan Thompson začal skvěle, než jej ze hry vyřadilo zranění. Vedení klubu přivedlo před uzávěrkou přestupů Jonathana Quicka, ten ale nijak nezářil. Do branky se tak na startu play-off nejspíš postaví Laurent Brossoit, kterého zdravotní problémy trápily v první polovině sezóny a který výborně odchytal závěr základní části. Zajímavostí je, že Vegas mělo suverénně nejvíc zblokovaných střel z celé ligy. V této činnosti vynikali zejména Alec Martinez a Brayden McNabb. Největším otazníkem zůstává hvězdný útočník Mark Stone. Ten nehrál od lednové operace zad, zdá se ale, že by na začátek play-off měl být připraven. To by pro celý tým byla neuvěřitelná vzpruha.

- Reklama -

Předpokládaná sestava:

Dorofejev – Eichel –  Marchessault

Smith – W. Karlsson – Amadio

Barbašev – Stephenson – Kessel

Howden – N. Roy – Kolesar

Martinez – Pietrangelo

McNabb – Theodore

Hutton – Hague

Brossoit

Quick

(L. Thompson, Stone, W. Carrier, Blueger)

Winnipeg

Jets v závěru základní části odrazili nápor Calgary a Nashvillu a po právu si vysloužili poslední vstupenku do play-off v Západní konferenci. Opírat se mohli zejména o výtečné výkony Connora Hellebuycka v brance, životní sezónu pak prožil Josh Morrissey, který se podělil o druhé místo v bodování obránců celé ligy. V interní klubové produktivitě ho překonal pouze osmdesátibodový Kyle Connor. Mark Scheifele zase poprvé v kariéře nastřílel 40 branek za sezónu. Jets ale příliš nefungovala přesilovka. Ve využití početní výhody jsou druhým nejhorším týmem z šestnácti účastníků play-off.

Předpokládaná sestava:

Connor – Dubois – Scheifele

Ehlers – Namestnikov – Wheeler

Niederreiter –  Lowry – Appleton

Barron – Stenlund– Maenalanen

Morrissey – DeMelo

Dillon – Pionk

Samberg – Schmidt

Hellebuyck

Rittich

(Perfetti, Stanley, Capobianco, Kuhlman, Gagner)

Shrnutí

Dá se čekat, že mnoho gólů padat nebude. Ani jeden tým nepatřil v základní části mezi ofenzivní mašiny. Klíčem k úspěchu Winnipegu bude jednoznačně Connor Hellebuyck. Pokud bude chytat jako kandidát na Vezina Trophy, může se i v této sérii, kdy se potkává první tým konference s osmým, zrodit překvapení. Pokud je některý z gólmanů schopen „ukrást“ pro svůj tým výhru v sérii, pak je to právě Hellebuyck. Na druhé straně se bude chtít Laurent Brossoit vytáhnout proti svému bývalému klubu. Otázka zní – bude zdráv Mark Stone? A co předvede při premiéře v play-off Jack Eichel?

Edmonton Oilers – Los Angeles Kings

Oilers

Edmonton má ve svém středu Connora McDavida, nejlepšího hráče planety. Ten prožil mimořádný ročník, když zaznamenal senzačních 153 bodů za 64 branek a 89 asistencí. Suverénně získal Art Ross Trophy a poprvé v kariéře si odnese také Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části. Ale nebylo to jen o McDavidovi. Snad poprvé v kariéře má kolem sebe opravdu silný tým, který může dojít až na vrchol. Výtečný byl letos opět Leon Draisaitl se 128 body (52+76). A kdo by čekal, že Ryan Nugent-Hopkins také pokoří stobodovou hranici? Fantasticky se povedlo angažování Mattiase Ekholma před uzávěrkou přestupů. Švédský zadák byl přesně tím, co Oilers do svých zadních řad potřebovali. Jedním z nečekaných hrdinů pak byl nováček mezi gólmany Stuart Skinner, který si svými výkony řekl o post týmové jedničky a také o nominaci na Calder Trophy pro nováčka sezóny. Překonal také klubový rekord v počtu výher gólmana-nováčka, který držel legendární Grant Fuhr. Kdo ví, kde by bez něj Edmonton byl. Tým dominoval hlavně v ofenzivních aspektech hry. Žádný jiný celek nenastřílel tolik branek jako právě Edmonton. Oilers také využili 32,4 % přesilových her, což je nejvyšší úspěšnost v historii NHL.

Předpokládaná sestava:

Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman

Kane – Draisaitl – Yamamoto

Kostin – Bjugstad – Janmark

Foegele – R. McLeod – D. Ryan

Nurse – Ceci

Ekholm – Bouchard

Kulak – V. Desharnais

Skinner

Campbell

(Shore, Broberg)

Kings

Anže Kopitar a Drew Doughty jsou posledními pamětníky triumfů z let 2012 a 2014. Pětatřicetiletý Slovinec prožil nejlepší sezónu za poslední roky a Kings na něj budou spoléhat i v této sérii. S Phillipem Danaultem stále patří k nejlépe bránícím útočníkům ligy. Jejich úkol bude jasný – zastavit hvězdný útok soupeře v čele s McDavidem a Draisaitlem. Výborný ročník prožil také Kevin Fiala. Kings vyměnili dlouholetou brankářskou jedničku Jonathana Quicka a na jeho místo přivedli Joonase Korpisala, který vytvořil tandem s Pheonixem Copleym. Králové se mohli spolehnout na velmi dobrou přesilovku, zato jejich hra v oslabení byla opravdu špatná, což by proti historicky nejlepší přesilovce v dějinách ligy mohl být velký problém. Otázkou je na začátku série zejména zdravotní stav Kevina Fialy a Gabriela Vilardiho, stejně jako obránce Alexandera Edlera.

Předpokládaná sestava:

Byfield – Kopitar – A. Kempe

Moore – Danault – Arvidsson

Iafallo – Lizotte – Kaliyev

Grundström – Kupari – Anderson-Dolan

Anderson – Doughty

Gavrikov – M. Roy

Durzi – S. Walker

Korpisalo

Copley

(Fiala, Vilardi, Edler)

Shrnutí

Oba týmy se utkaly také loni v prvním kole play-off a po sedmizápasové bitvě se nakonec radovali Oilers, kteří otočili nepříznivý stav 2:3 na zápasy. Kings tak mají příležitost k odplatě. Favoritem jsou ale Oilers s nezastavitelným McDavidem a fantastickou přesilovkou. Jak se s atmosférou bojů o Stanley Cup vypořádá Stuart Skinner? Dokážou Anže Kopitar a Phillip Danault precizní defenzivní hrou otrávit hvězdy soupeře? Pokud chtějí Kings uspět, musí hrát důrazně, ale čistě, a vyvarovat se pobytu na trestné lavici. Králové nevyhráli sérii play-off od svého triumfu v roce 2014. McDavid má za sebou osmou sezónu v NHL, loni dovedl svůj tým do finále konference. Zvládne udělat poslední krok? Pro nejlepšího hráče ligy začíná životní mise.

Colorado Avalanche – Seattle Kraken

Colorado

Obhájce trofeje. Tým, který má ve svém středu hráče jako Nathan MacKinnon, Cale Makar nebo Mikko Rantanen. Jestli má nějaká série jasného favorita, pak je to tato. Avs sice nenahánějí takovou hrůzu jako minulý rok a základní část v jejich podání nebyla žádnou spanilou jízdou, přesto do play-off vstupují jako jeden z favoritů. Částečně to bylo způsobeno ohromným množstvím zranění, kdy opory musely vynechat velkou porci zápasů a trenéři látali sestavu, jak se dalo. Oproti loňsku sice chybí Kadri, Burakovsky a Kuemper, ten tým má ale stále obrovskou kvalitu. V obraně Makar, Toews, Byram a Girard, vepředu MacKinnon, Rantanen a spol. Chybět ale bude dlouhodobě zraněný Gabriel Landeskog, což je citelná ztráta. Svěřenci Jareda Bednara se s absencí svého kapitána vypořádali v základní části celkem obstojně, tak uvidíme, jak si bez něj povedou ve vyřazovací fázi. Nervozita určitě panuje okolo zdravotního stavu Makara, který vynechal závěr základní části a už dříve se potýkal s otřesem mozku. Bude loňský držitel Conn Smythe Trophy připraven nastoupit od prvního duelu?

Předpokládaná sestava:

Lehkonen – MacKinnon – Rantanen

Rodrigues – Compher – Nichushkin

Newhook – Eller – O’Connor

Galchenyuk – Meyers – Nieto

Toews – Makar

Girard – Byram

Johnson – E. Johnson

Georgiev

Francouz

(Manson, Helm, Cogliano, Malgin)

Seattle

Ať už play-off dopadne jakkoli, tohle byla pro Kraken parádní sezóna. Hned ve svém druhém ročníku od založení klubu dosáhli na stobodovou hranici, a co je hlavní, poprvé v klubové historii postoupili do bojů o Stanley Cup. Pikantní souboj čeká Phillipa Grubauera, bývalého brankáře Avs. Skvělou sezónu prožívají čtyřicetigólový Jared McCann a také obránce Vince Dunn. Matty Beniers pak podle očekávání bude patřit ke kandidátům na nováčka roku. Hra Seattlu je ale založena na týmovém pojetí. Opravdu velké hvězdy možná chybí, ale síla týmu spočívá v tom, že se pravidelně prosazují všechny čtyři lajny. Vždyť Kraken mají v tomto ročníku hned třináct hráčů s minimálně třinácti vstřelenými góly, šest jich dokonce pokořilo dvacítku. Chybět ale bude André Burakovsky, který se zotavuje po operaci.

Předpokládaná sestava:

McCann – Beniers – Eberle

Schwartz – Wennberg – M. Geekie

Tolvanen – Gourde – Bjorkstrand

Tanev – Donato – Sprong

Dunn – A. Larsson

Oleksiak – Borgen

Soucy – Schultz

Grubauer

Daccord

(C.Fleury, Froden, Megna)

Shrnutí

Nejnovější tým NHL si postup do play-off celkem v klidu pohlídal a prezentoval se velmi sympatickou, ofenzivní hrou. V počtu nastřílených branek patřil Seattle mezi nejlepší týmy soutěže. Postup přes obhájce trofeje by však byl obrovským překvapením.

Dallas Stars – Minnesota Wild

Dallas

Od roku 2020, kdy se Stars v „bublině“ dostali až do finále Stanley Cupu, je spousta věcí jinak. V brance září čtyřiadvacetiletý Jake Oettinger (2,37 branky na zápas, 91,9 %), na modré čáře je zase nezpochybnitelným lídrem Miro Heiskanen. Neskutečným způsobem vyletěl útočník Jason Robertson, který letos nasbíral parádních 109 bodů za 46 branek a 63 asistencí. V lídra dorostl také centr Roope Hintz, a na pravé straně doplňuje skvělý první útok nestárnoucí Joe Pavelski. Pevné místo v sestavě si letos vysloužil devatenáctiletý Wyatt Johnston (41 bodů). Po slabších letech má za sebou velmi dobrou „bounce-back“ sezónu i Jamie Benn. Stars už nehrají tolik defenzivní hokej jako v minulých letech a patří mezi produktivnější týmy soutěže. Pokud si střeleckou pohodu přenesou i do play-off a nebudou spoléhat jen na výtečného brankáře, měli by se před nimi mít soupeři na pozoru.

Předpokládaná sestava:

Robertson – Hintz – Pavelski

Marchment – Domi – Seguin

Ja. Benn – W. Johnston – Dadonov

Kiviranta – Faksa – Dellandrea

Suter – Heiskanen

Lindell – Hakanpaa

Harley – C. Miller

Oettinger

Wedgewood

(Hanley, N. Lundqvist)

Minnesota

S výjimkou Kaprizova chybí Wild velké útočné eso, tento tým ale ukázal, že se umí vypořádat i s absencí ruského šikuly. Minnesota se opírá o vynikající brankářské duo. Skvělé výkony podával jak Marc-Andre Fleury, tak také Filip Gustavsson (kdo by to před rokem řekl, že?). K tomu přidejte nepříjemný, důrazný styl, a vyjde vám, že Wild nebudou snadným soustem pro nikoho. Kromě Kaprizova se mohou spolehnout i na Matta Boldyho, který letos poprvé pokořil třicetigólovou hranici. Fanoušci navíc dostali před startem série dvě dobré zprávy. Zraněný Joel Eriksson Ek by nakonec mohl do série zasáhnout, byť zřejmě ne hned od začátku. Druhou vítanou vzpruhou jsou výkony Brocka Fabera. Ten sice po skončení univerzitní sezóny stihl pouhopouhé dva zápasy v NHL, ale zaujal v nich natolik, že by měl v obraně Wild dostat přednost před Goligoskim (veterán s více než tisíci zápasy v NHL), Merrillem a Addisonem.

Předpokládaná sestava:

Kaprizov – Hartman – Zuccarello

Johansson– F. Gaudreau– Boldy

Nyquist – Steel – M. Foligno

Duhaime – Dewar – Reaves

Middleton – Spurgeon

Brodin – Dumba

Faber – Klingberg

Gustavsson

Fleury

(Eriksson Ek, Sundqvist, Goligoski, Merrill, Addison)

Shrnutí

Můžeme se jistě těšit na zajímavý brankářský souboj. Prosadí se ofenziva Dallasu nebi bude mít navrch důrazná hra Wild? Udrží Jason Robertson fantastickou formu ze základní části?  Jaká kouzla nám předvede Kirill Kaprizov? Jak se s atmosférou vyřazovacích bojů srovnají nováčci Boldy, Johnston nebo Faber? Dá se očekávat dlouhá série na ostří nože. Oba týmy se v play-off potkali předtím jen jednou, v roce 2016 se v šesti zápasech radovali Stars.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -