- Reklama -

Stobodový Pasta!

- Reklama -

V posledních týdnech už bylo zřejmé, že k této metě nezadržitelně směřuje. Před včerejším zápasem proti Floridě (4:3) mu do kulatého milníku scházel jeden jediný bod. A protože se proti Panthers zapsal do statistik hned dvakrát, jedním gólem a jednou asistencí, bude i letos platit, že David Pastrňák je stobodovým hráčem.

Aktuálně má na kontě 101 bod za 45 branek a 56 asistencí. Pokud ve zbývajících devíti duelech nasází alespoň pět branek, pokoří oba mimořádně ceněné milníky – 50 gólů a 100 bodů za sezónu.

To se mu povedlo už loni, kdy odehrál kompletní porci 82 zápasů, nastřílel úctyhodných 61 branek a přidal 52 asistencí (113 bodů). Stále je možné, že si loňské kariérní maximum v počtu bodů vyrovná nebo jej dokonce překoná.

Na stovku dosáhl podruhé v kariéře, podařilo se mu to navíc ve dvou sezónách v řadě. To před ním z českých hráčů dokázal pouze Jaromír Jágr, a i ten zvládl dvě stobodové sezóny za sebou pouze jedenkrát v kariéře (1997-98 a 1998-99). Celkem Jágr překonal magickou hranici sta bodů pětkrát, jednou mu k ní chyběl jediný bodík.

- Reklama -

Jubilejní bod zapsal „Pasta“ na konci druhé třetiny, kdy po krásné přihrávce Charlieho McAvoye srovnával na 2:2. Dvě minuty před koncem třetí třetiny pak asistoval u vítězné trefy Pavla Zachy. Ten si v utkání také připsal bilanci 1+1, stejně jako Pastrňák s McAvoyem.

Více stobodových sezón než havířovský rodák zaznamenali v dresu Bruins pouze dvě legendy – Bobby Orr a Phil Esposito. Oba pokořili stovku celkem šestkrát. Posledním hráčem Bostonu, kterému se podařilo dvakrát za sebou dostat na 100 bodů v sezóně, byl před třiceti lety fenomenální nahrávač Adam Oates (1992-93 a 1993-94).

Kromě Orra, Esposita, Oatese a Pastrňáka zvládl dvě stobodové sezóny v řadě za Boston ještě v 80. letech Barry Pederson. Sedmadvacetiletý Čech je tak pátým hráčem v historii Bruins, jemuž se tento kousek podařil. Přidá třetí stovku za rok?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -