- Reklama -

Šikana! Carcillo popsal nemilosrdný svět hokeje

- Reklama -

Fanda NHLDvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Daniel Carcillo se po brzkém konci profesionální kariéry potýká se zdravotními i psychickými obtížemi. Na rozdíl od jiných bývalých hráčů se o svých problémech nebojí mluvit veřejně a pomáhat podobně znevýhodněným hráčům třeba prostřednictvím své nadace Chapter 5.
Bývalý útočník Chicaga nebo Philadelphie se dlouhé roky potýká s následky otřesů mozku, které jako někdejší bitkař utrpěl během své kariéry plné násilí na ledě. Nyní pro televizní stanici CBC vystoupil s drsnou zpovědí. „To, co jsem zažil v Ontario Hockey League, mě poznamenalo na celý život,“ řekl muž, jenž si mimo jiné odseděl 1233 trestných minut v NHL.
Poslušný voják
„Byli jsme zaměření na jeden cíl. A občas je děsivé, co jsme kvůli splnění svého snu tolerovat nebo přehlížet,“ začal své vyprávění hráč, který strávil v NHL devět sezon. „Když se moc ptáte, moc přemýšlíte, tak vás v hokejovém světě nemají rádi. Chtějí, abyste byl poslušným vojákem a dělal přesně to, co vám říkají. Když se budete bránit nebo něco zpochybňovat, neuspějete,“ pokračoval Carcillo.

Podle jeho vyprávění se dlouhá léta snažil potlačit nepříjemné vzpomínky na svoje působení v týmu Sarnia Sting, který hraje kanadskou juniorskou soutěž OHL. „Odstěhoval jsem se z domu v sedmnácti, abych si splnil svůj sen – dostat se do NHL. To co, jsem musel protrpět v prvním roce, bylo každodenní ponižování, psychické i fyzické týrání. Zažíval sem to já a 11 dalších nováčků,“ vzpomínal někdejší zlý muž Phoenixu, Chicaga či Los Angeles.
Jeden z násilných zvyků v týmu se jmenoval „Munce Time“. Spočíval v tom, že se nováčci dostávali na „holou“ golmanskou hokejkou brankáře Ryana Munce, kterou starší hráči z týmu speciálně upravili, aby výsledný efekt byl co nejnepříjemnější.



„Někteří to schytali více než jiní. Kvůli tomu, že si s někým v týmu nerozuměli, nebo kvůli tomu, že nesplňoval představy ostatních o klasickém hokejistovi,“ se slzami v očích ze sebe soukal Carcillo.

- Reklama -


Bývalý bitkař toto trýznění dává do souvislosti s dalším vývojem své kariéry, kdy se na ledě choval jako nespoutaný rváč. „Je velmi zajímavé, jak člověk může projít takovým traumatem a vlastně si to ani pořádně neuvědomí,“ posteskl si autor 69 branek v OHL.
Zklamali jsme 
Na zpověď někdejšího hráče Sarnie reagoval prezident CHL (organizace, která sdružuje OHL, WHL a QMJHL) David Branch, že jeho organizace zklamala při péči o tyto hráče. Dále uvedl, že neměl tušení, že k něčemu takovému docházelo.
Poměry v OHL se podle jeho slov změnily v roce 2005, kdy dostal tým Windsor Spitfires za neřešení šikany mezi jeho hráči suspendace a pokuty. „To bylo poprvé a upřímně též naposledy, co se ke mě podobné věci dostaly,“ řekl Branch.
„Musíme podporovat hráče a ujistit se, že dobře rozumí tomu, co je dobře a co ne. A co je ještě důležitější, navrhuji, aby pro takové chlapce existovala možnost, na koho se obrátit, pokud s tím nechtějí jít za svým koučem nebo manažerem týmu,“ shrnul své poznatky prezident kanadských juniorských soutěží.
Na celou zpověď Dana Carcilla se můžete podívat zde:

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -