- Reklama -

Hertl se stal prvním hráčem Sharks, který skóroval ve finále Stanley Cupu, k výhře nad Pittsburghem to ale nestačilo

- Reklama -

Tomáš Hertl se stal prvním hráčem amerického celku San Jose Sharks, který skóroval ve finále Stanley Cupu. Slávistický odchovanec svým šestým gólem v letošním play off National Hockey League nezabránil porážce Žraloků 2:3 na ledě Pittsburghu. Svěřenci kouče Petera DeBoera sice dokázali smazat dvoubrankové manko, ale na vítěznou trefu Nicka Bonina už odpověď nenašli.
„Byl to teprve první zápas, přesto si myslím, že jsme udělali hodně dobrých věcí,“ komentoval výsledek nočního klání kapitán domácího celku Sidney Crosby.
Utkání začalo ve vysokém tempu a po celou dobu jeho trvání bylo k vidění množství pohledných hokejových akcí. K vítězství v úvodním střetnutí závěrečné série vyřazovacích bojů vykročili Penguins již v první třetině, kterou vyhráli 2:0. Domácímu týmu zajistili slibný náskok mladíci křídelníci Bryan Rust a Conor Sheary.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Prvně jmenovaný se prosadil v čase 12:46, když do odkryté brány dorazil zblokovanou střelu Justina Schultze. Už o 62 vteřin později ochozy ve vyprodané hale Consol Energy Center opět vybuchly nadšením. Diváky zvedla ze sedadel akce Sidneyho Crosbyho, jehož bekhendovou přihrávku přes celou šířku obranného pásma uklidil do sítě Conor Sheary. Americký hokejista překonal Martina Jonese přesnou ranou z pravého kruhu ke vzdálenější tyči.
„Je to už dlouho, co jsem naposledy skóroval. Připadalo mi to jako celá sezóna, protože jsem nedal gól ve dvou sériích. Proto jsem byl skutečně nadšený, když jsem tu střeleckou smůlu protrhl,“ řekl Sheary.
„Sidney dnes předvedl mimořádný výkon. Mohli jste na něm vidět ten velký hlad po úspěchu. Bylo to inspirující. V průběhu celého utkání byl působivý. Vždy, když skočil na led, byl nebezpečný a vytvářel tlak na soupeře,“ pochválil kanadského centra kouč Pittsburghu Mike Sullivan.
Hosté se dostali ke slovu až po přestávce. V čase 23:02 snížil Hertl, který potrestal vyloučení Iana Colea. Po rychlé otočce z ostrého úhlu našel český šikula mezeru mezi betony Matta Murrayho. Ve 39. minutě vyrovnal Patrick Marleau. Gólman Pens musel zasahovat už po ráně Brenta Burnse od modré čáry. Odraženého puku se pak zmocnil Marleau, objel soupeřovu branku a pohotově ho zasunul k tyčce dřív, než se Murray stačil přesunout.
Také ve třetí části bylo k vidění mnoho šancí, ale oba brankáři byli dlouho bezchybní. Tváří v tvář gólmanovi Murraymu se ocitli například Hertl nebo Joe Thornton, jenže oba při zakončení selhali. Na druhé straně spálili velké příležitosti Phil Kessel a Patric Hörnqvist.
Nerozhodný stav zlomil ve prospěch Tučňáků v 58. minutě Nick Bonino. Luxusní pozici před brankovištěm Sharks mu výbornou přihrávkou z rohu kluziště připravil zadák Kris Letang. Bonino vyzrál na Martina Jonese přesnou ranou nad vyrážečku. „‚Tanger‘ mi to nahrál přímo na hokejku,“ řekl Bonino. „Nebyla to moje nejtvrdší střela, ale našel jsem způsob, jak poslat puk za gólmana,“ dodal.
V samotném závěru hráli hosté přesilovku umocněnou o power play, ke srovnání jim to však nepomohlo. „V úvodní dvacetiminutovce jsme jen sledovali počínání soupeře. Druhá třetina se mi líbila, začali jsme hrát a ukázali jsme, co dovedeme. V poslední části hry jsme měli několik světlých momentů, ale nebylo jich mnoho. Pens předváděli svou hru mnohem častěji než my tu naši. Nezasloužíte si vyhrát, když nehrajete líp než soupeř,“ popsal zápas kouč Sharks Peter DeBoer.

Pittsburgh – San Jose 3:2 (2:0, 0:2, 1:0) – stav série 1:0

Branky a asistence: 12:46 Bryan Rust (Justin Schultz, Chris Kunitz), 13:48 Conor Sheary (Sidney Crosby, Olli Määttä), 57:27 Nick Bonino (Kris Letang, Carl Hagelin) – 23:02 Tomáš Hertl (Joonas Donskoi, Brent Burns), 38:12 Patrick Marleau (Brent Burns, Logan Couture).
Střely na branku: Pittsburgh 15-8-18=41, San Jose 4-13-9=26. Přesilovky: 0/3 – 1/2. Diváci: 18596.
Brankáři: M. Murray 26/24 – M. Jones 41/38.
Hvězdy utkání: Nick Bonino, Conor Sheary (oba PIT), Patrick Marleau (SJS).
Česká účast: – Tomáš Hertl (18:01, -1, 3 střely, 1+0), Roman Polák (14:24, 0, 2 střely, 0+0).
Sestavy:
Pittsburgh: M. Murray – Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz – Hörnqvist, Crosby, Sheary – Hagelin, Bonino, Kessel – Kunitz, Malkin, Rust – Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.
San Jose: M. Jones – Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon – J. Thornton, Pavelski, Hertl – Donskoi, Couture, Marleau – Tierney, J. Ward, M. Karlsson – Wingels, Zubrus, Spaling. Trenér: Peter DeBoer.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -