- Reklama -

Smutná vzpomínka: Rick Rypien by se dnes dožil 34 let

- Reklama -

Fanshop týmuNikdy nepatřil k těm, kteří rozhodují zápasy a jsou těmi, okolo nichž kluby budují své dynastie. Body i starty v NHL sbíral poskrovnu, přesto jeho místo v kabině bylo nezastupitelné. Dnes by se Rick Rypien, bývalý hráč Vancouveru, dožil 34 let.
Rick Rypien poprvé nakoukl do NHL v sezoně 2005-2006. Šanci tehdy dostal díky své nebojácné a tvrdé hře, kterou se tento nedraftovaný borec prezentoval v dresu Manitoba Moose. Hned v prvním utkání v dresu Canucks vstřelil branku. V následujících letech dále pendloval mezi Manitobou a prvním týmem Vancouveru. Nejvíce se mu dařilo v ročníku 2009-2010, který celý strávil v prvním týmu Kosatek. V 69 zápasech získal 8 bodů a odseděl si 126 trestných minut. Upozornil na sebe i bitkou s fanouškem Minnesoty. V následující sezoně přidal dalších 9 zápasů v dresu Vancouveru a 11 v AHL za Manitobu, po jejím skončení si sáhl na život. A to i přesto, že krátce předtím podepsal smlouvu s Winnipegem na 700 tisíc dolarů ročně. Tam jej nalákal bývalý manažer Manitoba Moose a jeho blízký přítel Craig Heisinger.
„Všechny nás to šokovalo, vždyť hrál NHL, vydělával okolo milionu dolarů ročně. Co lepšího si mohl přát?“ ptal se jeho někdejší GM z Manitoby a Winnipegu a blízký přítel Heisinger.
Embed from Getty Images
Rick Rypien dlouhá léta bojoval s depresemi. Kvůli nim musel přerušit sezonu 2008-2009, v níž tak odehrál pouze 12 zápasů. Už v předsezónním kempu se se svými problémy svěřil kamarádovi a spoluhráči Kevinu Bieksovi. Ten jej později ubytoval u sebe doma a snažil se mu pomoci. „Ještě před pěti lety jsem o duševních problémech v NHL neslyšel ani slovo. Vždy jsem jenom slyšel „Buď silný“, trenéři nám neustále zdůrazňovali, jak máme hrát i přes zranění a za žádných okolností si nestěžovat. Situace pořád není ideální, ale zlepšuje se to,“ řekl loni na podzim Kevin Bieksa. Na základě svých zkušeností s Rypienem začal spolupracovat s iniciativou mindcheck.ca.
Rypienova tragédie také podnítila vznik iniciativy Project 11, kterou založili Winnipeg Jets a Craig Heisinger. Na školách se věnuje prevenci duševních onemocnění.
Rick Rypien si vzal život v srpnu 2011, jen pár měsíců po jiném bitkaři Dereku Boogaardovi. Rok 2011 byl pro hokej velmi smutným, dva týdny po Rypienovi svůj život dobrovolně ukončil jiný bývalý bitkař Wade Belak, v září navíc tragicky zahynul celý hokejový tým Lokomotiv Jaroslavl.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -