- Reklama -

Oilers si poprvé od finále 2006 zahrají play off

- Reklama -

Byly to v úterý pořádně nervy. Od 28. minuty vedl domácí Edmonton nad Los Angeles 2:1 a diváci odpočítávali minuty. Dva body jim totiž dávaly jistotu účasti ve vyřazovací části sezóny. „My chceme play off!“ neslo se arénou Rogers Place. Po letech, kdy končil tenhle tým sezónu vždycky základní částí, se nároční fanoušci dočkají.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Naposledy hráli Olejáři play off v roce 2006! V první sezóně po výluce se dostali až do finále, kde v sedmi zápasech nestačili na Carolinu Hurricanes. Je to jedenáct let. Když se to spočítá na dny, je to 3935 dnů! Jedenáctkrát za sebou klidné jaro. Letos konečně změna.
„Tihle fanoušci zažili hodně, odvedli skvělou práci, že nám zůstali věrní,“ vyzdvihl nejdéle sloužící Olejář Jordan Eberle. V mužstvu je od sezóny 2010-11.
V Edmontonu za těch jedenáct let došlo k hodně změnám. Měnily se tváře hráčů, k velké změně došlo stěhováním z bývalé haly Rexall Place do centra, kde stojí od této sezóny nová hala Rogers Place. Letos hráli za Oilers jen čtyři hráči, kteří tu nastupovali před ročníkem 2014-15. Již jmenovaný Jordan Eberle, Ryan Nugent-Hopkins, Matt Hendricks a Oscar Klefbom.
„Nebyly to vždycky zrovna snadné roky, ale na to v tuhle chvíli zapomenete,“ řekl jeden z pamětníků v mužstvu Nugent-Hopkins. „Tyhle roky se dneska nepočítají.“
Další velkou změnou bylo angažování nového trenéra. Todd McLellan přišel do Edmontonu ze San Jose, kde trénoval sedm let. Jeho první sezóna u Oilers nevedla ke zlepšení. Loni se frustrace místních diváků jen prohloubila. Letos už to bylo lepší.
„První věcí bylo přijít a stanovit hranice a nastavit pracovní morálku,“ řekl McLellan. „Druhou věcí, kterou jsme udělali, byla péče o mentální stránku týmu. Snažili jsme se snížit rozdíl mezi vstřelenými a inkasovanými góly. Peter Chiarelli a jeho tým odvedli úžasnou práci, jak rychle dovedli tohle mužstvo přestavět.“
Ta změna je jasně vidět. Edmonton se dělí s 93 body se San Jose o druhé místo v divizi, na první Anaheim ztrácí jen dva body. „Splnili jsme úkol, jsme v play off,“ oddechl si McLellan.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Ještě před třemi týdny to vypadalo špatně. Oilers prohráli pět ze sedmi utkání, byli nevyrovnaní a fanoušci se o jejich osud báli. Pak přišlo zlepšení. Z posledních osmi duelů tento tým sedm vyhrál. Důležité bylo nepřestat si věřit.
„Nemyslím, že úzkost někdy vstoupila do téhle šatny, to vám teda řeknu,“ přesvědčuje McLellan. „Je tady struktura, pracovní morálka, bez toho bychom nevyhrávali. Je to jednoduché. Pořád jsme chlapům ukazovali situace, kde třeba nebyli tak dobří a oni na to reagovali. Jsme teď v dobré pozici a chceme v tom vydržet.“
Úterní zápas s Los Angeles připomínal utkání play off. Náročná hra plný těsného napadání. „Lidé se mě na to ptali, ale já nikdy play off nehrál, tak jim nemůžu říct, co to bylo. Určitě v tom byla vysoká energie a vysoké nasazení, ale na druhou stranu nevíte, o čem to je, dokud to nezažijete,“ vysvětloval kapitán Connor McDavid, kterého čeká první vyřazovací část v životě.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -