- Reklama -

Ekman-Larsson jako kandidát na Norris Trophy. Chválí ho i Paul Coffey

- Reklama -

Začíná patřit k obranným stálicím NHL. Rozhodně nelze říct, že by zářil první rok. Oliver Ekman-Larsson válí v NHL pátou sezónu. Za těch čtyři a půl roku vynechal jen dva zápasy, pravidelně boduje a patří k nejlepším. Svůj potenciál ukázal už v play off 2012, kde pomohl Kojotům do konferenčního finále, v dalších kompletních sezónách sbírá pravidelně přes 40 bodů. Na zadáka výborná čísla.
Osobní rekord zaznamenal v ročníku 2013-14 se 44 body (15+29), o rok později zůstal jen jediný bodík pozadu, zato nastřílel 23 branek, čímž stanovil klubový střelecký rekord na postu obránce. Jelikož má letos ve 49 duelech 34 bodů, je na nejlepší cestě všechna svá osobní maxima překonat a možná se i ucházet o Norris Trophy pro nejlepšího obránce sezóny.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Není žádných pochyb, že by měl být v těchto úvahách,“ řekl trenér Dave Tippett. „Když se zamyslíte nad lidmi, o kterých se v této souvislosti mluví, Oliver předvádí hodně to samé, co oni.“
Ekman-Larsson patří ke špičce mezi obránci v počtu vstřelených branek (14) a nasbíraných bodů. 34 bodů je v tuto chvíli maximem dokonce mezi všemi Kojoty. Ekman-Larsson se dělí o první místo v týmové produktivitě s Mikkelem Boedkerem (12+22), který má jako útočník dokonce méně branek. Lepší střelcem než švédský obránce je v Arizoně pouze Shane Doan s 17 trefami.
S šesti vítěznými zásahy je mezi ligovými obránci dokonce první. Průměrně stráví na ledě 25 minut a 18 vteřin, což je o tři minuty víc než další nevytěžovanější hráč v týmu. Stabilně hraje přesilovky, oslabení i velkou porci času při hře pět na pět. Ekman-Larsson má důvěru trenérů, mohou ho postavit kdykoli kamkoli.
„Ohromující představení,“ říká k výkonům čtyřiadvacetiletého Švéda legendární kanadský hokejista Paul Coffey, sám vítěz tří Norris Trophy pro nejlepšího zadáka NHL. „Snažíte se výt nejlepší na svém postu. Viděl jsem zápasy Arizony, skutečně mezi nimi vyčníval. Je to dobrý hráč na obou koncích kluziště. Výborný bruslař se skvělou přihrávkou. Ohromující na přesilovce.“
Paul Coffey byl jedním z nejlepších obránců své doby. Velmi útočný, k tomu vynikající a elegantní bruslař. „Je fajn, když se vám daří. Je to fajn zrovna v ten moment. Hokej je zábavná hra. Jste ale vždycky tak dobrý, jak se vám povedlo poslední střídání. Musíte vydržet. Další rok musíte být ještě lepší.“
Coffey nepochybuje o tom, že se švédský bek neustále zlepšuje. A že by jednou rád Norris Trophy vyhrál. „Je důležité, abyste před sebou měli cíl, za kterým půjdete. Udělá to z vás lepšího hráče, když si nastavíte vysoké standardy. Jdete po tom a tvrdě pracujete každý den. Právě o to se snažím,“ říká Oliver Ekman-Larsson.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -