- Reklama -

Dva beci na křídle v jedné formaci? Geniální tah kouče Q

- Reklama -

Fanshop týmu
Tohle se opravdu nevidí příliš často. Zranění či jiné okolnosti někdy donutí kouče postavit obránce do útoku, to už jsme viděli. V letošní sezóně si několikrát zahrál útočníka třeba zadák Rangers Brendan Smith. Ale aby dal trenér do útoku hned dva beky, navíc je spojil do jedné formace? To tady ještě nebylo.
Joel Quenneville je ale protřelý lišák a právě tohle ve včerejším zápase s New Jersey zkusil. Do druhé formace posunul namísto Noela Acciariho Coltona Scevioura a čtvrtý útok nově vytvořil Acciari s dvojicí obránců – Mikem Mathesonem a Markem Pysykem.
A tenhle tah dokonale vyšel! Florida po třech porážkách v řadě zabrala a Devils porazila 5:3. A trojice, od které byste čekali hlavně defenzivní práci, se postarala hned o tři góly Panthers. Skóroval každý člen tohoto nově vzniklého „útoku“, všichni zapsali shodnou bilanci 1+2. To dělá celkem devět bodů!


„Když jsem se dozvěděl, že budu hrát s Mathesonem a Acciarim, byl jsem nadšený,“ říkal po vydařeném zápase Mark Pysyk. „Noel má skvělou sezónu a všichni víme, co Mike umí,“ pochválil své nové parťáky.
„Byla to s nimi zábava,“ vrací kompliment Acciari, jediný typický forvard z tohoto tria. „Byli silní před brankou. V této fázi sezóny nemůžete spoléhat na nějaké pěkné góly, musíte to ubojovat,“ charakterizoval trefy svých nových spoluhráčů.
„Ostatní lajny by měly hrát tak, jak to dnes předvedli tihle kluci. Makali, hráli jednoduše, vyhrávali souboje, stříleli. Spoustu času strávili v útočné třetině a to je přesně to, co jsme potřebovali,“ uznale pokyvoval hlavou obránce Anton Stralman.
Zoufalé situace někdy donutí člověka dělat zoufalé věci. Panthers před tímto duelem prohráli třikrát v řadě a vypadli z postupové osmičky ve Východní konferenci. Poslední dobou jim to drhlo v ofenzivě. Možná i proto se kouč Q odhodlal k netradičnímu řešení.
Fanda NHL
„Vypadalo to, že budeme mít za úkol hlavně bránit, když jsem chodil na led se čtyřmi beky. Ale myslím, že jsme se dobře doplňovali,“ shrnul výkon své formace Acciari.“
„Vůbec nevypadali jako obránci. V útoku vyprodukovali spoustu šancí. Zkrátka hráli tak, jak od útočníků očekáváte,“ vysekl soupeři poklonu útočník Ďáblů Kyle Palmieri.
„Chtěli jsme Mathesona vrátit do sestavy. Věděli jsme, že hraje podobně jako Pysyk, je rychlý a umí se udržet na puku v útočném pásmu,“ vysvětloval neobvyklý tah Quenneville. „Nenazýval bych je čtvrtou lajnou. Byli mnohem lepší, než čtvrtý útok obvykle bývá. To oni udali tón tomuto zápasu. Hráli jednoduše a dělali na ledě ty správné věci,“ mnul si ruce kouč.
Zdá se, že tohle byl v jeho podání další geniální tah.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -