- Reklama -

Oilers budou bez kapitána

- Reklama -

Když v roce 2013 opouštěl Edmonton útočník Shawn Horcoff, nepátrali v kanadském klubu po jeho následovníkovi na postu kapitána příliš dlouho. Důvěru dostala čerstvá letní posila, tehdy 34letý obránce Andrew Ference. Uběhly dva roky a bývalému hráči Českých Budějovic je funkce odejmuta.
Nejsou za tím disciplinární důvody. Nepřišel ani nikdo protřelejší, Ference je po patnácti sezónách strávených v NHL jednoznačným doyenem Olejářů (následují až Benoit Pouliot a Andrej Sekera s devíti roky). Jenže zkušenosti už nejsou všechno a kanadskému hokejistovi najednou patří v hierarchii edmontonských zadáků až sedmá, ne-li osmá pozice. Což znamená, že k některým zápasům vůbec nemusí být nominován, čímž by jen těžko mohl plnit povinnosti spojené s rolí kapitána.
Hlavní trenér Todd McLellan tedy sáhl k logickému kroku, Ferenceovi písmeno C z dresu odpáral. Někdejšího člena Penguins, Flames a Bruins ale „nedegradoval“ úplně, výměnou mu nabídl literu A. Stejně jako Tayloru Hallovi, Ryanu Nugent-Hopkinsovi, Jordanu Eberlemu a prozatím, než se posledně jmenovaný uzdraví, také Mattu Hendricksovi. A kdo že bude novým lídrem týmu? Nikdo, Edmonton odehraje sezónu bez určeného kapitána.
„Mé zkušenosti s Andym jsou jedinečné. Poznal jsem, proč byl jinde důležitou součástí vítězných týmů. Je to úžasný vůdce, kterého jsem využíval skoro ve všech situacích. Ohromně ho respektuji,“ říká jakoby na omluvu McLellan. Dodal, že díky Ferenceovým dosavadním zkušenostem budou mít jeho nástupci či momentální kolegové usnadněnou roli.
Sesazení, o němž se spekulovalo už nějakou dobu, nebere Ference jako potupu. „Nikdy jsem se nepovažoval za jednoho z nejlepších hráčů,“ říká s úsměvem na rtech. „Cítím, že můžu pomoci s jinými věcmi: poučit kluky o záležitostech mimo led, poctivě trénovat, zvolit takový životní styl, který mi prodlouží kariéru, abych mohl pro mužstvo odvádět to nejlepší. Máme tady velice talentované hráče, kteří dokážou změnit obraz zápasu a rostou jako osobnosti, takže z nich budou fantastičtí lídři.“
Foto/Photo by: Lisa Gansky

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -