- Reklama -

Uzávěrka přestupů za námi. Kdo posílil nejvíce?

- Reklama -

Uzávěrka přestupů za námi. Kdo posílil nejvíce?

Páteční trade deadline nepatřila mezi nejdivočejší, několik významných výměn se totiž událo už během středy (Tarasenko, Henrique, Hanifin, Mittelstadt, Byram, Walker) a čtvrtka (Guentzel, Duclair, Edmundson, Beauvillier), některé ještě o pár dnů či týdnů dříve (Lindholm, Monahan, Tanev, Ljubuškin). Nakonec to ale zase taková nuda nebyla.

Došlo i na Čechy, dres změnili například Vítek Vaněček, Radim Šimek, Jakub Zbořil a Jan Myšák. Poslední minuty před uzávěrkou pak přinesly pro české fanoušky asi největší pecku, Tomáš Hertl se stěhuje do Vegas.

Přestože odchod z milovaného San Jose musí být jistě emotivní, má pro Hertla hned několik pozitiv. Český forvard si zahraje play-off, má solidní šanci na zisk Stanley Cupu a ještě si výrazně polepší, co se daní týče. A sluníčko svítí ve Vegas taky.

- Reklama -

Pojďme si tedy zrekapitulovat události posledních hodin po jednotlivých týmech.

ANAHEIM

Frank Vatrano, který prožívá životní sezónu a měl být žádaným zbožím, nakonec zůstává. Stejně tak se nenaplnily spekulace o výměně Trevora Zegrase. GM Pat Verbeek udělal pouze dvě drobnější výměny, když z Colorada získal útočníka Bena Meyerse a z Montrealu Jana Myšáka. Českému mladíkovi by mohla změna prostředí pomoci. Do kanadské metropole putuje jiný mladý forvard, Jacob Perreault.

ARIZONA

Po solidním začátku sezóny se šance Yotes rozplynuly jako pára nad hrncem a nastal očekávaný výprodej. Spekulovalo se o jménech jako Kerfoot, Bjugstad nebo Vejmelka, nakonec ale odchází trio Matt Dumba (TBL), Troy Stecher (EDM) a Jason Zucker (NSH). Generální manažer Bill Armstrong získal několik voleb v draftu. Arizona jich má v příštích třech letech přes třicet, z toho dvacet v prvních třech kolech!

BOSTON

Čekalo se, zda se Bruins odhodlají k výměně Linuse Ullmarka, držitele Vezina Trophy z minulé sezóny. Proč by to dělali? Inu proto, že jejich gólmanem budoucnosti je Jeremy Swayman a na farmě čeká na šanci připravený Brandon Bussi. A taky proto, že Ullmarkova hodnota asi nikdy nebude vyšší a Boston by moc potřeboval posílit na jiných postech. Podle zákulisních informací byl skutečně trejd na spadnutí, ale Ullmark, který měl svůj osud částečně ve svých rukách, nakobec s výměnou nesouhlasil. Údajně měl odmítnout přesun do Los Angeles, a to z „geografických“ důvodů. Prostě se mu nechtělo stěhovat na západ.

Don Sweeney, který údajně sháněl centra a oťukával možnosti (Lindholm, Dubois), nakonec získal „pouze“ protřelého veterána Pata Maroona a 6/7 obránce Andrewa Peekea. Za toho poslal do Columbusu českého beka Jakuba Zbořila. Žádné velké posilování se tedy nekonalo a je otázkou, zda to bude Medvědům v konkurenci mohutně posilujících týmů z východu (Florida, Carolina) stačit.

BUFFALO

Pod Niagarskými vodopády opět panuje zklamání z toho, jak se sezóna vyvinula. Vždyť před jejím začátkem nejeden expert předpovídal, že už přichází čas Sabres a že by měli být ve hře o postup. Realita je ale jiná. Na Floridu tak odchází kapitán Kyle Okposo, do Philadelphie míří zkušený bek Erik Johnson.

Colorado, které shánělo centra do druhé lajny, si v Buffalu vyhlédlo Caseyho Mittelstadta. Avs za něj obětovali šikovného mladého beka Bowena Byrama, jenž je ale náchylný na zranění. Byram se v novém působišti okamžitě uvedl gólem. Jádro obrany tak mají Sabres do nejbližší budoucnosti asi vyřešeno. Čtveřice Dahlin, Power, Byram, Samuelsson vypadá na papíře skvěle, všichni uvedení jsou navíc mladší třiadvaceti let.

CALGARY

Flames podle slov z kabiny (Blake Coleman) ještě nic nebalí a budou se o postup rvát až do konce, navzdory výprodeji některých opor. Po odchodu Eliase Lindholma (VAN), Chrise Taneva (DAL) a Noaha Hanifina (VGK) se čekalo, že Craig Conroy vytrejduje také Jacoba Markströma. K tomu ale nakonec nedošlo. A protože zůstává i Dan Vladař, pro super talentovaného Dustina Wolfa tak stále není v áčku místo. V AHL přitom nemá už co dokazovat, dávno se má otrkávat v NHL.  Flames před uzávěrkou získali dva mladé beky, Daniila Miromanova (z trejdu Hanifina do VGK) a Nikitu Okhotiuka.

CAROLINA

Protřelý lišák Don Waddell dal při letošní trade deadline jasně najevo, že Canes to myslí s útokem na pohár vážně. Z Pittsburghu získal asi nejžádanějšího střelce, jaký byl k dispozici, Jakea Guentzela. Produktivní křídlo, které je osvědčeným „playoff performerem“, by mělo být velkým přínosem. To ale nebylo od Waddella vše. Šanci na oživení kariéry dostane v Raleigh ruský centr Jevgenij Kuzněcov. Pokud si dokáže Rod Brind’Amour šikovného, ale občas trochu líného, svérázného a problémového Rusa srovnat, může to být pro jeho tým další výrazné posílení. Všeobecně se soudí, že Canes patří mezi vítěze letošní trade deadline. Kádr opustil Michael Bunting, jenž byl spolu s prospekty a draftovými volbami součástí výměny pro Jakea Guentzela. Největším otazníkem před play-off tak zůstávají gólmani (Andersen, Raanta, Kočetkov).

CHICAGO

Blackhawks, kteří se krčí u ligového dna a myslí především na budoucnost, včera provedli jedinou výměnu, když do Nashvillu poslali křídelníka Anthonyho Beauvilliera.

COLORADO

Chris McFarland patřil v posledních třech dnech mezi nejaktivnější manažery. Z Buffala získal centra do druhé lajny Caseyho Mittelstadta. Na této pozici jeho tým od odchodu Kadriho tlačila bota. Ryan Johansen se jako 2C neosvědčil a Ross Colton je přece jen spíš centr třetí řady. Za Mittelstadta museli Avs obětovat mladého beka Bowena Byrama, z Philadelphie ale získali náhradu v podobě Seana Walkera. Plusem budiž i to, že se jim podařilo do Philadelphie poslat i Johansena s jeho vysokou smlouvou. Do Anaheimu byl vyměněn útočník Ben Meyers, místo něj do bottom six Lavina přivedla dva fyzicky hrající útočníky. Yakov Trenin i Brandon Duhaime pomohou s forčekingem, oslabením a fyzickou hrou. Jsou to přesně typy hráčů, proti kterým se soupeřům hraje nepříjemně.  Duhaime si shodou okolností včera hned zahrál proti svým bývalým parťákům z Minnesoty. Má se za to, že Colorado sice neulovilo ty největší ryby, ale kádr velmi vhodně doplnilo.

COLUMBUS

Poměrně klidnou uzávěrku mají za sebou Blue Jackets. Útočník Jack Roslovic je novou posilou Rangers, obránce Andrew Peeke zase zamířil do Bostonu. John Davidson si za něj vyžádal českého beka Jakuba Zbořila. Ten se tak v organizaci z Ohia potká s krajany Stanislavem Svozilem a Davidem Jiříčkem.

DALLAS

Přestože se Stars nacházejí pohodlně na postupových příčkách a netají se nejvyššími cíli, generální manažer Jim Nill nepřivedl jedinou posilu. Podle jeho vlastních slov je spokojený s kádrem v současné podobě. Za největší „posilu“ na trade deadline tak označil Logana Stankovena. Mladý útočník povolaný nedávno z farmy vlétl do NHL ve velkém stylu a dá se očekávat, že ze sestavy už nevypadne. Někdy je zkrátka lepší nebláznit, nepřeplácet a řešit své potřeby z interních zdrojů. Pokud se navíc jedná o mladého hráče s nováčkovským kontraktem, je to úplně ideální. Pro pořádek dodejme, že o týden dříve Nill vyztužil obranu o uznávaného veterána a „pojídače puků“ Chrise Taneva.

DETROIT

Red Wings aktuálně drží na východě divokou kartu a vypadá to, že by si po letech mohli zase zahrát play-off. „Yzerplan“, tedy přestavba kádru pod taktovkou legendárního Steva Yzermana, má za cíl vybudovat v Hockeytownu tým, který bude nejen postupovat do play-off, ale bude dlouhodobě patřit k favoritům na Stanley Cup. Ne že by v Detroitu netoužili po postupu, ale letošní úspěch není tím nejdůležitějším. Klub pořád myslí hlavně na budoucnost a podle toho taky včera vypadala Yzermanova aktivita. Žádné přetahování s ostatními kluby o žhavé posily se nekonalo. Detroit přivedl jediného hráče, českého zadáka Radima Šimka, za kterého poslal do San Jose útočníka Klima Kostina.

EDMONTON

Parta okolo Connora McDavida má jediný cíl – Stanley Cup. Ken Holland to moc dobře ví a rozhodl se jednat. Otázkou je, zda je posílení kádru dostatečné. Do Alberty přichází zkušený útočník Adam Henrique, fyzicky hrající forvard do čtvrté lajny Sam Carrick a depth obránce Troy Stecher. Zejména Henrique by měl dodat trenérům potřebnou hloubku uprostřed útoku, na centru v prvních třech lajnách teď mohou hrát McDavid, Draisaitl, Nugent-Hopkins nebo Henrique, což je vítané plus. Jedna výměna, o které se spekulovalo už delší dobu, se však neuskutečnila. Oilers nepřivedli posilu do brankoviště. Zkrátka vsadili vše na kartu jménem Stuart Skinner a stojí za gólmanem, kterého draftovali a vychovali. Dovede je Stuey do země zaslíbené?

FLORIDA

Tým, který loni vyřadil Boston i Toronto a dostal se až do finále Stanley Cupu, se letos drží na špici celé ligy. Generální manažer Bill Zito poskládal dobře fungující stroj a rozhodl se před uzávěrkou ještě posílit. Z Ottawy získal Vladimira Tarasenka a z Buffala dalšího zkušeného forvarda Kylea Okposa. Jako pojistku do brankoviště pak ještě přivedl Magnuse Hellberga. Klíčový zadák týmu Gustav Forsling si vysloužil novou dlouhodobou smlouvu. Tarasenko už sice není tím zabijáckým střelcem jako před lety, letos měl ale v trápící se Ottawě slušnou sezónu a určitě zkvalitní už tak výtečnou ofenzivu Cats.

LOS ANGELES

Jeden z poražených letošní uzávěrky přestupů. Po výtečném začátku sezóny přišel trochu útlum. Kings zatím stále drží postupovou pozici, zdaleka ale nemají nic jistého. Měli mít zájem o gólmana (Ullmark?), nakonec ale včera generální manažer Rob Blake nedotáhl jedinou výměnu. V porovnání s týmy jako Vegas nebo Colorado, které výrazně posílily, nevypadají Kings na západě jako favorité. Včerejší neaktivita je určitě zklamáním.

MINNESOTA

Wild ještě nechtějí sezónu zabalit, před uzávěrkou přestupů se ale rozloučili s několika útočníky z bottom six. Brandon Duhaime už hrál v noci za Colorado, Connor Dewar je v Torontu, Nic Petan zamířil k Rangers a Pat Maroon do Bostonu. Jak generální manažer Bill Guerin avizoval, Marc-Andre Fleury zůstává v kádru Wild.

MONTREAL

Habs již dříve poslali Seana Monahana do Winnipegu, včera pak vyměnili gólmana Jakea Allena do New Jersey. Kanadský klub se také rozloučil s českým mladíkem Janem Myšákem. Ten se nyní bude snažit prosadit v Anaheimu. Canadiens za něj získali Jacoba Perreaulta.

NASHVILLE

Preds chytli v poslední době parádní formu, vystoupali tabulkou na postupové pozice a generální manažer Barry Trotz se tak rozhodl kádr doplnit. Do „Smashville“ přišli útočníci Anthony Beauvillier (z Chicaga), Jason Zucker (z Arizony) a Wade Allison. Za posledně jmenovaného poslali Predators do Philadelphie Denise Gurianova, do Colorada pak vyměnili Yakova Trenina.

NEW JERSEY

Ďáblové jsou ve svízelné situaci. Moc by chtěli do play-off, jejich pozice ale není příliš optimistická. Chtěli posílit zejména na postu brankáře. Poté, co jim nevyšel zisk Markströma, uchýlil se Tom Fitzgerald k plánu B a přivedl Jakea Allena z Montrealu. To ale nebylo vše, poté ještě upekl brankářskou výměnu se San Jose. Do Kalifornie se stěhuje Vítek Vaněček, zbrusu nový tandem vytvoří s Allenem Kaapo Kähkönen. Brankoviště tedy Devils pořešili, i když možná ne tak, jak si původně představovali. Na druhou stranu se však rozhodli i prodávat, když ve dvou samostatných trejdech poslali za draftové volby do Winnipegu křídelníka Tylera Toffoliho a obránce Colina Millera.

ISLANDERS

Podobně jako Dallas nebo Los Angeles včera netrejdovali ani Ostrované. GM Lou Lamoriello to komentoval v tom smyslu, že nebude dělat výměnu jen proto, aby nějakou udělal. Něco na stole bylo, ale nikdy to nebylo natolik vážné, aby „zmáčkl spoušť.“ Starý lišák je údajně spokojený s tím, v jakém rozpoložení se jeho tým momentálně nachází.

RANGERS

Jezdci letos chtějí mířit vysoko, to není žádným tajemstvím. Včera doplnili kádr o jednoho beka a tři útočníky. GM Chris Drury si v Pittsburghu vyhlédl spolehlivého defenzivního zadáka Chada Ruhwedela, z Minnesoty pak získal forvarda Nica Petana. Z Columbusu přichází Jack Roslovic, ze Seattlu pak Alex Wennberg. Fanoušci ale neskrývají rozčarování. Tohle mají být jména, která nás posunou před konkurenci? Rangers zoufale potřebovali centra třetí formace (což Wennberg vcelku splňuje) a kvalitní pravé křídlo do top six. Čekalo se, zda přijde Guentzel, Toffoli, Bučněvič, zda se do známého prostředí „vrátí“ Tarasenko nebo Vatrano. Nic z toho se nestalo.

OTTAWA

Sens provedli jedinou výměnu před uzávěrkou už ve středu, kdy poslali Tarasenka za jeho rodinou na Floridu. Získali za něj volbu ve třetím a čtvrtém kole draftu. Žádné další změny neproběhly, zůstávají tak gólman Korpisalo, obránce Chychrun i Dominik Kubalík (jména, o kterých se spekulovalo).

PHILADELPHIA

Před sezónou by na Letce asi vsázel málokdo, oni ale hrají nad očekávání dobře a drží se ve hře o play-off. Danny Briere přesto neváhal poslat žádaného beka Seana Walkera do Colorada. Dostal za něj podmíněnou volbu v prvním kole draftu, ale také převzal přeplaceného Ryana Johansena. Z Buffala přivedl zkušeného mentora pro mladé beky Erika Johnsona. Jiný bek, který se objevoval v přestupových spekulacích, Nick Seeler, se naopak dočkal prodloužení smlouvy. S Nashvillem Briere upekl výměnu křídel, za Wadea Allisona přichází Denis Gurianov. Bude to Letcům stačit na postup?

PITTSBURGH

Výměna, která zlomila srdce fanoušků a také třeba Sidneymu Crsobymu. „Odchovanec“ Penguins, jeden z posledních pamětníků triumfu z roku 2017 a velký srdcař Jake Guentzel se stěhuje do Caroliny (spolu s ním i ofenzivní bek Ty Smith). Vyhlášený střelec zářil především v play-off, i proto o něj byl takový zájem. Souboj o něj nakonec vyhráli Canes, kteří do Pittsburghu poslali Michaela Buntinga, tři prospekty a dvě draftové volby. Tučňákům se postup v posledních dnech vzdálil a čekalo se, zda přijde velký výprodej. Nakonec se žádné rozprodání kádru nekonalo. Kromě Guentzela se Smithem odešel už jen 6/7 bek Chad Ruhwedel, kterého Kyle Dubas poslal do New Yorku.

SAN JOSE

Už si pomalu můžete vsadit na to, že před uzávěrkou přestupů dojde k výměně na trase San Jose – Tampa. V roce 2020 si Lightning vyhlédli Barclayho Goodrowa, který jim pomohl ke dvěma Stanley Cupům. Loni přišel od Žraloků Mikey Eyssimont a letos je „žraločí“ posilou Blesků Anthony Duclair. Z Kalifornie odchází také obránci Radim Šimek do Detroitu (za Klima Kostina) a Nikita Okhotiuk do Calgary. S New Jersey proběhla výměna gólmanů, Kähkönena má nahradit Vítek Vaněček. Největší bombu ale odpálil GM Mike Grier až těsně před uzávěrkou. Tomáš Hertl míří do Vegas a zahraje si tak po čase zase play-off. Momentálně je zraněný, ale stihnout by měl ještě závěr základní části. Sharks včera získali pár voleb v draftu (jedno 1. kolo) a taky solidního prospekta Davida Edströma.

SEATTLE

Jordan Eberle, jehož jméno se často objevovalo ve spekulacích, nakonec prodloužil smlouvu a zůstává na západním pobřeží. Centr Alexander Wennberg byl vyměněn za dvě volby v draftu do Rangers, jinak to byla v podání Rona Francise klidná uzávěrka přestupů.

  1. LOUIS

Bluesmani ještě neztrácejí naději na postup do play-off a včera zůstali pasivní. Žádné velké posilování neproběhlo, na druhou stranu se ale nekonalo ani oslabení kádru. Zájem byl zejména o Pavla Bučneviče a Coltona Parayka, oba ale zůstávají. Jedinou výměnou tak byl trejd gólmana z farmy Malcolma Subbana do Columbusu.

TAMPA BAY

Jak už bylo zmíněno výše, Bolts opěl lovili v San Jose, odkud přivábili Anthonyho Duclaira. Zadní řady přichází vyztužit Matt Dumba z Arizony. A to je vše, Julien BriseBois se tentokrát držel poměrně při zemi. Při pohledu na ligovou tabulku a s ohledem na právě skončenou trade deadline to vypadá, že vítězové Stanley Cupu z let 2020 a 2021 už nejsou na Floridě číslem jedna. Ale pozor, tenhle tým má pořád nesmírnou kvalitu a nikdo by jej neměl podceňovat.

TORONTO

Generální manažer Brad Treliving doplnil kádr o dva urostlé a fyzicky hrající obránce a jednoho defenzivního útočníka do čtvrté lajny. Zadní řady doplnili Joel Edmundson a starý známý Ilja Ljubuškin, z Minnesoty pak přichází Connor Dewar. Leafs po těchto akvizicích budou určitě týmem, proti kterému se bude hrát o něco nepříjemněji. Žádné ofenzivní eso Toronto neulovilo, Treliving dal jasně najevo, že věří současnému jádru, a že žádný spasitel zvenku Leafs nezachrání. Pokud se má Toronto konečně dočkat úspěchu, je evidentní, že to musí vzít do rukou Auston Matthews, William Nylander a Mitch Marner. Zejména poslední jmenovaní už zkrátka nemohou v play-off „zmizet z ledu.“ Změní se to letos nebo to bude zase ta stará ohraná písnička?

VANCOUVER

Na západní frontě klid, tak by se dala shrnout uzávěrka přestupů v podání Patrika Allvina. Canucks letos hrají nad očekávání dobře a fanoušci čekali nějakou posilu. Včera se ale žádné posily nedočkali, ačkoli Nucks údajně patřili k zájemcům o Jakea Guentzela. Jedinou posilou tak zůstává už dříve získaný Elias Lindholm, kterému se ale v novém působišti zatím příliš nedaří. Tým, který má špičkového gólmana (Demko), parádní první obrannou dvojici (Hughes-Hronek) a velmi dobré jádro útočníků (Pettersson, Miller, Boeser) by si zasloužil, aby se do toho vedení nebálo šlápnout. Není žádným tajemstvím, že prospect pool Vancouveru nepatří k nejsilnějším a vedení klubu nehodlá vyměnit těch pár kvalitních mladíků, které v organizaci mají (Lekkerimäki, Willander). Kouč Tocchet patří k favoritům na Jack Adams Award, dokáže ale ze svých svěřenců vymáčknout stejné výkony i v play-off? Na západě to letos bude neskutečná řežba.

VEGAS

Podvodníci, co obcházejí platový strop, ozývají se fanoušci jiných týmů. Generální manažer Kelly McCrimmon předvedl fantastickou trade deadline. Spousta lidí nechápala, jak může všechny ty posily nacpat pod platový strop. Tak, jak už se stalo tradicí, kapitán Mark Stone zamířil na začátku kalendářního roku na LTIR (listina dlouhodobě zraněných), čímž se uvolnilo nějaké to místo pod platovým stropem.

Vegas začali v úterý celkem nenápadně, když přivedli z Washingtonu Anthonyho Manthu. O den později ulovili obránce Noaha Hanifina, o kterého měla zájem velká skupina týmů. V těchto dvou výměnách se McCrimmon „zbavil“ celkem čtyř voleb v draftu (1., 2., 3. a 4. kolo) a mladého beka Daniila Miromanova. No a aby toho nebylo málo, těsně před uzávěrkou poslal další 1. kolo a prospekta Davida Edströma do San Jose za Tomáše Hertla a dvě volby ve třetím kole. Pokud se Stone na play-off vrátí, budou mít Golden Knights vepředu ohromnou sílu (Eichel, Stone, Hertl, Marchessault, W. Karlsson, Stephenson). No a obrana taky vypadá na papíře skvěle (Pietrangelo, Hanifin, Theodore). Cesta za obhajobou může začít.

WASHINGTON

Mantha do Vegas. Kuzněcov do Caroliny. Edmundson do Toronta. Do Washingtonu nikdo, tedy s výjimkou pěti draftových voleb. To je stručný souhrn všeho, co se v D.C. před uzávěrkou přestupů dělo. To vše v situaci, kdy Caps ztrácejí na poslední divokou kartu 5 bodů.

WINNIPEG

Opačný přístup než Washington zvolil GM Jets Kevin Cheveldayoff. Zcela pochopitelně. Winnipeg letos vypadá výborně a míří vysoko. V divizi má ale silné konkurenty (Colorado a Dallas) a v konferenci pak další aspiranty na titul (Vegas, Edmonton, Vancouver). „Chevy“ nezůstal stát opodál a rozhodl se nečekat až na uzávěrku, když už před časem přivedl z Montrealu Seana Monahana. Včera pak z New Jersey získal Tylera Toffoliho a obránce Colina Millera. Jets už teď vypadají velmi dobře a s novými posilami by měli být ještě silnější. A to se jim možná za necelý měsíc upíše ještě hvězda univerzitní NCAA a kapitán juniorských mistrů světa Rutger McGroarty. K tomu výtečný Hellebuyck v brance a skvělí fanoušci, kteří jistě vytvoří v play-off pověstné „bílé peklo.“ Na Winnipeg pozor!

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -