- Reklama -

Toronto pracuje na zlepšení obrany, pomoci má i Polák

- Reklama -

Na tréninku hokejistů Toronto Maple Leafs to v sobotu vypadalo, jako kdyby byli na ledě jen obránci. Tým totiž začal pod vedením hlavního kouče Randy Carlylea a jeho nových asistentů Steva Spotta a Petera Horacheka pilovat nový styl hry v defenzívě. Důvod je jasný – loni to v obraně Toronta hodně skřípalo a jen čtyři týmy v celé NHL inkasovaly více branek.
„Obrana vyhrává tituly,“ vysvětloval nové změny útočník Matt Frattin. Mluvit o titulu je v případě Toronta zatím hodně předčasné. Za posledních devět let si totiž zahráli play off jen jednou – v sezóně 2012-13 a to vylétli hned v prvním kole.
Přitom v útoku si Maple Leafs nevedli vůbec špatně. V základní části nastříleli 231 gólů a měli v průměru přes pětatřicet střel na zápas, vůbec nejvíc v NHL. Kdyby tak moc nehořeli v obraně, mohla sezóna vypadat podstatně jinak.
„Loni to občas fungovalo a někdy to vypadalo, jako kdyby byl puk všude a šlo na naši branku hodně střel. Tak to se musí zlepšit, stejně jako naše bránění jeden na jednoho,“ myslí si útočník Joffrey Lupul. „Zkoušíme něco trochu odlišného. Není to nic převratného, co by tu už nebylo, ale snad budeme úspěšnější než v poslední sezóně,“ dodal.
„Rozdíl je v hlídání hry na křídlech. Když se na vás řítí hráč s pukem, co uděláte? Vytlačíte ho na mantinel, nebo ho odzbrojíte u středu kluziště, znemožníte mu střelecký úhel? Je to o rotaci hráčů, když soupeř puk posílá ze strany na stranu,“ vysvětluje Carlyle. Ten zároveň věří, že se hru obrany zlepší i příchod českého beka Romana Poláka ze St. Louis.
Kvalitní defenzíva ale hodně záleží také na dobré komunikaci mezi hráči na ledě. „Když spolu hráči dobře komunikují, dělá to hru mnohem snadnější a lépe se pak všem hraje. To je jedna z věcí, na které musíme zapracovat. Pomůže nám to pak v rychlejším přechodu ze zóny do zóny,“ myslí si obránce Cody Franson.

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -