- Reklama -

V Las Vegas mají klub, ale nemají tým. Pomůžou dva drafty v příštím roce

- Reklama -

Ve chvíli, kdy Rada guvernérů NHL rozhodla na svém středečním zasedání o přijetí dalšího klubu od sezóny 2017-18, musela mít už také připravený mechanismus, který zajistí mužstvu z Las Vegas, že bude v co nejbližší době schopné konkurovat ostatním celkům. Stejně jako v dřívějších dobách při podobných příležitostech se tak stane prostřednictvím rozšiřovacího draftu, při němž se stávající členové NHL vzdají některých svých hráčů, které bude poté moci na svoji soupisku zapsat nový účastník.
Během posledních měsíců spatřily světlo světa různé alternativy tohoto výběru, takhle vypadá finální, podle níž se bude postupovat:
Chránění hráči:

  • stávající kluby si budou moci vybrat, zda chtějí chránit buď a) sedm útočníků, tři obránce a jednoho brankáře nebo b) osm libovolných hráčů z pole a jednoho brankáře
  • všichni hráči, kteří budou mít v době draftu no-movement klauzuli ve své smlouvě a nebudou se jí ochotni vzdát, budou chráněni a počítají se do limitu
  • chráněni jsou také všichni hráči v prvním nebo druhém roce své profesionální kariéry a draftovaní mladíci, s nimiž ještě nebyla podepsána smlouva; tito hokejisté jsou vyjmuti z výše uvedeného limitu

Každý z klubů musí nabídnout alespoň:

  • jednoho obránce se smlouvou na sezónu 2017-18, který v minulém ročníku odehrál aspoň 40 zápasů nebo v předchozích dvou sezónách odehrál aspoň 70 utkání
  • dva útočníky, pro něž platí stejné podmínky
  • jednoho brankáře se smlouvou na sezónu 2017-18 nebo takového, který se v roce 2017 stane chráněným volným hráčem; ve druhém případě musí tento gólman obdržet od klubu kvalifikační nabídku
  • na seznamu nemůžou být hokejisté, kteří kvůli vážnému zranění vynechali víc než 60 posledních utkání v řadě, pokud jejich zařazení neschválí NHL

Klub z Las Vegas musí při rozšiřovacím draftu splnit následující podmínky:

  • ze soupisky každého stávajícího klubu si může vybrat pouze jednoho hráče
  • ve svém výběru musí mít minimálně 14 útočníků, 9 obránců a 3 brankáře
  • minimálně dvacet hráčů musí mít smlouvu pro sezónu 2017-18
  • součet mezd vybraných hráčů musí být v rozmezí 60-100 procent platového stropu předchozí sezóny
  • žádného z vybraných hokejistů nemůže klub vyplatit ze smlouvy dříve než v létě 2018

Kluby musí odevzdat seznam hráčů, které hodlají chránit, nejpozději v sobotu 17. června 2017 v pět hodin odpoledne. Klub z Las Vegas bude mít poté 72 hodin na to, aby lize sdělil jména hokejistů, které si vybral. Veřejnost s nimi bude seznámena 21. června.

- Reklama -
Do draftu ze třetího místa

Klasický draft se odehraje v Chicagu o dva dny později a možnost vybírat si z talentovaných mladíků bude mít samozřejmě i Las Vegas. Protože nebude možno určit jeho pozici na základě výsledků z předchozího ročníku, bude mu stanovena administrativně.
Při draftové loterii bude mít stejnou pravděpodobnost výhry jako třetí nejhorší celek sezóny, což mu zároveň zaručí, že v prvním kole nebude vybírat později než šestý. Ve všech ostatních kolech přijde nový účastník NHL na řadu jako třetí.

Las Vegas bude patřit do Pacifické divize

V souvislosti s rozšířením počtu týmů dojde samozřejmě také k úpravě stávajícího herního řádu soutěže. Nevada má geograficky nejblíž k Pacifické divizi, tady „nebylo co řešit“. Počet členů této skupiny se tedy navýší na osm, jak je tomu u obou divizí na východě, sedmičlenná zůstane pouze Centrální divize.
Rozpis sezóny se nadále drží základních pravidel: 82 utkání pro každý tým, polovina před vlastními fanoušky a polovina na cizím hřišti, s každým ze soupeřů se mužstva střetnou alespoň dvakrát (jednou doma a jednou venku). Vzhledem k rozdílnému počtu klubů v obou konferencích je přesný plán sestaven takto:

  • Atlantická a Metropolitní divize: 28 zápasů proti soupeřům ze stejné divize (2 doma, 2 venku), 24 proti zbylým týmům z Východní konference (proti čtyřem 2 doma a 1 venku, proti dalším čtyřem opačně), 30 proti mužstvům opačné konference (1 doma, 1 venku).
  • Centrální divize: 26 zápasů proti soupeřům z divize (ve čtyřech případech 2 doma a 2 venku, ve zbylých dvou 2+1 a 1+2), 24 proti zbylým týmům ze Západní konference (proti čtyřem 2 doma a 1 venku, proti dalším čtyřem opačně), 32 proti mužstvům opačné konference (1+1).
  • Pacifická divize: 29 zápasů proti soupeřům z divize (ve čtyřech případech 2+1, ve zbylých třech 1+2), 21 proti zbylým týmům ze Západní konference (čtyřikrát 2+1, třikrát 1+2), 32 proti mužstvům z východu (1+1).

Foto: Werner Kurtz

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -