- Reklama -

Joe Pavelski, nejnebezpečnější Žralok v severoamerických vodách

- Reklama -

Draft, to je zapeklitá událost. Mnoho hráčů, kteří přicházejí s velkým očekáváním a zabírají první místa, se nakonec v NHL neuchytí a jejich jméno upadne v zapomnění. Někdy se naopak vynoří nová hvězda ze vzdáleného davu, od které nikdo žádné zázraky neočekával. To je i případ Joea Pavelskiho, jež patří k největším klenotům loterie zvané draft.
Ač byl v roce 2003 vybrán až ze 205. pozice, dokázal se vypracovat nejen mezi hlavní lídry San Jose, ale vklínil se i do skupiny nejlepších hráčů celé ligy. A s věkem jeho výkony neupadají, namísto toho rostou do krásy. Třicetiletý útočník loni nastřílel 41 branek a umístil se na třetím místě v tabulce střelců.
Ale s nálepkou „životní sezóna“ nespěchejme, neboť se zdá, že pro Pavelskiho to může být pouze nový standard. „Věřím, že se to stane normou. Dlouho o něco takového usilujete a když to vyjde, doufáte, že to můžete zopakovat,“ řekl americký útočník, který letos nastřílel už 17 branek. Je nejlepším střelcem Žraloků a v tabulce ligových kanonýrů pak uzavírá první desítku.
„Umí vystřelit, tečovat kotouč, najít si místo na dorážku. Momentálně je asi naší hlavní ofenzivní zbraní,“ ocenil výkony svého svěřence kouč Todd McLellan. Zvláště krásný gól (viz. video) vsítil Pavelski v zápase proti Edmontonu, když se obtočil kolem bránícího protihráče a bekhendovou střelou překonal gólmana Bena Scrivense.
https://www.youtube.com/watch?v=EFTFljggdrE
„Podobné kousky zkouší každé ráno na tréninku. Nešlo o žádnou náhodu, spíše o odměnu za hodiny a hodiny poctivé přípravy,“ řekl asistent trenéra Larry Robinson. Tohle nasazení se americkému forvardovi nadmíru vyplácí. Jeho loňských 41 přesných zásahů výrazně vylepšilo jeho dosavadní střelecké maximum z ročníku 2011-2012, kdy se trefil 31krát. Stejně tak 79 bodů, získaných v minulé sezóně, mu vyneslo další osobní rekord.
„Musíte se zaměřit na všechny herní aspekty. Když poctivě bráníte, vyhráváte buly a jste agresivní při napadání, pak přijdou i šance ke skórování,“ popsal svůj recept Pavelski. Na jeho zlepšení má ale určitě vliv i spolupráce s útočníkem Joem Thorntonem, po jehož boku hrával po většinu loňské i letošní sezóny.
„Když se vám poštěstí a nastřílíte 40 branek v jednom ročníku, pak to chcete zopakovat znovu a znovu. Jeho kariéra právě dospěla do takového bodu. Když jednou pokoříte takový milník, touha po jeho opětovném překonání vás neopustí,“ řekl Thornton. Ten 40gólovou hranici nikdy nezdolal, byť ještě v době, kdy hrával za Boston Bruins, mu k ní chybělo jen maličko.
Jenže kanadský veterán byl vždy znám tím, že gólové akce spíše připravuje, než by je sám zakončoval. Což Pavelskimu přichází náramně vhod. Rodák z městečka Plover, ležícího v samotném srdci státu Wisconsin, však není oceňován pouze pro svůj cit pro zakončení. V zámoří už se nějaký čas spekuluje o tom, že právě Pavelski by se mohl stát novým lídrem týmu.
V srpnu letošního roku totiž přišel o kapitánské „C“ právě jeho kolega Thornton. Mužstvo tak vstoupilo do nového ročníku pouze se čtyřmi hráči, plnícími roli asistenta kapitána. A mezi ně se řadí i Pavelski.
„Cítím, že větší zodpovědnost za výsledky celého týmu ho popichuje k ještě lepším výkonům. Často promlouvá ke svým spoluhráčům, což je vždy dobré znamení,“ řekl trenér McLellan. „Ta možnost tu je a lidé o tom vědí. Ale naše mužstvo má hodně přirozených vůdců, což je jedině dobře,“ vyjádřil se Pavelski ohledně uvolněného kapitánského postu.
Se svými spoluhráči dnes prověří odolnost obrany Vancouveru Canucks, zítra pak otestuje sílu Kačerů z Anaheimu. Bude tak mít poslední dvě příležitosti k tomu, aby si ještě před koncem kalendářního roku vylepšil svoji pověst elitního střelce.
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -