- Reklama -

Forma jako hrom. Pavelec je dobře nachystaný na své první play off v NHL

- Reklama -

Už to vypadalo, že kariéra Ondřeje Pavelce uvízne na mrtvém bodě. Výkyvy formy v kombinaci se solidními výkony jeho kolegy Michaela Hutchinsona pomalu ale jistě zbavovaly českého gólmana pozice jedničky v brance Jets. Kladenského rodáka to však nezlomilo a v závěru základní části to byl právě on, kdo podržel Tryskáče v tuhých bojích o play off.
Vše korunoval v posledních třech zápasech, kdy si připsal tři čistá konta po sobě (v jednom duelu byl sice překonán, ale až v samostatných nájezdech). Do vyřazovací části tak nastoupí se 187 minutami neprůstřelnosti na svém kontě.
Pro sedmadvacetiletého brankáře to bude první představení v play off NHL v jeho kariéře. A nebude to premiéra vůbec jednoduchá – Winnipeg se postaví třetímu nejlepšímu týmu základní části, Anaheimu Ducks.
Pavelec, který letos naskočil do 50 utkání a v průměru si připsal 92 procentní úspěšnost zákroků (nejlepší v kariéře), si v play off naposledy zachytal v sezóně 2007/08, tehdy ještě v barvách Chicaga Wolves, záložního celku Atlanty Thrashers. Ale bylo to představení nanejvýš úspěšné, neboť jeho mužstvo dokráčelo až k zisku Calder Trophy pro vítěze AHL.
Teď se posune ještě o level výše a v souboji s Kačery, kteří v základní části posbírali 109 bodů a vyhráli 51 utkání, bude muset využít veškerého svého brankářského umu. Český gólman ale oplývá vynikající formou, základní část zafinišoval s výsledky 9-2-1 a celkem čtyři ze svých pěti shutoutů, kterými se letos blýskl, si připsal v závěrečných devíti duelech.


„V posledních zápasech chytal naprosto neuvěřitelně. Je to část sezóny, kdy potřebujete svého brankáře v té nejlepší formě a právě tou on momentálně oplývá. Vždy je zábavné sledovat vašeho kolegu, když se mu takto nebývale daří,“ pochválil svého parťáka Michael Hutchinson. I ten si loni zahrál ve finále Calder Cupu, ale jeho tým se nakonec musel sklonit před mužstvem Texasu Stars.
„V minulých čtyřech týdnech to byl náš nejlepší hráč. Dokázal se poprat sám se sebou a předvedl neskutečný comeback. Jeho výkony byly zcela výjimečné. Už se těším, jaké kousky nám ukáže v play off,“ ocenil Pavelce kapitán Jets Andrew Ladd.
Pokud si český gólman udrží svoji výkonnost, mohou mít Kačeři pořádné problémy s postupem do druhého kola Stanley Cupu.
Čísla Ondřeje Pavelce
Letošní sezóna: 50 zápasů, výsledky 22-16-8, průměr 2,28 obdržených branek na utkání, úspěšnost zákroků 92 procent, pět čistých kont. Poslední tři statistiky tvoří jeho kariérní maximum, přestože si letos připsal nejméně startů od sezóny 2009/10 (pokud pomineme zkrácený ročník).
Kariéra v NHL: 338 zápasů, výsledky 135-141-43, průměr 2,86 obdržených branek na utkání, úspěšnost zákroků 90,8 procenta, 16 čistých kont.
Poslední play off: V ročníku 2008 dovedl mužstvo Chicago Wolves až k zisku Calder Trophy pro vítěze AHL. Play off zakončil s úspěšností zákroků 92,1 procent a se dvěma shutouty na svém kontě.
foto: icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -