- Reklama -

Malý velký muž se loučí. Pět nejpamátnějších momentů v kariéře Martina St. Louise

- Reklama -

Před dvěma týdny oslavil již své 40. narozeniny, přesto oznámení o konci jeho kariéry šokovalo celý hokejový svět. Martin St. Louis se sice ve druhé polovině letošní sezóny herně trápil a vedení NY Rangers již předem avizovalo, že s ním neprodlouží smlouvu, nicméně se očekávalo, že drobný útočník se ještě porozhlédne po novém angažmá.
Ať už se mu žádná z nabídek nelíbila nebo sám pociťoval, že už to prostě není ono, nakonec se rozhodl definitivně pověsit brusle na hřebík. Redaktoři deníku The Tampa Bay Tribune proto vybrali pět dnů a s nimi spojených pět památných momentů, které nejvíce ozdobily kariéry kanadského útočníka.

5. června 2004 – Ještě nekončíme

Sezóna 2003-2004 byla nejúspěšnější v historii klubu Tampa Bay Lightning. Americký celek se poprvé po 11 letech od vstupu do NHL probojoval do finále Stanley Cupu. V sérii proti Calgary Flames však prohrával 2:3 na zápasy a v šestém zápase tak museli svěřenci trenéra Johna Tortorella odvracet hrozbu vyřazení.
Tohoto úkolu se chopil ten nejpovolanější. Ve druhém prodloužení onoho střetnutí si Martin St. Louis našel odražený kotouč, který na branku domácího celku nahodil jeho spoluhráč Jassen Cullimore, a zasunul jej až za záda finského gólmana Miiky Kiprusoffa. Tampa přežila vlastní smrt a v následujícím sedmém utkání slavila zásluhou dvou branek Ruslana Fedotěnka premiérový titul.

20. dubna 2003 – První krok ke slávě

Tampa Bay získala Stanley Cup už rok poté, co floridské mužstvo vyhrálo první sérii play off v historii klubu. A byl to právě Martin St. Louis, který ve třetím prodloužení šestého střetnutí proti Washingtonu vyzrál na německého gólmana Olafa Kölziga. Kanadský útočník si připsal třetí vítěznou trefu v řadě a stal se hlavním hrdinou svého týmu, který postoupil do další fáze i přesto, že v sérii původně prohrával už 0:2 na zápasy.

10. června 2004 – Co jsem to ještě nedostal?

Vyhrál Stanley Cup, získal svoji první Art Ross Trophy (pro tu druhou si došel v roce 2013), byl oceněn Lester B. Pearson Trophy pro nejlepšího hokejistu NHL voleného samotnými hráči, jeho jméno se objevilo i ve výběru prvního All-Star týmu ročníku 2003-2004. Sezónu snů zakončil Martin St. Louis ziskem i té vůbec nejcennější trofeje – Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Asi ani nemusíme dodávat, že toto ocenění získal jakožto první hokejista v historii klubu.

- Reklama -

23. listopadu 2013 – Koho zajímá nějaký draft…

Nikdy nebyl draftován, první utkání v NHL odehrál až ve svých 23 letech, trochu ironicky právě v dresu Calgary Flames. Podceňovaný útočník, který se v zámořské soutěži pořádně uchytil až v sezóně 2000-2001 (již v dresu Blesků) nastoupil 19. listopadu 2013 ke svému jubilejnímu 1 000. zápasu v NHL. O čtyři dny později si společně s fanoušky Tampy Bay zavzpomínal na nejslavnější chvíle své kariéry a byl oceněn za všechna ta léta, která strávil v mužstvu Blesků.
https://www.youtube.com/watch?v=6vvZVP-SC4w

12. ledna 2014 – Jeden, dva, tři, čtyři!

Pár týdnů před výměnou do NY Rangers uspořádal Martin St. Louis svým fanouškům parádní rozlučkový večírek, když v utkání proti San Jose nasázel čtyři góly. Povedlo se mu to poprvé v kariéře a byl zároveň prvním hráčem Tampy Bay po více jak 20 letech, který se v jednom utkání takto zaskvěl. Podobný kousek se kdysi povedl Chrisi Kontosovi, jenž v roce 1992 řádil podobným způsobem hned v premiérovém utkání Tampy Bay v NHL.
https://www.youtube.com/watch?v=Kd_nk02d26I

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -