- Reklama -

Jak se to blíží, myslím na to, říká k možnému odchodu z Arizony Martin Hanzal

- Reklama -

V posledních dnech se mu střelecky daří. Martin Hanzal nasázel ve čtyřech utkáních čtyři branky. Ještě lépe o jeho přínosu však vypovídá jedno číslo ze sobotního zápasu s Pittsburghem (4:3 v prodloužení pro Arizonu). Je to nula na kontě Sidneyho Crosbyho, který tak musel odložit oslavy očekávaného tisícibodového jubilea až na čtvrteční duel s Winnipegem.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Byl to přesně ten typ představení, který ukázal Hanzalův skutečný význam pro tým. Dokázal, že tenhle hráč má pořád na to být pevnou součástí mužstva NHL. Nikdo se nemůže divit, že tenhle hokejista budí před uzávěrkou 1. března přestupů takový zájem. Po této sezóně totiž končí Hanzalovi smlouva, stane se volným hráčem a Arizona se jej možná pokusí vyměnit.
„Nevím, co se stane,“ říká smířeně český útočník. „Není to strach, ale je to trochu legrační pocit. Je to součást téhle práce. Součást hokeje. Snažím se zůstat soustředěný na hru, ale jak se to blíží a blíží, mám to v hlavě a myslím na to. Uvidíme, co se během těch dvou týdnů stane.“
Od chvíle, kdy se vrátil do hry po krátké pauze v polovině ledna, odehrál deset zápasů s bilancí osmi bodů (5+3). To ale není jediný Hanzalův příspěvek mužstvu Kojotů. Vzorně si plní defenzivní povinnosti, brání nejlepší hvězdy soupeře – vedle Crosbyho například Henrika Sedina, Anžeho Kopitara, Jonathana Toewse.
Skvělou statistiku má na vhazování, kde vyhrává 55,8 procent vhozených buly, ke kterým se postavil. Na ledě tráví každý večer v průměru 18 minut a 35 sekund. „Abychom vyhrávali, musí hrát dobře,“ říká trenér Dave Tippett. „S Martym jsem mluvil. Každý den se musí soustředit na svou práci, jinak vyhrávat nebudeme. Jeho dopad na naši hru je silný. Doufejme, že to vydrží.“

Tippett není v Arizoně jen trenérem. Vykonává také funkce výkonného viceprezidenta, takže má do strategie před uzávěrkou přestupů co mluvit. „Jak se to blíží, s generálním manažerem Johnem Chaykou se o tom stále víc bavíme,“ řekl Tippett. „Právě teď se ale hlavně snažíme připravit náš tým tak, aby vyhrával.“
Hanzal samozřejmě cítí na svou osobu zvýšený tlak. „Asi je na mě upřená větší pozornost ze strany ostatních týmů, včetně Coyotes, protože chtějí vidět, jestli si mě mají nechat nebo mě mají vyměnit. Je to z obou stran. Snažím se hrát nejlépe, jak umím, a doufám, že to nějak dopadne.“
Sám si není jistý, jestli chce zůstat nebo jít pryč. Od Arizony nedostal totiž žádnou nabídku. „Když dostanu nabídku, uvidíme. Nedostal jsem ale nic. Nemluvili jsme spolu,“ říká rodák z Písku.
Pokud nabídku nedostane, stane se v létě poprvé volným hráčem. V roce 2012 podepsal pětiletou smlouvu na 15,5 miliónu dolarů, která mu právě končí. Má v ní limitovanou no-trade klauzuli. V NHL zatím za jiný klub nehrál. Draftován byl v prvním kolem 2005, v letech 2007-17 odehrál za Kojoty 603 zápasů a po Shaneu Doanovi je v tomto týmu druhým nejdéle sloužícím hráčem.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -