- Reklama -

Splněný sen. Brock Faber rozhodl prvním gólem kariéry o výhře Wild

- Reklama -

V Minnesotě se narodil a tento stát miluje, je velkým minnesotským patriotem. Na jaře však Brock Faber prožil velké zklamání. S univerzitním týmem Minnesota Golden Gophers moc toužil po titulu národních šampionů NCAA. Nakonec se ale v prodloužení finále Frozen Four musel sklonit před soupeřem z Quinnipiacu. V šatně po zápase seděl zlomený mladý muž, který jen těžko hledal slova. Po titulu s Gophers moc toužil.

Tím se jeho univerzitní kariéra uzavřela. O pár dnů později si odbyl premiéru v NHL. V základní části stihl všehovšudy jen dva zápasy, zaujal v nich ale natolik, že dostal důvěru i pro play-off. V sestavě Wild ani jednou nechyběl, nastoupil do všech šesti duelů proti Dallasu.

Skok z univerzitního hokeje rovnou do vypjatých bojů o Stanley Cup je obrovský. Podobně jako před pár lety třeba Charlie McAvoy či Cale Makar to ale Faber zvládl. Patřil k nejvytěžovanějším bekům týmu a byl jediným hráčem Minnesoty, který za celou sérii nebyl na ledě ani u jednoho inkasovaného gólu. To je fenomenální vizitka, na obránce-nováčka obzvlášť. A ještě předvedl v prodloužení jednoho ze zápasů fantastický obranný zákrok, kterým zabránil prakticky jistému gólu. Chvála se na něj hrnula ze všech stran.

Faber, který si ještě před svým debutem v NHL zahrál i na ZOH, ale moc dobře věděl, že ho čeká nesmírně důležité léto. Musel se pořádně připravit. Základní část NHL čítající 82 zápasů, to je porce, jakou dosud ve své kariéře nezažil. „Chci být důležitou součástí týmu,“ předsevzal si. A v přípravě před startem sezóny vypadal výborně.

- Reklama -

Trenéři jej postavili vedle zkušeného Jonase Brodina. To znamená, že Faber bude hrát ohromnou porci minut, bude hrát oslabení a bude nastupovat proti nejlepším hráčům soupeře. Právě na tuto dvojici bude kouč Dean Evason spoléhat, že udrží hvězdné útočníky soupeřů mimo střeleckou listinu.

Včera při úvodním zápase nové sezóny se to splnilo na výbornou. Wild doma v Xcel Energy Center porazili finalisty Stanley Cupu z Floridy v poměru 2:0. Zásadním způsobem je pod výhrou podepsán gólman Filip Gustavsson, který pochytal všech 41 střel a zahájil sezónu čistým kontem.

Vítěznou branku pak vstřelil v čase 7:54 právě obránce Faber. Na modré čáře převzal přihrávku od Boldyho a jeho střela zápěstím se zastavila až v síti. Pro rodáka z Maple Grove v Minnesotě se jednalo o první gól a také první bod v NHL. Na tváři měl široký úsměv, když k němu Boldy, Brodin a Eriksson Ek spěchali s gratulací.

„Viděl jsem, že ke mně kluci jedou, tak jsem tušil, že se asi stalo něco dobrého,“ smál se po utkání šťastný střelec. „Ani jsem nemířil, prostě jsem chtěl dostat puk na branku,“ popsal svou první trefu v NHL. Faber se stal dvacátým hráčem narozeným ve státě Minnesota, který skóroval za místní Wild.

Přitom ještě před rokem obletěla svět fotografie, na které se Faber jako vášnivý fanoušek Wild raduje v hledišti z gólu Kirilla Kaprizova. Včera už mohl společně s ním oslavit svou první trefu v National Hockey League.

„Je to velmi inteligentní hokejista. Na ledě vypadá jako ostřílený veterán,“ chválil svého svěřence kouč Dean Evason. Minnesota získala jednadvacetiletého beka loni v červnu při trejdu Kevina Fialy do Los Angeles. A čím dál víc začíná být zřejmé, že v minnesotském rodákovi mají Wild pilíř obrany na spoustu let dopředu a možná i budoucího kapitána.

Je vcelku symbolické, že hlavními hrdiny byli v úvodním zápase sezóny právě Faber a Gustavsson. Oba hráli ústřední roli také v krátkém a velmi vtipném videu, které klub krátce před zahájením sezóny zveřejnil.

Hráči Wild v něm jako poslušní školáci čekají na školní autobus, v rukách přitom mají pytlíky se svačinou. V tom se přiřítí Faberova máma a volá: „Brocku, tvoje brýle!“ Poté už dorazí autobus. „Všichni na palubu!“ zahlásil řidič Gustavsson.

Ne náhodou sedí za volantem právě on. Jeho přezdívka je totiž Gus Bus. Žlutý autobus, kterým přijel pro své spoluhráče, má číslo 32, stejné, jaké nosí Švéd na dresu. Zmiňované video je potřeba zhlédnout až do konce. Pánové Gustavsson, Faber, Dewar, Duhaime, Foligno a Boldy v něm ukazují, že by se neztratili ani jako herci.

Včera proti Floridě tenhle minnesotský autobus úspěšně vyrazil na cestu. Cílová stanice? Play-off.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -