- Reklama -

Palát se poprvé trefil ve finále, Tampa se ujímá vedení

- Reklama -

Slabší produktivita „Trojčat“ byla označována za jednu z příčin neúspěchu Tampy Bay v prvním finálovém utkání s Chicagem. Po dalších dvou zápasech už to neplatí. Tyler Johnson s Nikitou Kučerovem skórovali v sobotu, Ondřej Palát napodobil parťáky v pondělí. I díky gólu českého útočníka zvítězili Lightning na soupeřově ledě 3:2 a otočili stav série na 2-1 ve svůj prospěch.
První finálová branka rodáka z Frýdku-Místku přišla v ten nejlepší čas. Ve 45. minutě po Hossově přihrávce prostřelil Bena Bishopa z prostoru mezi kruhy Brandon Saad, ale ještě když návštěvníci United Center slavili vedení svých barev, prodral se důrazný Kučerov po pravé straně a Palát ve skrumáži před Crawfordem doklepl nahozený puk.
Zatím bylo ale stále jen srovnáno, na rozuzlení dramatu se čekalo do 57. minuty. V ní se obránce Blesků Victor Hedman vydal na výlet do útočného pásma a z levého rohu ideálně naservíroval puk Cedricu Paquetteovi. Jednadvacetiletý mladík se trefil podruhé v řadě, tentokrát měl jeho gól i vítězný punc.
„Připravil první gól a potom to úžasně zahrál před vítěznou brankou. Byl monstrózní,“ pěje kouč Jon Cooper chválu na nahrávajícího Hedmana.
Předchozí odstavce zároveň dávají odpověď na nejčastěji kladenou otázku posledních hodin: kdo hájil brankoviště Blesků? Na Benu Bishopovi, který v předchozím utkání střídal, sice bylo vidět, že není úplně fit, ale pochytal 36 střel a nakonec byl vyhlášen třetí hvězdou večera.
„Nepostavili bychom nikoho do zápasu, v němž by mu hrozila nějaká újma,“ vysvětluje Cooper, proč dostala přednost jednička Lightning. „Dlouho jsme se bavili o tom, jestli bude dnes chytat, a v jeho očích jsem neviděl žádnou pochybnost. Na klucích vidíte, když chtějí hrát. Věděl jsem, že bude v pohodě.“
V první třetině, kdy byl nejzaměstnanější (Blackhawks ho zkoušeli překonat 19krát), kapituloval Bishop pouze v 15. minutě v oslabení po dělovce Brada Richardse od modré čáry. Už o devět minut dříve byl ovšem na druhé straně stejně bezmocný Corey Crawford, když z vrcholu pravého kruhu vypálil Ryan Callahan.
„Bylo by milé, kdybych dal víc než jednu branku. V první třetině jsme předvedli hodně dobrý výkon, hráli jsme tak, jak jsme chtěli. Ve druhé jsme trochu ztratili moment setrvačnosti,“ hodnotí za Jestřáby utkání Brad Richards.
Kapitán Jonathan Toews dodá: „Porážka je frustrující. V mnoha situacích jsme měli pocit, že předvádíme vrcholný výkon, ale srazilo nás několik chybiček.“
Další zápas finále hostí ve středu večer opět Chicago.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -