- Reklama -

Tkačov s odkladem, Edmonton s prázdnýma rukama

- Reklama -

Od draftu odcházel zklamaný, žádný z klubů NHL si ho nevybral. V úterý dopoledne mohl slavit, Edmonton mu předložil k podpisu nováčkovskou smlouvu. Jenže odpoledne zbyly Vladimiru Tkačovovi znovu jen oči pro pláč. Z centrály NHL přišla zpráva, že dohoda je neplatná.
„Třicet týmů mělo šanci si ho při draftu vybrat a neudělalo to, odehrál předchozí sezónu v Severní Americe, konkrétně v Monctonu. Vypadalo to, že Vlad splnil všechna kritéria pro standardní hráčský kontrakt. Jenže o dva paragrafy níže v dalším pododstavci kolektivní smlouvy je ‚předchozí sezóna‘ definována jako celá sezóna. Vlad předtím odehrál několik zápasů v KHL, to jsme si neuvědomili,“ vysvětluje, kde došlo k chybě, generální manažer Olejářů Craig MacTavish.
V sezóně 2012-13 získal rodák z Omsku ve své domovině juniorský titul a vysloužil si pozvánku do národního týmu osmnáctiletých. O rok později nastoupil dokonce ke dvěma utkáním v Kontinentální lize. Nevysoký chlapec (měří 176 centimetrů) však toužil zvýšit své šance před draftem NHL, proto zamířil do zámoří. První start za Moncton Wildcats v QMJHL absolvoval až v polovině ledna, přesto stihl ve zbylých dvaceti zápasech 30krát bodovat.
Když ani tohle nepomohlo, chopil se příležitosti v podobě pozvánky do nováčkovského kempu Oilers. Po trénincích s vrstevníky povýšil mezi zkušenější borce v hlavním kempu, ačkoliv někteří na něho zpočátku hleděli s pochybnostmi.
„Když jsem ho poprvé viděl v šatně, vypadal spíš jako kluk, co se nám má starat o výbavu,“ přiznává Taylor Hall, který je o čtyři roky starší než Tkačov. „Jakmile se ale oblékl do výstroje a vyjel na led, ukázalo se, že velmi dobře bruslí, rozdává puky a čte hru. Bez ohledu na výšku potřebujete tyhle schopnosti, pokud chcete hrát v NHL. Doufejme, že se mu to jednou povede.“
Už to ale nemusí být v dresu se stylizovanou kapkou na hrudi. Vladimir Tkačov bude příští rok znovu adeptem draftu a nechá se předpokládat, že tentokrát už si ho někdo vybere. Talentovaný útočník, kterého další z edmontonských borců Ryan-Nugent Hopkins přirovnává k Aleši Hemskému, může příště přijet do Alberty jako nebezpečný soupeř.
„Lituji, že to takhle dopadlo,“ pozdě si sype popel na hlavu GM Olejářů MacTavish. „Vzhledem k tomu, co tady zahrál, si smlouvu zasloužil a byl z ní nadšený.“
Foto: Connor Mah

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -