- Reklama -

V Nashvillu se prodlužovalo dvakrát, ve Vancouveru málem

- Reklama -

Hokejisté Nashvillu a Chicaga si hned na úvod vyřazovací fáze sezóny užili atmosféry play off do sytosti. Vítěze úvodního utkání neurčilo ani šedesát minut základní hrací doby, ani první prodloužení. Až ve druhém, konkrétně v jeho osmé minutě, rozuzlil drama střelou od modré čáry Duncan Keith. Jestřábi zvítězili 4:3.
„Ani přesně nevím, jak se to seběhlo. Marián Hossa mi poslal perfektní zpětnou přihrávku a já se snažil co nejrychleji vystřelit na bránu. Nevím, jestli gólman viděl dobře puk, před brankou bylo pár chlapů, to pomohlo zastínit moji střelu,“ popisuje radostné chvilky Keith.
Po tom, co na soupeřově půdě Blackhawks předvedli v úvodním dějství, by na ně asi moc lidí nevsadilo. Dvakrát nechali skórovat Colina Wilsona, prosadil se také Viktor Stalberg. Sami přitom Pekku Rinneho téměř neohrozili.
„Colin přeřadil na vyšší stupeň. Dneska jsme odehráli dobré utkání, ale ve druhé třetině bylo období, kdy jsme sešli z cesty,“ předjímá věci příští kouč Preds Peter Laviolette.
Ve druhé části hry, v níž už strážil svatyni hostů místo Coreyho Crawforda náhradník Scott Darling, oplatilo Chicago Predátorům stejnou mincí. Po necelých dvou minutách snížil Niklas Hjalmarsson, následně hosté využili dvě přesilovky. Třetí třetina branku nepřinesla, jen utěšeně narůstaly zákroky obou maskovaných mužů. Darlingovi jich celkově napočítali 42 – stejně jako Rinnemu, přestože odchytal o dvacet minut méně.
„Snažil jsem se zastavit krvácení,“ popisuje svoji roli Darling. „První třetinu jsme neodehráli dobře, Coreymu jsme moc nepomohli, ale ve druhé hráli kluci skvěle. Pustili Nashville jen ke třem střelám. Z  mého pohledu jsme odehráli skvěle celý zbytek večera.“


Rozpis a výsledky prvního kola play off


K prodloužení se schylovalo také ve Vancouveru, než v čase 59:30 napřáhl u modré čáry Kurt Russell a střídačka Calgary explodovala nadšením – 1:2. Plameny od 33. minuty prohrávali, srovnat se jim podařilo ve 48.  minutě.
„Takhle by se mělo hrát v play off. Střílet na bránu a doufat, že něco projde do sítě,“ nabízí jednoduchý recept Russell.
Každý z týmů ho vyzkoušel celkem třicetkrát, ale maskovaní muži byli ve většině případů na místě. Domácí Eddie Läck a hostující Jonas Hiller si díky tomu rozebrali ocenění určená pro nejlepší hráče večera.
„Na začátku třetí třetiny měly Kosatky několik dobrých příležitostí. Kdyby je využily, mohlo být po utkání,“ domnívá se Hiller. „V takovýchhle situacích chcete předvést pár zákroků, mohou změnit směrování zápasu. To se dnes stalo.“
Flames, v jejichž řadách nastoupilo sedm hokejistů bez zkušeností z play off, už v základní části prokazovali, že na dohánění ztráty po druhé přestávce jsou experty. Povedlo se jim to desetkrát, s 99 góly byli nejúspěšnějším týmem závěrečných dějství.
„Nenechali jsme se vyplašit, pořád jsme zůstávali soustředění na svůj výkon,“ popisuje náladu na střídačce Flames trenér Bob Hartley. „Na lavičce to bylo ve třetí třetině cítit. Kluci to taky komentovali. Cítili jsme, že přebíráme iniciativu, a když dal Jones gól, přeřadili jsme na ještě vyšší stupeň a pokračovali v tlaku.“
Slovo by měla dostat také poražená strana. Bere si ho hlavní kouč Willie Desjardins.
„Neřekl bych, že Flames byli čerstvější. To jen my otevřeli hru ve chvíli, kdy to nebylo potřeba, a oni se dostali do několika brejků. Proto vypadali rychlejší.“

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -