- Reklama -

Plekanec uctil Beliveaua, Frolík stvrdil výhru Jets

- Reklama -

Před montrealským zápasem s Vancouverem se vzpomínalo na nedávno zesnulého Jeana Beliveaua, po závěrečné siréně se oceňovalo gesto Tomáše Plekance. Český útočník nechal poslat vdově, sedící na svém tradičním místě v ochozech, puk po vyhraném utkání. Byl k tomu osobou nejpovolanější, v 56. minutě vstřelil vítězný gól.
Za nerozhodného stavu 1:1 se Plekanec vydal kupředu podpořit Svena Andrighetta, přesprintoval dva soupeře a mezi kruhy přezval přihrávku od švýcarského nováčka (video: gól Tomáše Plekance). Gól slavil i druhý z asistentů Jiří Sekáč. V poslední sekundě ještě upravil výsledek střelou do opuštěné klece Max Pacioretty. Habs zvítězili poprvé od 22. listopadu, autor klíčové branky byl vyhlášen hlavní hvězdou večera.
Michaela Frolíka zvolili druhým nejlepším hráčem zápasu mezi Dallasem a Winnipegem. Kladenský rodák si vysloužil přízeň novinářů díky brance v oslabení, kterou dal ve 40. minutě výsledku konečnou podobu 2:5, a předchozí asistenci.
Domácím Hvězdám se dvakrát podařilo stáhnout jednogólové manko, ale z ataku, který přišel těsně před polovinou zápasu, už se nevzpamatovaly. V čase 27:22 po Frolíkově přihrávce skóroval Adam Lowry poprvé, o tři minuty později z dorážky podruhé. A když měli Stars v závěru možnost hrát přesilovku, ujel jim hráč s číslem 67 a bylo dokonáno (video: gól Michaela Frolíka).
Vedoucí muž kanadského bodování Tyler Seguin si vylepšil svoji bilanci o jednu branku, ale Jakub Voráček se za ním stále drží jen v dvoubodovém odstupu. Útočník Philadelphie v úterním duelu s Columbusem vyslal v poslední minutě základní hrací doby střelu od modré čáry, která po teči Braydena Schenna skončila v síti.
Pro Schenna to byl druhý gól v zápase, Blue Jackets se také prosadili pouze dvakrát (vždy při přesilovkách), muselo se prodlužovat. Když dobíhala druhá minuta nastaveného času, vydal se kupředu domácí obránce Kevin Connauton a rozhodl. Byla to jeho první trefa v dresu Modrokabátníků, kteří si ho v půli listopadu vybrali z waiver listu Dallasu.
Steven Stamkos už v této sezóně rozvlnil síťku sedmnáctkrát, celkově v kariéře 250krát. Radost z jubilejního gólu mu ale zkazil jiný osvědčený zakončovatel. Washingtonský Alexandr Ovečkin ve vzájemném souboji někdejších divizních rivalů skóroval dvakrát – na začátku utkání už po čtyřiceti sekundách, na konci v poslední vteřině do prázdné klece.
Výhrou 5:3 korunovali Capitals povedený třízápasový trip, teď se dvakrát představí doma. V sobotu právě proti Lightning, za které včera odehrál povedené utkání obránce Victor Hedman (0+3).
Blesky zůstaly na devětatřiceti bodech a v ligové tabulce už se na ně dotáhlo také Chicago, jenž zdolalo New Jersey 3:2 v samostatných nájezdech. Ďáblové dali poprvé od začátku utkání mezi tyčemi příležitost Keithu Kinkaidovi a americký mladík držel jejich akcie dlouho na vysokých hodnotách. Inkasoval pouze dvakrát z 39 střel, podruhé tři minuty před koncem třetí třetiny. V nájezdech ale na dvě velké hvězdy Blackhawks nestačil, zatímco na druhé straně neuspěli proti Scottu Darlingovi ani Martin Havlát, ani Jaromír Jágr.
Dva maskovaní muži zvládli svá úterní vystoupení zcela bez chyby. Jhonas Enroth z Buffala udržel nulu poprvé v sezóně, což bylo o to důležitější, že skoro stejně dobře se vedlo na opačné straně Jonathanu Quickovi. Brankáře Králů překonal ze šestnácti střel jen Tyler Ennis při početní výhodě ve 45. minutě.
Na Enrotha mířilo 34 puků, čisté konto uchránil poprvé od dubna 2013. I přes aktuální postavení v tabulce a výkony z posledních let se Šavlím podařilo udržet příznivou bilanci s Kings, s nimiž na domácím ledě z posledních jedenácti utkání prohráli pouze jedno.
Pekka Rinne dosáhl na shutout dokonce na soupeřově kluzišti, 26 zákroky podpořil vítězství Predátorů 3:0 v Coloradu. Při vyhlašování nejlepších mužů večera ale dostal přednost autor vítězné trefy Filip Forsberg a domácí gólman Calvin Pickard. Může se to zdát divné, dokud nezjistíme, že poslední dvě branky Nashvillu padly při soupeřově power play. Pred jsou na druhém místě Centrální divize, Avalanche zůstali poslední.
Na stejné pozici je v sousední západní skupině přikován Edmonton. Olejáři sice v neděli ukončili jedenáctizápasové trápení výhrou 2:1 nad San Jose, jenže o dva dny později k témuž soupeři zavítali na jeho kluziště a to už se hrálo podle jiných not.
Vlastně ne tak docela, v prvním dějství ještě na dvě rychlé branky Žraloků našli odpověď, ale v dalších dvou třetinách už mlčeli a jen přihlíželi nárůstu skóre na nesprávné straně výsledkové tabule. Joe Pavelski se trefil dvakrát, nováček Barclay Goodrow přispěl k vítězství 5:2 svým premiérovým gólem v NHL.
Jak má vypadat ideální třetí třetina, předvedla také Minnesota. Při nástupu do závěrečného dějství prohrávala s NY Islanders 1:4, přesto dokázala zachytit už mizející body. Podle statistiků šlo o první zápas v historii Wild, v němž měli tříbrankové manko a přesto zvítězili v základní hrací době.
K obratu zavelel kapitán Mikko Koivu na začátku třetiny, ale klíčové bylo čtyřminutové období ve druhé půli, kdy padly další tři góly. V čase 55:27 ho uzavřel bývalý Ostrovan Nino Niederreiter. Švýcarský mladík ve skrumáži před Chadem Johnsonem uklidil za čáru puk po střele Ryana Sutera. Ten si v utkání připsal tři asistence.
V polovině listopadu sklidili Maple Leafs před vlastními fanoušky devítigólový příděl od Nashvillu. Od té doby doma prohráli jediné ze šesti utkání. Úterní výhra nad Calgary je do tohoto přehledu už zahrnuta.
Kanadské derby nasměrovala jedenáctá minuta, kdy Jonathan Bernier zlikvidoval dvě „loženky“ hostů a z protiútoku skóroval Petr Holland. Na začátku druhé a třetiny padlo na každé straně po gólu při přesilovce a těsný výsledek vydržel až do doby, než Flames odvolali Hillera z klece. Příležitost ke skórování si poté nenechali ujít  Kessel se Santorellim. Bernier podržel Javorové listy celkem 32 zákroky.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -