- Reklama -

Petr Klíma – hlavní aktér rekordního hokejového maratonu z roku 1990

- Reklama -

Celkem 115 minut a 13 sekund. To je doba trvání nejdelšího zápasu ve finále Stanley Cupu. Pozoruhodný rekord vytvořily celky Bostonu Bruins a Edmontonu Oilers přesně před sedmadvaceti lety 15. května 1990. Jednalo o úvodní zápas série, který ve třetím prodloužení rozhodl hostující útočník Petr Klíma. Díky slavné trefě českého hokejisty zvítězil Oilers 3:2 a sérii nakonec ovládli v poměru 4:1.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Prodloužení trvalo 55 minut a 13 sekund, hokejisté tak odehráli v kuse téměř dvě utkání! Nebýt rekordního zápisu nevzpomínal by Klíma na zápas ve stařičké aréně Boston Garden (zápas byl na 25 minut přerušen pro poruchu světla a tak celkem trval 5 hodin a 32 minut) zřejmě v nejlepším.
Ofenzivně laděný útočník si kvůli neochotě plnit obranné úkoly nepadl do oka s trenérem Johnem Mucklerem, jenž ho přeřadil do čtvrté formace a v duelu s Bruins se rozhodl pravidelně točit pouze tři.
Český hokejista tak od druhé třetiny sledoval počínání spoluhráčů pouze z lavičky a výzvy, že má jít do akce, se znovu dočkal až téměř po třech hodinách. „Trenér mi v defenzívě nevěřil, ale když jsme o půl druhé ráno potřebovali dát gól, poklepal mi na rameno, já naskočil na led a skóroval,“ vzpomíná Klíma.

U uživotní trefy tehdy šestadvacetiletého rodáka z Kadaně si připsali asistenci finský křídelní forvard Jari Kurri a kanadský centr Craig MacTavish. Překonaným brankářem byl gólman Andy Moog, který odchytal v Edmontonu šest sezón (1981-87).
„Dal jsem důležitou branku, ale nikdy jsem ji nebral jako svoji. Byl to gól, který vstřelil náš tým, a já byl jen jeho malou součástí,“ říká skromně Petr Klíma, jenž začínal za velkou louží po emigraci v roce 1985.
Nejprve hrál za Detroit, jenž ho draftoval v roce 1983 z 86. pozice. Později působil v Edmontonu, s nímž získal svůj jediný Stanley Cup. Šikovný technik a vynikající bruslař nastupoval rovněž za Tampu Bay Lightning, Los Angeles Kings a Pittsburgh Penguins. Poslední zápasy v NHL odehrál v ročníku 1998-99.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -